Peste 700 dascali suceveni trimisi in somaj de Ministerul Educatiei, care nu-si mai permite sa-i plateasca

marți, 28 iulie 2009, 21:03
3 MIN
 Peste 700 dascali suceveni trimisi in somaj de Ministerul Educatiei, care nu-si mai permite sa-i plateasca

Haosul din sistemul de invatamant romanesc continua, Ministerul Educatiei anuntand ca nu-si mai permite plata profesorilor necalificati, fiind astfel afectate circa 20.000 de catedre in intreaga tara. La nivelul judetului Suceava este vorba despre 713 cadre didactice pe care ministerul nu-i va mai plati.

"In momentul de fata se poarta un dialog intens cu sindicatele. Din totalul de 11.868 de posturi, am primit aprobare pentru 11.155, asta nu inseamna ca posturile – diferenta de 713 – vor disparea. Inseamna ca deocamdata pentru atat are bani statul roman. Se va organiza o comisie paritara sindicate-Inspectorat si se va negocia fiecare post in parte. Vrem sa avem un numar cat mai mare de profesori, dar asta nu inseamna ca vom cheltui banii publici aiurea si incercam sa facem in asa fel incat sa ramana cat mai putine cadre didactice inafara sistemului" a punctat inspectorul general adjunct Virginel Iordache.

Prin adresa nr. 38271, primita la finalul saptamanii trecute, Ministerul Educatiei a comunicat fiecarui inspectorat scolar in parte numarul total de posturi in care trebuie sa se incadreze, amenintand conducerea inspectoratelor scolare cu repercursiuni, in cazul in care nu se conformeaza. „Astfel, dupa ce in data de 6 mai 2009, ministrul educatiei – alaturi de cei ai finantelor, muncii si administratiei si internelor – s-au angajat sa nu opereze niciun fel de reduceri de personal in sectorul educational, doua luni si jumatate mai tarziu si-a uitat angajamentul asumat. Rezultatele acestei adrese, daca ar fi pusa in aplicare, constau in reducerea numarului de posturi din fiecare judet, rezultand, la nivel national, un total de circa 20.000 de posturi. Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret" considera gestul ministerului incalificabil si de netolerat. Este inadmisibil ca, intr-o asemenea perioada, fara consultarea partenerilor de dialog si cu incalcarea regulilor elementare de dialog social, sa fie luata in mod arbitrar si abuziv, o decizie care va genera un real blocaj al procesului de invatamant" se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret".

301 fractiuni de norma retrase pentru ca unele unitati scolare nu si-au realizat numarul de clase

Pe de alta parte, la inceputul acestei saptamani, au fost retrase 301 fractiuni de norma din lista posturilor vacante la nivel de judet. Este vorba atat despre posturi la scolile la care nu s-au realizat numarul de clase de liceu, cat si despre catedrele incomplete la clasele constituite sub efectiv.

"Printr-o adresa a Ministerului Educatiei s-a impus conditia ca numarul mediu de elevi de la invatamantul primar sa fie de 20, iar la gimnaziu si liceu sa fie de 25 elevi. Datorita acestor precizari si a faptului ca unele unitati scolare nu si-au facut planul de scolarizare, o parte dintre normele ce se constituiau cu clase sub efectiv au disparut. Este vorba despre 301 fractiuni de norma, care au fost retrase, orele acestea urmand a fi suplinite, acolo unde este cazul, de titulari platiti cu ora" a declarat inspectorul general adjunct Virginel Iordache.

Amintim ca ieri s-a incheiat etapa sedintelor publice in care au fost repartizati pe posturile de suplinitori candidatii ce aua obtinut note peste 5. In perioada 29-31 iulie a.c. se va reactualiza lista cu posturile vacante care au ramas in urma sedintelor publice, urmand ca dupa 20 august sa se ocupe si acestea.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii