Bate vantul in primarii!

marți, 24 august 2010, 20:30
4 MIN
 Bate vantul in primarii!

Programul de lucru al functionarilor tuturor primariilor din judet este de 8 ore: 7.30 – 15.30 sau 8 – 16. Nici o ora in plus sau in minus. Indiferent ca este vorba de eliberarea unei simple adeverinte, ori a unui certificat pentru inmormantare, ori a unui act de stare civila, sau pur si simplu pentru plata unui impozit, cetatenii judetului trebuie sa se prezinte in timpul programului de lucru cu publicul, si doar de luni pana vineri. "Cel tarziu la ora 15.45", aceasta este obisnuita indicatie pe care o primesc. La o analiza mai atenta, vina nu este a functionarilor primariilor, carora nu li se mai platesc orele suplimentare si li s-au taiat salariile cu 25%, cat a dispozitiilor Guvernului, privind reducerea cheltuielilor tuturor institutiilor publice, inclusiv cele de la primariile locale.

Actele oficiale sunt trimise la Vaslui cu autobuzul!

Aceasta "recomandare" facuta primarilor, sub sanctiuni inclusiv penale, a dus la situatii absurde, prin care s-a taiat, total sau partial, iluminatul public, respectarea stricta a programului primariilor si nefolosirea calculatorului sau a iluminatului dupa terminarea programului, autovehiculele din folosinta administratiei locale nu mai fac decat curse de stricta necesitate sau "sar" reviziile tehnice ori reparatiile, iar actele sunt trimise la Prefectura ori la Consiliul Judetean Vaslui cu autobuzul(!), daca se poate, pe cheltuiala functionarilor. Si, sa nu uitam, in aceasta perioada, tot gospodarul de la sate este in plina campanie agricola, fie la cules, fie la cosit, fie se grabeste sa-si puna munca de peste an la adapost sau sa o desfaca in piete pentru a avea cu ce sa pregateasca campania de toamna. Ori, munca la camp incepe dimineata si se termina tarziu, dupa-amiaza! Pentru cine are nevoie de un certificat sau o adeverinta nu poate pierde cea mai propice perioada a zilei pentru a bate, uneori kilometri, pana la primarie. "Nu atat faptul ca functionarii din subordine nu mai sunt platiti sa stea peste program, sau sa vina sambata sau duminica pentru a rezolva problemele cetatenilor, dar chiar cei de sus, de la Guvern, prin politica de reduceri la maxim a cheltuielilor, fac imposibil acest lucru… Nu mai departe decat anul trecut, mai ales in timpul verii, cand tot omul are de lucru dimineata la camp, angajatii primariilor stateau si cate 2-3 ore peste program, iar sambata erau de multe ori la datorie, fara a astepta neaparat sa fie platiti suplimentar. Pana si sedintele de consiliu local le tineam dupa ora 16, pentru a nu perturba programul cu publicul. Acum se respecta strict programul afisat, cei care au treburi de rezolvat trebuie neaparat sa se prezinte intre orele mentionate", spune un primar sub protectia anonimatului.

Certificatele de deces cautate sambata cu… lumanarea!

Toate bune si frumoase, cel care are nevoie de o simpla adeverinta sau de o alta hartie, nu are decat sa se prezinte pentru a-si rezolva problema in programul normal de lucru. Dar ce ne facem cu situatiile neprevazute, de urgenta, in cazul anumitor calamitati naturale, care au fost din plin in acest an, sau cu situatii sociale, care cer prezenta personalului de specialitate din cadrul primariilor? Sau in cazul in care un om moare vinerea dupa-amiaza sau sambata din cauze naturale, iar familia vrea sa-l ingroape cat mai repede, din cauza caldurii? Trebuie sa astepte ziua de luni pentru obtinerea certificatului de inmormantare? "In aceste cazuri, noroc ca asistentii sociali si cei de la situatii de urgenta, toti cei din primarie, sunt constienti de responsabilitatile pe care le au si se prezinta voluntar cand sunt anuntati, de multe ori pe cheltuiala proprie. Daca personalul primariei nu ar avea simt civic, in multe cazuri cetatenii ar avea de suferit pentru iresponsabilitatea guvernantilor si datorita nevoii exagerate de a face economii cu orice pret, chiar cu costul vietii ori bunastarii cetatenilor platitori de taxe" a mai declarat un primar. "Nu mai spun ca masina primariei sta mai mult nefolosita, agentul fiscal, asistentul sociaL sau agentul agricol mergand cale de kilometri pe jos sau cu bicicleta proprie in satele componente pentru a-si putea defasura activitatea." completa acesta.

Fara bani pentru igienizarea scolilor!

Alt edil se plange: "Se apropie inceputul anului scolar, ceea ce presupune cheltuieli cu igienizarea si dotarea institutiilor de invatamant. Numai avizele necesare acestui an scolar costa, nu mai vorbim de munca necesara intocmirii dosarelor pentru obtinerea acestor avize. Noi am inceput deja lucrarile, dar imi este teama ca, in urma rectificarilor bugetare, in loc sa mai primim ceva bani, vom fi nevoiti sa ne limitam la sursele proprii de finantare, si asa putine… Mai mult decat atat, inclusiv la scoli, gradinite, dispensare, care sunt in administrarea primariei, am fost nevoiti sa facem reduceri masive de cheltuieli, inclusiv in domeniul asigurarii caldurii in aceasta toamna in aceste locasuri. Pentru noi este o mare problema, si, daca nu vor fi bani si nu vom gasi alte solutii, credem ca vom fi nevoiti sa inchidem unitatile scolare din cauza frigului, pentru a nu-i imbolnavi pe copii! Sper totusi sa nu ajungem pana la inchiderea scolilor, dar politica promovata de cei de la Bucuresti ne impinge intr-acolo!"

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii