Statuia „Bucovina Inaripata”, mutata in Piata Drapelelor

joi, 09 decembrie 2010, 21:49
2 MIN
 Statuia „Bucovina Inaripata”, mutata in Piata Drapelelor

Cei care s-au ocupat efectiv de mutare au fost zece oameni ai Domeniului Public din cadrul Primariei municipiului resedinta de judet in frunte cu directorul Verginia Lazar. Statuia care va ramane in Piata Drapelelor pana la finalizarea lucrarilor la viitoarea parcare subterana, este un monument din fibra de sticla, realizat de catre sculptorul Mircea Daneasa si a fost dezvelit  in anul 2009. Sefa Domeniului Public, Virginia Lazar ne-a spus ca a avut "un pic emotii" la actiunea de mutare a statuii insa "proiectul a fost realizat bine si nu au aparut probleme". Trei ore, atat a durat schimbarea locatiei monumentului . Sculptorul Mircea Daneasa  a fost si el prezent la actiune insa nu a avut emotii in privinta mutarii. "A fost foarte bine lucrata si nu se putea pune problema ruperii sau caderii acesteia", ne-a spus Daneasa.

Scurt istoric

 Monumentul a fost inaugurat la data de 28 mai 2009, de Ziua Eroilor Romaniei. In acea zi, la ora 12.00, timp de trei minute s-au tras clopotele la toate bisericile din oras in cinstea eroilor romani cazuti la datorie pe campurile de lupta. Statuia a fost dezvelita de catre primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, si de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur. Dupa dezvelirea monumentului eroilor, un sobor de 13 preoti de la parohiile din  Suceava a oficiat un ceremonial religios pentru sfintirea statuii si pomenirea eroilor. Monumentul are 8,5 metri inaltime si cantareste 550 kg  si a fost realizat din rasina polimerica fixata pe textura din fibra de sticla, patinat in bronz nobil polizat. Ea este compusa din doua corpuri distincte, unite la mijloc. Dupa cum a declarat sculptorul, statuia "se refera la martirii din nordul si sudul Bucovinei care dorm acum sub zapezile din  Siberia, necunoscuti, nestiuti si cvasi-uitati". Statuia reprezinta o silueta inaripata care imbina simbolismul crucii cu cel al zborului sugerand, prin bratele care se transforma in aripi, speranta si inaltare spre cer.

Cativa suceveni aflati ieri in Piata 22 decembrie au asistat curiosi la actiunea angajatilor Primariei de mutare a monumentului. Chiar daca a trecut mai bine de un an de cand statuia a fost amplasata cu fast in centrul Sucevei, multi suceveni inca nu inteleg ce reprezinta in realitate si care este rostul ei. 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii