Zeci de scoli sucevene nu-si pot primi elevii la deschiderea anului scolar din cauza lucrarilor abandonate de constructori

marți, 25 august 2009, 21:56
4 MIN
 Zeci de scoli sucevene nu-si pot primi elevii la deschiderea anului scolar din cauza lucrarilor abandonate de constructori

Inspectorii scolari au prezentat situatia unitatilor scolare cu trei saptamani inainte de inceperea anului scolar, situatie care nu-si va gasi rezolvarea in putinul timp ramas si nici fondurile necesare remedierii problemelor.

Zeci de scoli au fost transformate in santiere de constructii si lasate in paragina pentru ca Ministerul Educatiei nu a mai alocat fonduri pentru derularea investitiilor. Tot din lipsa fondurilor, avand deja datorii enorme fata de constructorii care efectueaza lucrari in scoli, scolile nu isi pot primi elevii la deschiderea anului scolar pentru ca salile de clasa arata ca dupa razboi, pline de moloz, fara mobilier si fara conditii. O alta consecinta directa a sistarii lucrarilor este lipsa combustibililor, astfel ca in unele unitati de invatamant elevii risca sa nu beneficieze de caldura in salile de clasa pe timpul sezonului rece. Lista neagra continua, problemele nu si-au gasit rezolvarile, fonduri nu sunt, iar anul scolar se apropie cu pasi repezi.

"Din cele 60 de lucrari de investitii 18 au ca termen de finalizare data de 15 septembrie a.c., in conditiile asigurarii finantarii lucrarilor ramase de exectuat. Pana la 20 august executia lucrarilor a fost sistata din lipsa de fonduri. La nivelul judetului Suceava exista lucrari executate si nedecontate, constituind datorii de 25 milioane lei. Pentru a fi finalizate toate lucrarile incepute la scolile din judet ar mai fi nevoie de 160 milioane lei" a declarat Petru Carcalete, inspector general al ISJ Suceava.

Mai grav este ca unele lucrari au fost sistate in urma dezafectarii scolilor, astfel ca, in conditiile date, elevii nu vor putea intra in clase la inceputul anului scolar. Este vorba de mai bine de 20 de unitati scolare, cum ar fi scolile cu clasele I-IV din Vascauti, Podu Cosnei, Botosenita si Stramtura, internatul Colegiului "Eudoxiu Hurmuzachi sau Scoala cu clasele I-VIII din comuna Volovat. In aceste 27 de unitati in care se inregistreaza probleme din cauza lipsei fondurilor sau sistarii investitiilor invata circa 5.000 de elevi.

In unitatile scolare din judet nu se desfasoara in prezent reparatii capitale. Sunt angajate lucrari de reabilitari pentru 75 de unitati, 13 lucrari de utilitati si doua consolidari. In prezent, lucrarile la toate aceste unitati scolare sunt intrerupte, in diferite faze de executie.

Sase unitati scolare nu au asigurata caldura pentru sezonul rece

Avand in vedere lipsa fondurilor pentru lucrarile de investitii in derulare sau lucrari noi, era de asteptat ca in unele scoli sa existe probleme in ceea ce priveste asigurarea caldurii pentru anul scolar urmator. Astfel, din lipsa fondurilor sau din cauza sistarii lucrarilor, pana in momentul de fata, sase unitati scolare nu si-au asigurat combustibilul pentru la iarna.

"In toate unitatile scolare din judet, pe parcursul vacantei au fost luate masuri de igienizare a spatiilor, in vederea asigurarii conditiilor corespunzatoare inceperii anului scolar. De asemenea, prin autoritatile locale au fost demarate achizitii de combustibil in functie de tipul utilizat. Exista inca probleme de neasigurarea sistemului de incalzire in sase unitati scolare din localitatile Cotargasi, Vascauti, Boroaia, Bunesti, Milisauti, Horodnic, unde, din lipsa fondurilor, nu s-au finalizat lucrarile de investitii necesare" a adaugat inspectorul general Petru Carcalete.

Astfel, din totalul de 927 unitati de invatamant 480 s-au aprovizionat cu combustibil pentru sezonul rece, 300 sunt in curs de aprovizionare, 147 nici nu au inceput aceasta activitate, iar 62 de unitati au centrala termica proprie.

Pentru a asigura transportul elevilor la scoala sunt necesare inca 31 microbuze scolare

Probleme sunt si cu transportul elevilor din localitatea de domiciliu la scoala, astfel ca la nivelul judetului ar mai fi necesare 31 de microbuze scolare pentru ca activitatea didactica sa se desfasoare in conditii bune.

"Parcul de masini al judetului cuprinde 94 de microbuze scolare, din care 79 sunt functionale. Pentru asigurarea necesarului au fost solicitate inca 31. In conditiile neasigurarii acestora, pentru deplasarea elevilor la unitatile scolare, vor trebui asigurate solutii cu implicarea comunitatilor locale" a punctat Petru Carcalete.

Inspectoratul a solicitat Ministerului Educatiei 31 de masini pentru transportul elevilor, astfel incat necesarul sa fie asigurat. Din cele 94 de microbuze existente la nivelul judetului, sapte necesita reparatii, iar in conditiile in care in mai multe zone este neaparat nevoie de un mijloc de transport pentru a aduce copiii la scoala, s-a apelat la 15 masini ARO, care inca sunt functionale.

In ceea ce priveste mobilierul, au fost onorate 121 din cele 224 cereri din partea unitatilor scolare, insa nici macar acestea nu au fost onorate in proportie de 100%. Ultimele achizitii de mobilier scolar au fost realizate la finele anului 2008, astfel ca unitatile scolare au fost dotate cu banci, scaune, catedre, mese de laborator, birouri computere si mobilier de gradinita. In anul financiar 2009, in perioada ianuarie-august nu au fost primite finantari pentru asemenea dotari.

Acestea sunt conditiile in care va incepe noul an scolar, mare parte din problemele semnalate fiind consecinte directe ale lipsei fondurilor.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Comentarii