Solutii pentru functionarea farmaciilor pe timp de noapte exista, dar autoritatile de resort nu le pun in practica

vineri, 23 ianuarie 2009, 20:05
3 MIN
 Solutii pentru functionarea farmaciilor pe timp de noapte exista, dar autoritatile de resort nu le pun in practica

Desi de ceva timp in municipiul Suceava nicio farmacie nu asigura program de noapte, autoritatile de resort nu au gasit inca nicio solutie pentru a remedia situatia. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava, institutia care ar fi trebuit sa propuna solutii pentru remedierea problemei catre autoritatile locale si Colegiul Farmacistilor din Suceava nu au gasit inca nicio rezolvare. Totusi, solutii pentru farmacii care sa functioneze pe timp de noapte sunt, dar din pacate nicio autoritate nu le-a aplicat inca, iar situatia a degenerat pana acolo incat sucevenii nu au de unde sa-si cumpere medicamente pe timp de noapte.

"Am ajuns cu nepotica la Urgente undeva pe la miezul noptii. Din fericire fetita nu avea nevoie de internare, medicii diagnosticand o infectie respiratorie, dar in cazul micutei cu febra. Astfel ca, am primit o reteta si indicatia de a cumpara medicamentele cat mai repede, deoarece tratamentul urma sa fie reluat in trei – patru ore. Mai mult, in situatia mea erau si cativa barbati care erau cu sotiile la Ambulatoriul de Ginecologie si care aveau imperios nevoie de un medicament anume care nu se gasea in farmacia spitalului", ne-a spus doctorul Ludovic Abitei, inspector sef la Inspectia Sanitara de Stat, nevoit sa colinde tot orasul pentru a cumpara medicamentele prescrise de medicii urgentisti. "Sunt medicamente care nu pot fi cumparate din timp pentru a crea asa zisa trusa proprie, respectiv antibioticele sau alt gen de medicamente care nu pot fi achizitionate decat cu reteta", spune doctorul Abitei.

Un aspect de care nu se tine cont atunci cand sucevenii sunt trimisi la Urgentele Spitalul Judetean este ca nu de fiecare data acestia au nevoie de internare sau pur si simplu refuza internarea.  Astfel ca, prima doza de tratament o primesc in Urgente dupa care primesc reteta pentru a urma tratamentul la domiciliu, tratament care de obicei incepe la trei-patru ore dupa doza administrata de medicii urgentisti. Daca interventia la Urgente se termina la orele 01.00 noaptea, pana la orele 07.00, chiar 08.00 in unele zone, pacientii nu au de unde sa-si cumpere medicamente, deoarece sunt inchise.  "In cazul copiilor prelungirea timpului in care sunt lipsiti de tratament este importanta, deoarece bacteriile pot face ravagii in organismul acestora", spune doctorul Abitei.

Solutii pentru infiintarea farmaciilor cu program nonstop

Intre solutiile care ar favoriza accesul sucevenilor la medicamente la orice ora sunt deschiderea unor farmacii care sa apartina institutiilor statului, precizeaza Ludovic Abitei.

Potrivit doctorului Abitei, "Consiliul Judetean sub tutela caruia vor functiona multe dintre institutiile medicale deconcentrate ar putea deschide o farmacie care sa functioneze pe timp de noapte. Totodata, si Primaria municipiului Suceava ar putea sa deschida o astfel de farmacie. Majoritatea sucevenilor care au nevoie de medicamente pe timp de noapte sunt cei care se prezinta la Urgente dar nu au nevoie de internare, context in care primesc tratament la domiciliu care trebuie urmat imediat. Din pacate, nu au de unde sa si-l cumpere. In aceasta situatie, o solutie ar fi infiintarea unei farmacii care sa functioneze doar pe timp de noapte la nivelul Spitalului de Urgenta." 

In situatia in care se afla municipiul Suceava ar trebui sa existe o derogare de la legislatia in vigoare, cum ca farmaciile sa functioneze pe timp de noapte fara farmacist, doar cu cadru medical, cel putin pentru a favotiza accesul la tratament a sucevenilor care se prezinta in farmacie cu tratament prescris de medic pe reteta, puncteaza doctorul Abitei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii