Ce aduce anul 2010 pentru in sanatate: Saracie lucie

joi, 07 ianuarie 2010, 19:53
4 MIN
 Ce aduce anul 2010 pentru in sanatate: Saracie lucie

Dupa un an la limita saraciei, criza din sistemul sanitar pare sa se adanceasca in noul an. Proaspat instalat in functie, noul ministru al sanatatii, Attila Cseke, a gandit deja un plan de reducere a cheltuielilor si a initiat un proiect de hotarare pentru modificarea Legii 95, privind reforma in domeniul sanatatii.

Toate masurile pe care ministrul intentioneaza sa le implementeze au ca scop "asigurarea unui acces mai bun al asiguratilor la servicii medicale, la dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu si la medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu in momentul acordarii efective a serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale", dupa cum se arata proiectul de act normativ.

Schimbare de stapan  

Una dintre masurile care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie vizeaza descentralizarea spitalelor. Aceasta masura a fost aprobata de executiv inca de anul trecut si trebuia sa se aplice de la 1 septembrie 2009, insa, in lipsa unor specificatii clare si a unor conditii propice, s-a tot amanat. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a prelungit termenul de preluare a spitalelor de catre autoritati pana la 1 iulie. Incepand cu acea data, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui va trece in subordinea Consiliului Judetean, Spitalul Municipal "Elena Beldiman" va trece in administrarea Primariei Barlad, iar Spitalul Municipal Husi, tot in administrarea primariei locale.

Ce inseamna acest lucru? Autoritatile locale vor avea control absolut asupra unitatilor sanitare. Dar pentru asta, vor trebui mai intai sa-si infiinteze comisii alcatuite din specialisti care sa poata evalua si coordona activitatea unui spital. Apoi, preluarea unitatilor cu paturi de catre autoritatile locale aduce in sarcina acestora plata utilitatilor, a reparatiilor, dotarilor si intretinerii cladirilor. De la bugetul de stat vor fi suportate doar costurile serviciilor medicale prestate catre populatie.

Trecerea spitalelor in ograzile primariilor ar putea fi o povara mult prea mare pentru edili. Anul trecut, cand s-a pus pentru prima data problema descentralizarii spitalelor, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, spunea ca nu ar putea prelua Spitalul Judetean decat daca ar primi fonduri de la guvern destinate acestui capitol de cheltuieli.  

Unele spitale ar putea disparea

Un alt punct din proiectul de act normativ mentionat face referire la comasarea spitalelor. Astfel, ministerul va infiinta o comisie de acreditare care va evalua toate spitalele si le va clasifica dupa criterii ce urmeaza a fi stabilite. In cazul in care se va constata ca exista unitati care consuma mai mult decat produc, situatia acestora va fi analizata in cadrul ministerului, dupa care se va decide daca ele vor functiona sau nu in continuare. In cazul in care se va ajunge la concluzia ca sunt nerentabile, unele ar putea fi inchise efectiv, in vreme ce altele ar urma sa fie transformate in sectii exterioare ale altor spitale de prin imprejurimi, activitatea lor putand fi controlata mult mai usor in acest fel.

In judetul Vaslui, exista trei spitale despre care se spune ca vor fi desfiintate sau trecute sub obladuirea altor unitati mai mari: Spitalul Orasenesc Negresti, Spitalul de Boli Cronice Tutova si Spitalul Murgeni. Desi se vorbeste despre aceasta varianta inca de dinaintea proiectului de ordin, vocile din teritoriu refuza sa faca declaratii oficiale despre acest subiect. Se va afla exact ce si cum cel tarziu la sfarsitul acestui an, data limita pana la care trebuie sa se faca comasarea.

Mai putini bani pentru medicii de familie

Incepand din acest an, ministrul sanatatii intentioneaza sa implementeze un nou sistem de plata pentru medicii de familie. In prezent, plata medicilor de familie se compune din serviciile prestate catre asigurati si din plata "per capita", adica o suma fixa pentru fiecare pacient inscris in liste. La aceasta din urma, ministerul intentioneaza sa renunte, pentru ca medicii de familie sa nu mai fie doar birocrati, ci adevarati doctori, dar si pentru a creste accesul pacientilor la servicii de medicina primara de calitate.

Reprezentantii medicilor de familie din teritoriu refuza sa comenteze acest subiect, spunand ca vor face declaratii numai atunci cand vor aparea acte normative in acest sens, nu proiecte. Tinand cont de faptul ca, in primavara, va fi redactat noul contract-cadru, este foarte posibil ca, incepand de atunci, aceste prevederi sa fie aplicate.  

2010, mai sarac ca 2009

Toate modificarile mentionate pana acum si le-a propus, la inceputul anului trecut, si ministrul de atunci, Ion Bazac. Ca si actualul sef al sanatatii, Bazac pleca la drum cu planuri mari, dar proasta organizare si saracia l-au impiedicat sa-si duca intentiile la bun sfarsit.

Daca tot am pomenit de saracie, previziunile pentru 2010 sunt si mai sumbre. Ministerul Sanatatii a primit cam tot atatia bani cati a avut si anul trecut. In 2009, banii s-au epuizat complet inca din septembrie, cand medicamente gratuite si compensate se dadeau cu portia, in spitale nu mai erau bani de medicamente, iar laboratoarele nu mai efectuau nicio analiza gratuit. Dupa cum se stie, cheltuielile intregului sistem sanitar din ultimele luni ale anului trecut au fost suportate din bugetul acestui an, prin angajamente legale de plata.

Asadar, se estimeaza ca in acest an Sanatatea va ramane fara niciun leut inca din luna iulie. In aceste conditii, executivul se va vedea obligat fie sa angajeze bugetul pe anul viitor, fie sa gaseasca o forma ideala de fuziune intre distribuitori-spitale/farmacii-asigurati.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii