Severin cere ajutorul public in dosarele ce le are pe rol

luni, 11 octombrie 2010, 07:42
4 MIN
 Severin cere ajutorul public in dosarele ce le are pe rol

In cursul lunii trecute, afaceristul sucevean a depus la judecatorie trei cereri de acordare a ajutorului public judiciar. Severin motiveaza ca nu are niciun venit, nici el, nici sotia lui Aneta pentru plata avocatilor si pentru a-si sustine actiunile in instanta, altele decat cele penale n ajutorul public judiciar in materie civila se acorda in conformitate cu prevederile OUG 51/2008 n la primul termen judecat in unul dintre dosare, judecatorii au dispus trimiterea unor adrese la Primarie si DGFP pentru a se comunica veniturile obtinute de petent si sotia lui.

Multimiliardarul Severin Tcaciuc, cel care acum zece ani era arestat pentru evaziuni fiscate totale de 100 de miliarde de lei vechi savarsite prin cele zece firme ale sale a ajuns sa ceara instantei ajutor public judiciar, pentru a-si duce procesele mai departe. Demersul sau s-a concretizat in trei dosare noi, intrate pe rolul Judecatoriei Suceava, toate inregistrate in aceeasi zi, pe data de 10 septembrie a.c. La unul dintre acestea, saptamana trecuta s-a si judecat un termen in care, in baza solicitarii petentului s-a dispus trimiterea catre primaria municipiului Suceava si Directia Generala a Finantelor Publice pentru a comunica veniturie obtinute de Severin Tcaciuc si de sotia lui, reclamanta Aneta Tcaciuc. Aceasta cauza, cu termenul cel mai scurt, se va judeca in data de 19 octombrie a.c.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 51/2008, ajutorul public judiciar se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia cauzelor penale.
Orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unei consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, poate solicita acordarea ajutorului public judiciar.

Ajutorul public judiciar poate fi acordat in diferite forme, precum:  plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu; plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba celui ce solicita ajutorul public judiciar; plata onorariului executorului judecatoresc;  scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Cine poate solicita ajutorul public judiciar si cum se poate obtine

Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute mai sus, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare. Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei, sumele care constituie ajutor public judiciar avansandu-se in intregime de catre stat. In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%. Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul.

Ajutorul public judiciar poate fi refuzat atunci cand este solicitat abuziv; costul sau estimat este disproportionat fata de valoarea obiectului cauzei; acordarea ajutorului public judiciar nu se solicita pentru apararea unui interes legitim; ajutorul se solicita pentru o actiune care contravine ordinii publice sau celei constitutionale; solicitantul pretinde despagubiri pentru atingeri aduse imaginii, onoarei sau reputatiei sale, in conditiile in care acesta nu a suferit vreun prejudiciu material; cererea decurge din activitatea comerciala sau dintr-o activitate independenta desfasurata de solicitant.
In cazul in care se constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, instanta va obliga pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea. De mentionat faptul ca in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina solicitantului cererii de ajutor public judiciar.

Ce dosare are pe rol Severin la Judecatorie, altele decat cele penale

Severin Tcaciuc, omul de afaceri sucevean condamnat in mai multe dosare si aflat in penitenciarul din Botosani are in acest moment  pe rolul Judecatoriei Suceava un numar de 27 de dosare, din care penale 15. Majoritatea dinte ele sunt contestatii la executare dar si doua procese pentru infractiuni de evaziune fiscala, dosare datand din anul 2008. In civil, Severin are 12 procese pe rol la  Judecatorie, in principal dosare vizand prettentii impotriva unor lucratori ai Directiei Generale a Finantelor Publice, a altora de la Directia Regionala de Operatiuni Vamale dar si de la IPJ Suceava. Tot in civil, Severin Tcaciuc reclama un sechestru asigurator impus in 2006 de Directia Generala Vamala Iasi. Afaceristul aflat in penitenciar mai are la instanta si un dosar continand o plangere impotriva unei incheiri de carte funciara in care reclamant este fiul Andrei Cristian Tcaciuc iar parati sunt parintii sai, Severin si Aneta Tcaciuc.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii