Seful IPJ Bacau, anchetat de DGA pentru luare de mita, ar putea fi numit adjunct la Suceava

duminică, 21 iunie 2009, 22:02
4 MIN
 Seful IPJ Bacau, anchetat de DGA pentru luare de mita, ar putea fi numit adjunct la Suceava

Conducerea Politiei Romane ar putea numi la sefia Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Suceava un bacauan anchetat pentru luare de mita, trafic de influenta si alte fapte de coruptie. Este vorba de Stefan Alexa, actual sef al IPJ Bacau, care ar urma sa fie transferat disciplinar in functia de adjunct al inspectorului sef al IPJ Suceava, pe locul lasat liber prin pensionarea comisarului sef Mircea Smoleac. Surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, citate de „Observator de Bacau", sustin ca Inspectoratul General al Politiei Romane va emite decizia privind numirea lui Stefan Alexa in functie de adjunct la IPJ Suceava in cursul acestei saptamani.

Mutarea lui Stefan Alexa de la conducerea IPJ Bacau este determinata de o ancheta a ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie (DGA) intr-un dosar in care sunt implicati mai multi ofiteri cu functii importante in Politia bacauana. Infractiunile pentru care sunt cercetati Stefan Alexa si colegii sai de la IPJ Bacau sunt cele de luare de mita, trafic de influenta si alte fapte de coruptie. Potrivit presei bacauane, Alexa este acuzat de favorizarea unor politisti pentru ocuparea anumitor functii de conducere. Este vorba despre promovarea acestor in urma unui concurs care a avut loc la sfarsitul anului trecut.

De asemenea, ofiterii DGA au ridicat, saptamana trecuta, sase calculatoare de la sediul IPJ Bacau, pentru a fi examinate de specialistii Ministerului Administratiei si Internelor, in vederea probarii unor acuzatii care ii vizeaza pe mai multi politisti cu functii importante. Se pare ca in calculatoarele se gasesc date cu privire la amenzile aplicate in urma monitorizarii autovehiculelor cu camerele fixe dintr-o comuna din judetul Bacau.

Surse judiciare citate de cotidianul mentionat afirma ca ofiteri din cadrul Politiei Bacau primeau neoficial, lunar, un anumit procent din incasarile firmei care a instalat aceste radare.

Stefan Alexa, plimbat prin functii de conducere prin toata Moldova

Verificarile ofiterilor Directiei Anticoruptie de la IPJ vizeaza modul in care s-a desfasurat un concurs organizat la sfarsitul anului trecut. „Au venit ofiteri DGA si ne-au solicitat mai multe date cu privire la ocuparea unor functii in urma organizarii unui concurs in decembrie anul trecut. Acum se verifica aceste date", a declarat Vasile Oprisan, adjunct al sefului IPJ Bacau, citat de „Observator de Bacau".

Reprezentantii DGA au confirmat ca ancheta este in desfasurare la Politie. „Se desfasoara activitati procedurale in baza delegarilor dispuse de catre procurori, dar deocamdata nu putem oferi detalii", a declarat Roland Filipescu, purtator de cuvant al DGA Bacau. Contactat telefonic, comisarul-sef Alexa a declarat ca nu are prea multe detalii despre ancheta facuta de ofiterii anticoruptie, fiind in concediu. "Este mult spus o ancheta, sunt niste verificari. Am inteles ca au solicitat dosare ale unor lucratori care au fost incadrati in urma concursului. Probabil a existat vreo plangere sau vreo reclamatie. Sa faca verificari", a spus, pentru „Ziarul de Iasi",  comisarul-sef Alexa. Acesta sustine ca la concursul asupra caruia planeaza suspiciuni a fost prezent si un ofiter din cadrul Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna (SIIPI). „La concurs am solicitat inclusiv prezenta unui lucrator SIIPI. Nu am avut reclamatii si nici contestatii la concursul respectiv. Verificari se fac tot timpul cand exista reclamatii sau sesizari, dar cred ca mass-media din Bacau a dat o amploare mult prea mare acestui lucru", a adaugat seful IPJ Bacau.

Alexa a fost mutat de la Iasi la Bacau dupa ce mii de plangeri nu au fost inregistrate in evidentele Politiei

Comisarul-sef Stefan Alexa a fost sef al Politiei iesene intre 2001 si 2005. In aceasta perioada, bilanturile erau o oglinda a dorintelor sefului de a arata ca la Iasi hotii incep fie sa dispara, fie erau prinsi pe capete. La primul bilant din decembrie 2002, pentru activitatea dupa un an, cifrele indicau deja o scadere a infractionalitatii cu 7% fata de 2001.

Declaratiile sefului Politiei la bilantul de la sfarsitul anului 2003 erau deja mai optimiste, anuntand ca a scazut rata criminalitatii si ca Iasul se situa in primele zece judete din tara ca performante. Boom-ul l-a reprezentat bilantul pe 2004, dat publicitatii in ianuarie 2005. Atunci, Alexa anunta ca din 3.500 de AN-uri (dosar cu autor necunoscut) au mai ramas doar o mie. Dupa acest numar de magie, Stefan Alexa a fost mutat la IPJ Bacau, in aprilie 2005. Cel care i-a urmat la conducerea Politiei iesene, comisarul-sef Gheorghi Plai, a descoperit insa cum a fost posibila reducerea infractionalitatii. Plangerile nu erau in fapt inregistrate in evidentele Politiei, indeosebi cele din mediul rural. Atunci au fost scoase la iveala aproape patru mii de plangeri, unele din anul 2002, care nu fusesera inregistrate. O alta situatie care l-a avut in centru pe Alexa pe vremea cand era sef la Iasi este cea legata de „cartitele" din Politie. In 2003, el l-a aratat cu degetul pe fostul politist Aurel Plesa, pe care l-a acuzat ca divulga informatii din interiorul politiei lumii interlope, indeosebi membrilor clanului Corduneanu. Seful IPJ a depus si plangere impotriva lui Plesa, insa dupa cercetari procurorii au decis neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca fapta nu exista.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii