Subprefectul ilegalist

Subtitlu

luni, 05 ianuarie 2009, 19:53
5 MIN
 Subprefectul ilegalist

Subprefectul Sergiu Marian este la un pas de a fi trimis in judecata pentru grave acuzatii de coruptie. In urma cercetarilor, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) – Biroul Teritorial Iasi au stabilit ca el este principalul orchestrator al celui mai mare tun imobiliar din anul 2007, care nu a avut insa finalitate. Surse oficiale din cadrul DNA confirma ca Sergiu Marian ar fi trebuit sa fie prezentat in fata magistratilor la sfarsitul anului trecut, mai exact pe 29 decembrie 2008, cand a fost chemat pentru prezentarea materialului de urmarire penala, conform procedurii. Atunci, avocatul sau a invocat administrarea altor probe necuprinse in dosar, sperand astfel sa demonstreze nevinovatia clientului sau.

"La sfarsitul lunii decembrie, trebuia sa se prezinte materialul de urmarire penala, insa acest lucru nu s-a intamplat. Se lucreaza in continuare la dosar. Nu pot sa va dau mai multe date pentru ca procedura de urmarire penala este nepublica. Asta e tot ce pot sa va spun", confirma Luminita Merisescu, purtatorul de cuvant al DNA Iasi.

Voci autorizate sustin insa ca solicitarea avocatului nu este menita decat sa intarzie prezentarea lui Sergiu Marian in fata magistratilor de la Curtea de Apel Iasi. Probele cerute au fost deja adminstrate, iar peste cateva zile, mai exact joi, urmeaza sa aiba loc inca o data prezentarea materialului de urmarire penala, dupa care rechizitoriul va fi trimis instantei de judecata. Asta inseamna ca, in maximum doua saptamani, subprefectul Sergiu Marian va fi audiat. Odata cu el, vor fi trimisi in judecata Gabriela Luca, functionara de la Prefectura Vaslui care a intocmit actele necesare smecheriei care se pregatea, precum si Mihai Hudum, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui, care urma sa identifice 44 de hectare de teren in intravilanul municipiului Vaslui, spre revendicare.

De unde a plecat totul

Dosarul cu numarul 48/P/2008 in care cei trei sunt cercetati pentru fapte de coruptie a pornit de la aparitia a doua hotarari cu acelasi numar de inregistrare, dar cu continut diferit, emise de Comisia Judeteana de Fond Funciar, care erau cat pe ce sa-l bage in bucluc pe prefectul Ciprian Iftimoaei. Pe 7 iulie 2007, comisia emitea Hotararea nr. 242, prin care valida propunerea Comisiei locale de fond funciar a comunei Miclesti privind reconstituirea in natura a suprafetei de 44,49 hectare teren unui anume Calin Corneliu Savescu, conform sentintei civile nr 2048/2006 a Judecatoriei Vaslui si a deciziei civile nr 1242/R/2006 a Tribunalului Vaslui, cu atribuirea terenului la Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cultura Pajistilor ( SCPCP) Vaslui, pe raza municipiului Vaslui. Altfel spus, in loc sa primeasca teren in Miclesti, acolo unde ar fi trebuit, omului i se acorda suprafata revendicata din fondul de pajisti din municipiul Vaslui, prin Agentia Domeniilor Statului (ADS). Acel document poarta semnatura lui Ciprian Iftimoaei la rubrica "Presedinte". Este cunoscut insa faptul ca presedintele Comisiei judetene de fond funciar nu poate fi decat prefectul. La vremea respectiva, prefect era Ioan Zaharia, Iftimoaei fiind doar un functionar in aparatul Institutiei Prefectului. Asadar, nu avea calitatea sa semneze actul in cauza.

Imediat dupa emiterea Hotararii 242, ADS trimite o adresa catre prefectura, in care ii instiinteaza pe oficialii vasluieni ca sunt doua hotarari care au acelasi numar de inregistrare si aceeasi data, numai ca una presupune acordarea celor 44,49 hectare de teren din fondul comunei Miclesti, iar cealalta, din fondul municipiului Vaslui. Asadar, a existat inca o hotarare care il improprietarea pe acest Corneliu Calin Savescu in Miclesti, semnata de prefectul in functie de atunci, Ioan Zaharia. Adresa ADS a avut ca efect o alta hotarare a comisiei judetene, 223 din 10 iunie 2006 (nici atunci Iftimoaei nu era prefect), din care citam: "Avand in vedere nota de constatare a colectivului de control din cadrul Institutiei Prefectului, incheiata ca urmare a verificarilor efectuate in ce priveste redactarea a doua hotarari ale Comisiei judetene de fond funciar cu acelasi numar, una dintre ele cu atribuirea terenului din administrarea ADS pe raza comunei Miclesti si o a doua cu atribuirea tot prin ADS, pe raza municipiului Vaslui, de la SCDP Vaslui, motivand de faptul ca a doua hotarare, cu atribuirea terenului de la SCDP Vaslui a fost formulata gresit si ca SCDP a solicitat in instanta anularea acesteia, (…) revoca hotararea Comisiei judetene de fond funciar nr. 242 din 7.06.2007, privind reconstituirea in natura a dreptului de proprietare domnului Savescu Calin Corneliu pentru suprafata de 44,49 ha teren, (…) cu atribuirea terenului de la SCDP Vaslui pe raza municipuilui Vaslui".

Altfel spus, pentru a nu fi suspectat de anumite interese, prefectul Iftimoaei anuleaza prima hotarare. Bineinteles, semneaza tot el, insa prefect era tot Ioan Zaharia.

Tunul a esuat

Odata iesite la iveala cele doua documente care poarta semnatura lui Iftimoaei, s-a iscat un intreg scandal, lucru care a facut imposibila improprietarirea lui Corneliu Calin Savescu, cetatean roman domiciliat in SUA, si a fost alertata DNA. Procurorii anticoruptie au audiat mai multe persoane din prefectura si au stabilit ca, de fapt, Ciprian Iftimoaei nu are nicio vina in redactarea celor doua hotarari. Ce se intamplase, de fapt?

Corneliu Savescu mandatase un avocat din Bucuresti, Petrica Filip, sa-i revendice cele 44,49 hectare din comuna Miclesti si sa-i dea in schimbul lor un miliard de lei vechi. Intrucat fondul comunei Miclesti nu dispunea de o asemenea suprafata, avocatul s-a prezentat la prefectura cu decizia judecatoreasca care ii conferea dreptul la pamant, pentru a cere sa fie improprietarit in alta parte. Singura persoana cu care a putut discuta a fost Sergiu Marian, intrucat prefectul de atunci, Ioan Zaharia, era in concediu, la fel ca si celalalt subprefect, Vasile Catalin Cupsan. Atunci, Marian i-ar fi propus avocatului stramutarea celor peste 44 de hectare in intravilanul municipiului Vaslui, valoarea unei asemenea suprafete fiind estimata la 20 de milioane de euro. 

Pentru ca aceasta smecherie sa fie pusa in practica, era nevoie ca ADS Vaslui sa admita ca unica suprafata de asemenea dimensiuni disponibila se afla pe raza municipiului resedinta. Aici a intervenit Mihai Hudum, fost sef al ADS Vaslui, care a intocmit hartiile necesare. In baza acestora, Gabriela Luca, la ordinul lui Sergiu Marian, a redactat cea de-a doua hotarare, pe care i-a strecurat-o lui Iftimoaei la semnat imediat dupa ce acesta a devenit prefect. Savescu nu a fost pus nici pana acum in proprietate, iar toata aceasta sarada i-ar putea costa scump pe cei implicati.

Contactat telefonic, subprefectul Sergiu Marian s-a rezumat la a spune ca nu va trimis in judecata si ca este o "problema mai ampla", pe care ne-o va explica in cursul acestei dimineti.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii