Cu stema, fara stema! Primaria Vaslui, in ilegalitate

marți, 15 septembrie 2009, 19:41
4 MIN
 Cu stema, fara stema! Primaria Vaslui, in ilegalitate

La Vaslui s-a intamplat astfel: un cetatean a desenat o "presupusa" stema, iar primarul de atunci, Victor Cristea, a "imbratisat-o" si afisat-o neconditionat cu mare pompa. Cam atat! Joaca de-a stema s-ar putea insa sa coste pentru ca, potrivit respectivei hotarari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei reproducerea si folosirea unor steme neaprobate prin hotarare a Guvernului.

 

Ani la randul administratia locala a municipiului Vaslui a utilizat in mod ilegal o stema desenata pe calculator, care nu a fost aprobata de nimeni. Buba s-a spart zilele trecute, cand Prefectura Vaslui a trimis o adresa Primariei Vaslui cerandu-i imperios scoaterea stemei din folosinta acestei institutii. La randul sau, Primaria Vaslui a cerut tuturor institutiilor si "partenerilor" sa nu mai foloseasca stema cea "buclucasa". Cand, in 2003, printr-o hotarare de Guvern, s-a decis revenirea la folosirea acestei simbolistici pentru toate unitatile administrativ-teritoriale, Primaria municipiului Vaslui s-a grabit sa vina cu o stema a orasului. Dar asta numai pentru poza. Reglementarile legale au fost lasate deoparte. Prin Hotararea de Guvern nr. 25 din februarie 2003 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din februarie 2003 se reglementeaza ca judetele, municipiile resedinta de judet si municipiile, orasele si comunele trebuie sa fie reprezentate de steme. Potrivit aceleiasi dispozitii legale, stemele trebuie sa fie standardizate, de forma unui scut, pe care sa se pozitioneze o coroana avand, ca la cetati, creneluri – unul pentru comuna, trei pentru oras, cinci pentru municipiu si sapte pentru resedinta de judet. Insotite de o nota de fundamentare, stemele din intreaga tara au fost validate sau inca mai urmeaza acest proces. Acestea trebuie sa parcurga un traseu care trece prin comisiile judetene, zonale, pentru a ajunge, in final, la Comisia Nationala de Heraldica. Toate stemele, de la cele ale judetelor, pana la cele pentru comune, trebuie sa aiba aceeasi forma geometrica, de scut, peste care se aseaza, in partea superioara, coroana formata din creneluri. Stemele trebuie sa simbolizeze, intr-o forma concentrata, traditiile istorice, precum si realitatile economice si social-culturale locale, specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale. De aceea, elaborarea proiectului stemei trebuie sa se faca respectand strictetea normelor stiintei si artei heraldice si a traditiilor romanesti in domeniu. In masura sa elaboreze proiectul unei steme sunt fie autoritatile administratiei publice locale, prin mijloace proprii, fie graficieni heraldisti abilitati de Comisia Nationala de Heraldica. Macheta originala se realizeaza manual, respectand culorile specifice heraldicii, iar proiectul stemei trebuie elaborat in cel mult trei variante, care vor fi supuse dezbaterii si consultarii locuitorilor, in vederea stabilirii celei mai reprezentative variante.

"Nu s-au finalizat aceste demersuri si, de aceea, procesul trebuie luat de la capat. Primaria Vaslui a solicitat Comisiei zonale sa propuna elementele constitutive specifice zonei. Apoi se va intocmi un referat care va fi trimis la Comisia Teritoriala pentru Heraldica si Sigile Grafice", a declarat Gianina Tofan, purtatorul de cuvant al Primariei Vaslui.

Joaca de-a stema ar putea costa

Pentru Primaria municipiului Vaslui, dispozitiile hotararii de Guvern amintite nu au avut nici o "relevanta". La Vaslui s-a intamplat astfel: un cetatean a desenat o "presupusa" stema, iar primarul de atunci, Victor Cristea, a "imbratisat-o" si afisat-o neconditionat cu mare pompa. Cam atat!

Gheorghe Stoica, secretarul Consiliului Judetean Vaslui, care este si secretarul Comisiei Judetene de Heraldica, si-a batut gura degeaba cativa ani spunand ca stema folosita in actele oficiale ale municipiului Vaslui este ilegala. Ce-i drept, stema a fost aprobata in sedinta Consiliului Local (CL), sarindu-se etapele. Numai ca, asa cum s-a demonstrat zilele trecute, nu era suficient. La Vaslui stema orasului s-a nascut din necesitati firesti, si nu "legislative", si tot astfel a si supravietuit.

Traian Focsa este cel care, in 1995, avand nevoie de o reprezentare heraldica a municipiului in niste pliante, a facut singur o stema. Aceasta a fost preluata si utilizata prin acte de alte birouri, si tot asa, pana cand stema desenata de acesta in "Corel Draw", pe calculator, a ajuns sa fie utilizata la nivelul Primariei Vaslui. Intre timp, la Comisia Judeteana de Heraldica a ajuns o propunere de stema al carei autor este Paul Olaru. Aceasta propunere a fost analizata si trimisa de catre Consiliul Local Vaslui catre Comisia Nationala de Heraldica spre avizare. Dar stema folosita in prezent in actele institutiei este tot cea a lui Traian Focsa si se individualizeaza printr-un "defect" stilistic: aripile albinelor sunt triunghiulare. Spre deosebire de stema propusa de Paul Olaru, cea a lui Traian Focsa are o realizare grafica net inferioara.

Joaca de-a stema s-ar putea insa sa coste pentru ca, potrivit articolului 10 din Hotararea de Guvern privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere si folosirea stemelor judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 lei reproducerea si folosirea unor steme neaprobate prin hotarare a guvernului, autoritatea in masura sa dea aceste sanctiuni este Ministerul Administratiei si Internelor.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii