2.500.000 Euro au venit la Bogdanesti

sâmbătă, 04 decembrie 2010, 06:38
9 MIN
 2.500.000 Euro au venit la Bogdanesti

In prezenta deputatului PD-L Dan Marian, a consilierilor locali si a personalitatilor din comuna, in sala de sedinte a Primariei Bogdanesti s-a semnat, chiar de Ziua Nationala a Romaniei, contractul de proiectare si executie a unor obiective de interes public din comuna. Finantarea este in valoare totala de 2,5 milioane euro, bani cu care se vor realiza 4 km de sosea asfaltata, 5 km de retea de canalizare, cu statia de epurare aferenta, aductiune de apa pe nu mai putin de 8,1 kilometri, care va deservi peste 400 de gospodarii, dar si o componenta sociala a proiectului, care va da de lucru unui specialist etnograf si unui coregraf specializat in dansuri populare. Prezent la eveniment, deputatul Dan Marian tinut sa felicite autoritatile locale, atat pentru munca depusa in vederea obtinerii finantarii, cat si pentru rapiditatea cu care au resit sa organizeze licitatia in vederea desemnarii proiectantului si constructorului lucrarii. Deasemenea, deputatul s-a angajat in atragerea de noi fonduri pentru comunele din judetul Vaslui.

Prilej de sarbatoare pentru locuitorii comunei Bogdanesti: chiar de Ziua Nationala a Romaniei, in prezenta consilierilor locali si ai functionarilor primariei, s-au semnat contractele pentru proiectare si constructie cu castigatorii licitatiei, lucrari aferente proiectului finantat prin Masura 322 si finantat de Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. In sala de sedinte a primariei, in prezenta consilierilor locali, ai proiectantului, SC July Expert Consulting din Barlad si al reprezentantilor executantului, SC VIACONS RUTIER SRL Husi, primarul Ioan Dorobantu a declarat: "Acest proiect de modernizare a comunei are o valoare foarte mare, de aproape 2,5 milioane euro, nemaivazut pana acum in comuna noastra. La acest proiect am lucrat, pentru a-l vedea indeplinit, cu totii: Consiliul Local, functionarii primariei, toata comunitatea, care pana la urma este participanta activa la indeplinirea lui. Un rol deloc de neglijat l-a avut si deputatul PD-L Dan Marian, care a fost alaturi de comuna noastra si care ne-a sprijinit, mai ales in momentele in care noi am fi vrut sa renuntam, indrumandu-ne si invatandu-ne unde sa mergem si ce sa facem pentru a putea accesa aceste fonduri."

Toti banii provin din fonduri europene

Practic, dupa ce in decursul lunii iunie a acestui an s-a obtinut finantarea, prin intermediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Vaslui, unde s-a depus documentatia, s-a semnat in prima zi a lunii decembrie, contractul de proiectare si executie al obiectivelor dispuse in proiect. Este vorba de 2,5 milioane euro, bani cu care se vor realiza 4 km de sosea asfaltata, 5 km de retea de canalizare, cu statia de epurare aferenta, aductiune de apa pe numai putin de 8,1 kilometri, care va deservi peste 400 de gospodarii. Pe langa modernizarea infrastructurii, alti 350 milioane lei vechi vor contribui la pastrarea traditiilor populare, prin confectionarea de costume populare, dar si prin prin angajarea de specialisti in vederea consultantei in privinta realizarii acestui proiect. Mai trebuie mentionat ca toti banii provin din fonduri europene, mai putin TVA-ul, care va fi finantat din fonduri guvernamentale.

« Presedintele Consiliului Judetean ar fi bine sa urmeze exemplul celor care au reusit sa acceseze aceste fonduri »

Deputatul PD-L Dan Marian a tinut sa mai precizeze : "Fondurile europene reprezinta sursa prioritara pentru dezvoltarea Romaniei, ca urmare toate comunitatile si toate administratiile locale, personalul primariilor, consilierii locali sau judeteni, chiar presedintele Consiliului Judetean ar fi bine sa urmeze exemplul celor care au reusit sa acceseze aceste fonduri si sa se implice din ce in ce mai mult. Eu personal, in calitatea pe care o am, de deputat in Parlamentul Romaniei, am facut promisiunea ca le voi fi alaturi pentru a-i sprijini, atat pentru obtinerea finantarilor, cat si pentru depasirea birocratiei in accesarea de fonduri guvernamentale sau europene, birocratie care, la drept vorbind, nu-i mai presus la noi decat cea de la nivelul organismelor europene."

Ramane ca si Consiliul Judetean sa-si faca treaba

Primarul comunei, Ioan Dorobantu, in alocutiunea tinuta la semnarea contractelor, a tinut sa multumeasca colaboratorilor din cadrul primariei, a evidentiat sprijinul primit din partea consilierilor locali, dar a dorit sa traga si un semnal de alarma catre Consiliul Judetean Vaslui cu privire la starea proasta a drumului judetean 244 D, drum care face legatura intre drumul european Barlad – Crasna – Husi si comuna Bogdanesti: "Daca poarta de intrare in comuna, drumul judetean care ne leaga de lumea civilizata, nu va fi reabilitat in cel mai scurt timp, odata cu inceperea lucrarilor la acest proiect, a carui finantare a fost obtinuta cu multa munca, vom ajunge in situatia de a avea drumuri civilizate in zona, dar nu vom putea iesi de pe teritoriul comunei, ceea ce inseamna ca toata munca depusa de noi, edilii comunei, pentru dezoltarea comunitatii, va fi in zadar. Sper ca, avand in vedere faptul ca pe drumul si asa distrus, vor circula utilaje de mare capacitate, sa nu ajungem in situatia de a concura la titlul de cel mai prost drum din tara!" La acest apel facut de primar s-au raliat si proiectantul, constructorul, dar si deputatul Dan Marian, care a tinut sa comunice conducerii CJ Vaslui faptul ca "trebuie neaparat investit in infrastructura de drumuri judetene, doar astfel se vor accesa alte fonduri europene, iar cei de la conducerea judetului trebuie, si ei, sa se ocupe de aceste lucruri, sa se implice in accesarea de fonduri, indiferent ca vin de la guvern sau de la UE. Eu, ca simplu parlamentar, m-am implicat in atragerea de fonduri catre judetul meu, dar trebuie ca si cei din conducerea locala sa doreasca acest lucru. Partea de est a judetului, din punct de vedere a infrastructurii, este la pamant, drumurile sunt sub orice critica, poate si datorita faptului ca conducerea CJ s-a concentrat pe drumurile de frontiera, drumuri care oricum se puteau repara din fonduri europene."

Deputatul Dan Marian: „Nu conteaza culoarea politica a primarilor care vor sa acceseze aceste fonduri"

„Ma bucura faptul ca la primarie, la nivelul comunei Bogdanesti exista o echipa, eficienta, care a muncit foarte mult pentru indeplinirea unui vis al locuitorilor comunei. Adresez un mesaj public tuturor autoritatilor locale din judet, doar prin deplina implicare in folosul comunitatii vom putea ridica judetul si sa-l scoatem de la coada clasamentului national. Trebui actionate toate parghiile, de la nivel local, judetean, national, trebuie ca parlamentarii alesi prin votul populatiei sa faca lobby pentru atragerea de resurse financiare catre aceasta zona, pentru dezoltarea economico-sociala a judetului. Terbuie sa vrei, sa muncesti, sa ai diplomatia de a gasi resurse in vederea promovarii de astfel de proiecte, si trebuie spus, din punctul meu de vedere, nu conteaza culoarea politica a primarilor care vor sa acceseze aceste fonduri, eu voi fi alaturi de cei care vor cu adevarat binele locuitorilor acestui judet, sprijinindu-i prin toate mijloacele pe care le am la indemana ca parlamentar ales de vasluieni", a mai declarat deputatul PD-L Dan Marian. Trebuie mentionat ca in cadrul proiectului cu finantare de la Uniunea Europeana, mai este inclusa si constructia unei gradinite, in satul Untesti, la care, dupa realizarea obiectivului, de catre o firma huseana, Marcam Construct( care, dealtfel, mai are realizate astfel de locasuri si la Vetrisoaia sau Berezeni), peste 50 de copii nu vor mai fi nevoiti sa faca naveta zilnic pana la Bogdanesti si vor beneficia de o gradinita moderna, la standarde europene.

Constructorul : « pe data de 20 iulie 2011 va voi invita la inaugurarea noilor drumuri din comuna »

Proiectarea obiectivelor va fi facuta de o societate din Barlad – July Expert Consulting, care a promis ca documentatia si proiectul va fi gata in cel mai scurt timp, si dupa obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv a autorizatiilor de constructie, constructorul, o alta societate din judet, VIACONS RUTIER din Husi, firma cu multa experienta in domeniul drumurilor si a aductiunilor de apa se va apuca de treba din momentul in care vemea va permite acest lucru. Asa cum a promis la ceremonia de semnare a contractelor, Ioan Ciomaga, managerul societatii: "din punctul de vedere al meu, al drumarului, pe data de 20 iulie 2011 va voi invita la inaugurarea noilor drumuri din comuna, respectiv a celor 2,8 km de drumuri asfaltate la norme europene din satul Bogdanesti si a altor 1,2 km de drum din satul Buda. Societatea noastra are mai bine de 20 de ani de experienta in ceea ce priveste executarea de drumuri si alte obiective civile sau industriale".

« Ma bucur ca la varful comunitatii din comuna Bogdanesti exista o echipa de oameni care vor sa realizeze ceva »

"Ma bucur ca la varful comunitatii din comuna Bogdanesti exista o echipa de oameni care vor sa realizeze ceva, atat pentru actualii locuitori ai comunei, cat si pentru urmasi. Toti locuitorii judetului, edilii comunelor, trebuie sa inteleaga ca aceste proiecte, indiferent ca finantarile provin de la Uniunea Europeana sau de la bugetul de stat, au nevoie de ceva timp pentru implementare. Ca un exemplu, proiectul comunei Bogdanesti a fost lansat pe 31 iulie 2009, dar, de la depunere si pana la aprobare a trecut mai bine de un an. Ne-am confruntat cu situatii in care, odata semnate actele, locuitorii din diverse comune din judet se asteptau ca de a doua zi, sa inceapa lucrarile, ori, din acel moment, al semnarii contractelor, mai trebuie parcurse niste etape, cea de proiectare, de avizare si autorizare… Tot ceea ce pot promite locuitorilor comunei Bogdanesti si tuturor cetatenilor judetului Vaslui este ca in continuare se vor aloca bani de la bugetul national pentru dezvoltarea comunitatilor rurale, iar eu voi depune toate eforturile in vederea dezvoltarii acestui judet care, asa sarac cum e, are un potential imens de dezvoltare", a declarat deputatul Dan Marian

Bogdnanesti, printre cele noua comune din judet beneficiare de fonduri europene

Masura 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale" se incadreaza in Axa III – „Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale" si are ca obiective imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural si imbunatatirea accesului la servicii de baza pentru populatia rurala, renovarea satelor romanesti sau cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural. Comuna Bogdanesti este una dintre comunele vasluiene care au reusit, in luna mai, obtinerea de finantare europeana nerambursabila, fiind una dintre cele 9 documentatii (din nu mai putin de 42 depuse) admise la selectia nationala, alaturi de localitatile Ivesti, Bogdanesti, Falciu, Banca, Zorleni, Dranceni, Rebricea si Suletea. Fondurile sunt asigurate de catre Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei avand o contributie de 20% din suma totala. Alaturi de alte programe, Masura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza si punerea in valoare a mostenirii rurale" este finantata prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Potrivit normelor europene, pentru un proiect integrat, un consiliu local primeste fonduri nerambursabile maxime de 2,5 milioane de euro, iar pentru un proiect propus de asociatii intercomunitare (mai multe comune) fondurile nerambursabile se pot ridica la 6 milioane de euro. In ultimii doi ani, aceasta masura a fost o permanenta tentatie pentru primariile din mediul rural, avand in vedere ca prin accesarea acestor fonduri se pot realiza obiective importante la nivel local, care altfel ar fi dificil de indeplinit cu fondurile proprii. Mai mult decat atat, o componenta de baza a Masurii 322, in afara modernizarii drumurilor sau a realizarii de utilitati (apa curenta, canalizare) de neimaginat ca ar putea aparea la sate in urma cu cativa ani, este si faptul ca o parte din banii primiti de la Uniunea Europeana sunt destinati renovarii sau construirii de camine culturale, biblioteci, crese sau gradinite, alte cladiri cu destinatie culturala sau pentru educatie. Dealtfel, in general primariile care au primit finantari europene prin aceasta masura au avut in proiect inclusiv asigurarea bazei materiale (instrumente muzicale, costume populare, decoruri scenografice) sau educationale in cazul creselor sau gradinitelor, deoarece un obiectiv principal al Masurii 322 este chiar mentinerea traditiilor populare si dezvoltarea satelor, inclusiv din punct de vedere cultural. Trebuie spus ca, in total, peste 1,54 miliarde euro sunt disponibile institutiilor si autoritatilor locale, chiar persoanelor fizice din Romania prin aceasta masura, care urmareste imbunatatirea calitatii vietii in mediu rural, bani din care o parte deja s-au epuizat, dar care mai pot fi accesati in urmatorii doi ani.

sursa: Vremea noua

Comentarii