Sute de elevi si studenti suceveni au pagubit statul prin cumularea pensiei de urmas cu salariul

miercuri, 26 august 2009, 22:21
2 MIN
 Sute de elevi si studenti suceveni au pagubit statul prin cumularea pensiei de urmas cu salariul

Conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Suceava a identificat o situatie alarmanta in ceea ce priveste sumele ce se platesc in contul pensiei de urmas tinerilor care au intrat deja in campul muncii. Astfel, din totalul de zece miliarde lei vechi, suma ce reprezinta debitele inregistrate, o treime reprezinta plata necuvenita a pensiei de urmas catre elevi si studenti.

"Verificand situatia debitelor, am constatat ca din cele peste zece miliarde lei vechi, o treime sunt izvorate din plata necuvenita a pensiei de urmas. Pensia de urmas se acorda elevilor si studentilor, inclusiv celor care urmeaza studiile de masterat, in limita varstei de 26 de ani, cu conditia ca acestia sa nu aiba contract de munca si un salariu care sa treaca de o patrime din salariul mediu brut, adica patru milioane de lei. Avem cazuri de studenti care primesc pensia desi lucreaza cu contract de munca in alte orase sperand ca noi nu-i vom identifica" a declarat Mirela Adomnicai (foto), directorul coordonator al CJP Suceava.

De la inceputul anului si pana in momentul de fata, debitele constatate au atins suma de 336.769 lei, fiind vorba de 259 beneficiari care cumuleaza pensia de urmas cu un venit salarial. Legea permite cumulul doar in cazul in care salariul nu depaseste o patrime din salariul mediu brut, adica maxim patru milioane de lei. "Pentru a intra in legalitate si pentru a depista toate aceste situatii de plata necuvenita a pensiei de urmas, incepand cu data de 15 septembrie pentru elevi si 1 octombrie pentru studenti, adeverintele de scolarizare pe care trebuie sa le aduca vor fi insotite in mod obligatoriu de o copie a actului de identitate, astfel incat pe cuponul de pensie va figura numele parintelui care incaseaza pensia si codul numeric personal al copilului", a adaugat Mirela Adomnicai.

In cazul celor 259 beneficiari identificati ca au cumulat pensia cu salariul s-au dispus masuri pentru a recupera debitele. Astfel, pentru 133 dintre ei, care au ales sa renunte la salariu, li se va retine lunar o treime din pensie, iar cei 126 care nu mai primesc pensie sunt executati silit si se fac propriri pe salarii sau aduc ei banii in transe, in cuantum de circa o treime din suma datorata statului. 

La nivelul judetului Suceava exista circa 20.000 de beneficiari ai pensiei de urmas al carei cuantum variaza intre 300 si 1.000 lei.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Comentarii