Peste 200.000 de lei, investiti in campusul studentesc al USV, in aceasta vara

marți, 11 septembrie 2012, 19:44
5 MIN
 Peste 200.000 de lei, investiti in campusul studentesc al USV, in aceasta vara

Dat fiind faptul ca spatiile de cazare ale Universitatii "Stefan cel Mare" deservesc mii de studenti, printre prioritatile conducerii institutiei se numara si asigurarea unor conditii de cazare cat mai bune. In acest sens, in ultimii ani sume importante din bugetul USV au fost directionate spre construirea (caminul 4) sau modernizarea unor camine (caminul 2 si 3), dotarea acestora cu mobilier si utilitati moderne si crearea unor standarde de confort ridicate.

Cu trei saptamani inainte de debutul anului universitar, pentru campusul sucevean, prioritare sunt, deopotriva, atat lucrarile de igienizare, cat si actiunile de deratizare si dezinsectie, activitati ce se impun in fiecare toamna pentru ca studentii institutiei sa se poata caza, in a doua jumatate a acestei luni, in cele mai optime conditii.

Cat priveste lucrarile de igienizare, in cazul caminelor 1, 2 si 3, acestea sunt deja finalizate in vreme ce pentru caminul 4 acestea se vor incheia la sfarsitul acestei saptamani.

Pentru caminele 1 si 3, actiunea de igienizare s-a efectuat in regie proprie insa din cauza numarului limitat de personal de care dispune USV, pentru C2, in vederea executarii lucrarilor specifice de igienizare, s-a contractat o forma de specialitate -SC Alpha House SRL- pentru suma de 23.611 lei. Totodata, pentru lucrarile din cadrul caminului 4 s-a incheiat un contract cu SC Citadin Construct, in valoare de 39.015 lei. Lucrarile de igienizare impun reparatii ale peretilor, tavanelor, varuit, in niciunul din cele patru camine ale campusului neintervenindu-se structural, in aceasta vara.

De asemenea, incepand de luni s-au demarat lucrari de igienizare in cadrul restaurantului studentesc, in regie proprie, acestea fiind evaluate la 11.656 de lei.

Materiale de intretinere si reparatii necesare interventiilor efectuate, achizitionate pe baza referatelor de necesitate aprobate de conducerea USV, sunt in cuantum de 57.326 lei.

"Lucrarile demarate, in aceasta vara, se ridica in jurul valorii de 200.000 de lei, suma pe care, in mare parte, am acoperit-o din finante proprii dat fiind faptul ca subventiile pe care le-am primit de la MECTS pentru lunile iulie si august sunt derizorii. Am primit cate 12.218 pentru aceste doua luni, sume prevazute in contractul institutional incheiat intre ministerul de resort si USV, cuantum stabilit in baza numarului de studenti cazati la data de 1 ianuarie 2012", a declarat ing. Nicolai Bobric, seful Serviciului Social din cadrul USV.

Totodata, legislatia in vigoare impune, inaintea debutului anului universitar, dezinsectia si deratizarea caminelor studentesti, conditie obligatorie pentru ca Directia de Sanatate Publica sa elibereze o autorizatie sanitara de functionare. Toate cladirile din campusul USV au autorizatie sanitara de functionare valabila. Daca pentru caminele 2 si 3, aceste actiuni s-au finalizat deja, pentru caminele 1 si 4 lucrarile de dezinsectie si deratizare vor fi incheiate saptamana viitoare, acestea urmand a fi demarate si in restaurantul studentesc si spalatorie. Valoarea acestor lucrari se ridica la 25.000 de lei.

Sase milioane de lei, necesare pentru reabilitarea caminului 1

Daca in cazul a trei dintre caminele campusului USV, conditiile de cazare ofera un real confort studentilor, caminul 1 este singurul care nu a fost reabilitat in aceeasi masura precum celelalte. Caminul este destinat fetelor, este amenajat cu camere de cate patru locuri si grup sanitar comun. Dusurile sunt, de asemenea, comune, reabilitate in vara lui 2006 insa mobilierul din camera este nou iar in cladire sunt amenajate oficii de preparere a hranei dotate cu aragaz si cu plita.

Totodata, este singurul camin al campusului care nu este reabilitat termic.

"Dintr-o estimare a Serviciului Tehnic Investitii al USV reiese faptul ca ar fi nevoie de circa sase milioane de lei pentru o reabilitare a caminului. Este necesara o recompartimentare a cladirii dat fiind faptul ca grupurile sanitare sunt comune asadar interventiile care trebuiesc facute sunt destul de ample", a mai explicat Nicolai Bobric.

"Daca in acest an nu s-a reusit reabilitarea caminului 1, ne-am propus ca , cel putin, sa imbunatatim conditiile din camin. In acest sens, vom dota  toate camerele din caminul 1 cu sine, accesorii, perdele de soare si draperii, investitie ce se ridica la aproximativ 48.000 de lei. Cautam ca atunci cand studentul vine la camin sa dispuna de toate cele necesare", a mai declarat acesta.

Totodata, din cauza unei ordonante ministeriale emise in anul 2010, ordonanta ce interzice achizitionarea de catre instutiile publice a obiectelor de uz casnic (masini de spalat, plite vitroceramice, etc), reprezentantii Serviciului Social nu pot procura o serie de electrocasnice care ar urma sa le inlocuiasca pe cele vechi existente in camine.

"Ordonanta este inca in vigoare si in pofida faptului ca dispunem de finantele pentru a inlocui bunurile existente cu altele noi, nu putem face acest lucru. Ele functioneaza, insa sunt uzate fizic. Intentionam sa trimitem, in acest sens, o adresa catre MECTS si catre Ministerul de Finante", a precizat Bibric.

Tarife la cazare mai piperate din cauza cresterii preturilor utilitatilor

In anul universitar 2012- 2013 studentii vor plati tarife ceva mai piperate pentru o luna de cazare in caminele universitatii, cea mai mare factura pe care un student va trebui sa o achite fiind de 360 de lei. In urma majorarii costurilor cazarii (tarifurile includ si plata utilitatilor, a cablului TV si internetului), studentii vor plati in acest an universitar intre 90 si 360 de lei lunar, in functie de camin si de facilitatile pe care acesta le ofera.

"Majorarea preturilor survine in urma cresterii tarifelor la utilitati. Stabilirea acestora se face in baza facturilor pe care noi le avem de achitat", a mai precizat Nicolai Bobric.

Tototdata, pentru ca numerosi studenti cauta chirie in perioada vacantei de vara, USV a pus la dispozitia acestora camere in caminul 4, plata chiriei fiind in regim hotelier. Zeci de studenti, doctoranzi si studenti sportivi au depus cereri pentru a se caza in lunile de vara in campusul USV, alternativa mai putin costisitoare decat plata unei chirii.  Costurile pentru o luna ajung la 500 de lei pentru studenti, 350 de lei pentru doctoranzi si 150 de lei pentru studentii sportivi, tarife fiind stabilite de Consiliul de administratie al USV.

Tot pe perioada verii, USV a asigurat cazarea cadrelor didactice care au venit in municipiu in vederea sustinerii examenului de definitivat, pentru gradul I sau gradul II, acestia platind o suma de 30 de lei pentru o noapte de cazare.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii