Criza sindicala la Rulmenti

luni, 22 martie 2010, 18:57
3 MIN
 Criza sindicala la Rulmenti

SC Rulmenti SA Barlad sta pe un butoi de pulbere. Tensiunile s-au acumulat din cauza organizatiei care ar fi trebuit sa vegheze la siguranta muncitorilor, in speta Sindicatul Liber (SL) "Rulmentul". Picatura care a umplut paharul a constituit-o ultima runda de negocieri privind noul Contract Colectiv de Munca (CCM). Daca, in ceilalti ani, sindicatul a reusit sa mai smulga cate o majorare salariala, de aceasta data oamenii s-au trezit "furati" de mai multe drepturi banesti. Oamenii sustin ca, in ultimii doi ani, conducerea sindicatului nu a facut mai nimic pentru a le apara drepturile, avand doar un rol de simplu spectator in relatia cu patronatul.

Primul semn ca lucrurile nu sunt tocmai in regula a aparut odata cu demisia lui Mircea Mihai din fruntea sindicatului, pe 12 martie. Din cate se pare, gestul presedintelui SL "Rulmentul" ascunde mai mult decat un simplu act unilateral de vointa.

Unul dintre cei care a rupt tacerea este Ioan Siminescu, reglor la Sectia Strungarie, liderul sindical al acestei subunitati: "Oamenii sunt extraordinar de nemultumiti mai ales din cauza a ceea ce s-a intamplat la ultimele negocieri pentru noul CCM. Asta a pus capac la toate. Ni s-a spus ca s-ar fi obtinut o majorare salariala de 6,6%. La salariu s-au vazut undeva la 200.000 de lei vechi, numai ca am pierdut mult mai mult pe alte parti! Nu stim cum au negociat cei din fruntea sindicatului! Spre exemplu, cei care lucreaza in conditii deosebite beneficiaza de zile in plus de concediu (cate doua-trei sau chiar sase, in cazul celor de la Forja) sau un spor la salariu de 5-7,5%. Acum, dupa negocierile astea, oamenii s-au trezit fara facilitati. Ca sa nu mai spun ca s-a luat si o zi din concediul de odihna".

Cea mai multi dintre salariati s-au aratat nemultumiti de prestatia conducerii sindicatului si au inceput sa faca presiuni. Cu alte cuvinte, demisia lui Mircea Mihai este o urmare fireasca.

"In urma cu doi ani, cand s-a schimbat conducerea sindicatului, am sperat ca lucrurile vor merge mai bine. Dar, dupa cum s-a vazut, am mers din rau in mai rau. Din punctul meu de vedere, care este impartasit si de ceilalti colegi, activitatea sindicala in ultimii doi ani a cunoscut o decadere. In loc sa ne apere si sa ne garanteze drepturile, sindicatul ne-a facut mai mult rau. Aproape ca nu l-am vazut niciodata pe presedintele sindicatului sa vina prin sectii si sa stea de vorba cu oamenii. Nu asa se procedeaza", ne-a mai spus Siminescu.

Alegerile vor fi boicotate

Oamenii isi pun acum speranta ca, odata cu demisia lui Mircea Mihai si organizarea de noi alegeri, in fruntea organizatiei vor ajunge oameni care sa le apere cu adevarat drepturile. Insa deja au aparut semne serioase de intrebare. Totul a pornit de la ultima sedinta de sindicat, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-au primit si analizat candidaturile celor care doresc sa se inscrie in cursa pentru sefia sindicatului. Lucrurile au degenerat intr-un scandal monstru in momentul in care actuala conducere a organizatiei a validat doar doi dintre cei opt candidati.

"Printre cei inscrisi m-am aflat si eu. Membrii consiliului au trecut la o procedura de vot secret pentru validarea celor opt candidati, ceea ce contravine statutului sindicatului. Le-am spus acest lucru, dar nu m-au ascultat. In urma votului secret, doar doi candidati au fost validati, ei avand cel mai mare numar de voturi: Iulian Vasui, muncitor la Sectia Montaj, cu 31 de voturi si Vasile Rosca, maistru la Sectia tratament-sculerie, cu 22 de voturi. Nu este normal. Conform metodologiei, toti membrii de sindicat au dreptul sa se inscrie la aceste alegeri. Nu pot sa inteleg care anume le este interesul si de ce au procedat de aceasta maniera", a declarat Siminescu.

Oamenii se tem ca, prin aceasta miscare, se urmareste aducerea in fruntea sindicatului a unui om care sa fie tot un soi de marioneta, usor de manevrat in functie de interesele patronatului si mai putin atent la cele ale salariatilor. Siminescu ne-a spus ca multi dintre muncitori sunt hotarati sa boicoteze alegerile programate pentru 29 martie. Este cea mai grava criza prin care a trecut sindicatul de la Rulmenti in ultimii 15 ani.

Cat despre un punct de vedere din partea conducerii sindicatului, trebuie spus ca ne-am izbit de aceeasi problema cu care ne-am confruntat in ultimii doi ani: nimeni nu a fost de gasit sau, mai bine zis, nu a acceptat sa poarte un dialog cu presa.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii