Universitatea Stefan cel Mare Suceava sustine ca nu are probleme legate de acreditare

miercuri, 05 august 2009, 20:57
3 MIN
 Universitatea Stefan cel Mare Suceava sustine ca nu are probleme legate de acreditare

In contextul scandalului "Spiru Haret" in presa centrala au aparut tot felul de informatii cu privire la universitatile de stat care au probleme cu legalitatea programelor de studiu desfasurate. Printre cele 15 universitati de stat care au fost nominalizate ca avand probleme cu acreditarea specializarilor s-a numarat si Universutatea "Stefan cel Mare" Suceava. Pe aceste liste apar cu probleme specializarile licenta zi: Electronica Aplicata, Stiinta Materialelor si Kinetoterapie si motricitate speciala si de la ID specializarile Geografie, Istorie, Geografia Turismului, Romana-Franceza/Germana, Economia Comertului, Turismului si Serviciilor si Asistenta Manageriala si secretariat. Conform listei, acestea sunt specializari autorizate provizoriu care ar trebui sa depuna dosare pentru acreditare. Pe langa acestea ar mai fi doua specializari, Istorie si Geografie, ce ar trebui conform legii sa fie reevaluate periodic, ultima evaluare fiind efectuata in anul 2000, conform aceleiasi liste.

Solicitand lamuriri privind situatia acestor specializari, conducerea Universitatii sucevene neaga existenta unor astfel de probleme cu privire la neacreditarea sau neevaluarea specializarilor nominalizate.

„In conformitate cu Metodologia privind asigurarea calitatii, autorizarea de functionare provizorie si acreditarea programelor de studiu si a institutiilor de invatamint superior, a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2006, cu modificarile ulterioare, termenul de depunere a cererii in vederea acreditarii nu poate depasi trei ani de la data absolvirii primei promotii. In consecinta, va precizam ca  programele de studii despre care ati solicitat informatii nu au probleme legate de acreditare. Astfel, programele de studii de licenta Kinetoterapie si motricitate speciala din cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport; Electronica aplicata din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor; programele de studii de licenta la ID din cadrul facultatilor de Istorie si Geografie, Litere si Stiinte ale Comunicarii si Stiinte Economice si Administratie Publica se incadreaza in prevederile legale, termenul limita de depunere a dosarelor de autoevaluare pentru acreditare, la ARACIS, fiind august 2010. In ceea ce priveste programul de studii Stiinta materialelor din cadrul Facultatii de Inginerie Mecanica, Mecatronica si Management, mentionam ca acest program nu mai functioneaza din anul 2005. In ceea ce priveste programele de studii de licenta Istorie si Geografie, acreditate, din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie, precizam ca termenul de cinci ani pentru depunerea dosarelor de evaluare periodica nu a fost depasit" precizeaza conducerea Universitatii „Stefan cel Mare" Suceava intr-o adresa adresata cotidianului nostru.

Universitatea are 29 specializari acreditate si 31 autorizate provizoriu, atat la licenta zi cat si ID

In cadrul celor noua facultati aflate in subordinea Universitatii sucevene functioneaza 29 specializari acreditate si 31 autorizate provizoriu, atat la licenta zi cat si ID. De mentionat este faptul ca toate cele zece specializari ID existente sunt doar autorizate provizoriu, niciuna fiind acreditata. In ceea ce priveste Facultatea de Educatie Fizica si Sport, cele doua specializari existente – Educatie fizica si sportiva si Kinetoterapie si motricitate speciala – au primit acreditarea definitiva luna trecuta.

Afirmatiile conducerii universitatii, cu privire la situatia specializarilor, sunt intarite si de datele exacte cuprinse in planul operational pe 2009. Astfel, in acest plan apar sumele prevazute pentru evaluarile interne in vederea acreditarii sau evaluarii periodice pentru mai multe specializari ale facultatilor de Stiinte Economice, Inginerie Electrica, Silvicultura sau Inginerie Mecanica. Pe langa costurile estimate se precizeaza si termenul pana la care urmau sau urmeaza a fi depuse aceste dosare, dar si sursa de finantare si responsabilii cu ducerea la bun sfarsit a acestor demersuri.

Un document elaborat de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii arata ca aproape 200 de "programe de studii oferite de institutiile de invatamant superior din Romania trebuie sa se supuna procesului de evaluare periodica". Alte peste 200 sunt specializari la forma de invatamant ID sau fara frecventa. Conform informatiilor oferite de ARACIS, peste 600 de programe de licenta din toata tara functioneaza ilegal. Unele universitati de stat si-au acrediat specializarile de ani intregi, insa nu au mai vrut sa fie evaluate o data la cinci ani asa cum spun Legea invatamantului, dar si Legea calitatii intrata in vigoare in 2007. Alte universitati de stat si-au reevaluat specializarile in urma cu cel putin cinci ani si ar fi trebuit sa intre din nou la control.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii