Topul celor mai murdare cabinete de medicina de familie: Focare de infectie

miercuri, 22 aprilie 2009, 18:37
6 MIN
 Topul celor mai murdare cabinete de medicina de familie: Focare de infectie

Asa se face ca, mai ales in rural, actul medical se desfasoara in spatii improprii, cu pereti scorojiti, camere friguroase, podele soioase si instrumentar ruginit, nesterilizat sau incomplet. Acestea sunt doar cateva dintre neregulile intalnite de inspectorii sanitari la controlul cabinetelor medicilor de familie. Intrucat focarele de infectie nu pot fi inchise, pentru ca zeci de mii de suflete ar ramane fara niciun fel de asistenta medicala, autoritatile spera ca doctorii gasiti in neregula sa inteleaga ca omul sfinteste locul. Va prezentam, in continuare, topul celor mai insalubre cabinete medicale din judetul Vaslui.

Inspectorii din cadrul Directiei Sanitare de Control (DSC) Vaslui sustin ca multe din cabinetele din judet – in special cele din mediul rural – nu indeplinesc conditiile minime pentru desfasurarea actului medical. In topul focarelor de infectie cu pretentii de dispensare se afla cabinetul medicului de familie Laura Vrabie, din comuna Epureni. La ultimul control efectuat acolo, inspectorii sanitari au remarcat ca se afla intr-o cladire cu risc  ridicat, instrumentarul medical era incomplet, iar sterilizarea nu se facea corect.

"Asistenta a fost amendata pentru ca sterilizarea nu se facea asa cum trebuie. In plus, am gasit mancare in frigiderul cu vaccinuri, iar pavimentul era nelavabil. Din punctul meu de vedere, acel cabinet nu este autorizabil", spune Andrei Barbau, seful DSC Vaslui.

Poate ca inspectorii sanitari nu ar fi catalogat spatiul ca fiind neautorizabil daca medicul Laura Vrabie ar fi investit lunar o mica suma in cabinet. Ar fi avut de unde: de la inceputul acestui an, a incasat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui exact 29.236 de lei, adica aproape 300 de milioane de lei vechi. Aceasta suma reprezinta bugetul cabinetului, din care se platesc angajatii (in cazul de fata, asistenta), utilitatile (doar energia electrica si telefonul, intrucat cabinetul de la Epureni nu este racordat nici la o retea de apa curenta si nici la una de gaze naturale) si chiria. Restul banilor intra toti in buzunarul medicului de familie. Deci ar fi fost loc si de o mana de var, un hidrofor pentru apa curenta si ceva substante pentru sterilizare.

Locul al doilea: Osesti

Urmatorul loc in top este ocupat de cabinetul din comuna Osesti. Aici, inspectorii au constatat, ca si la Epureni, lipsa apei curente, paviment nelavabil, igrasie, un microclimat necorespunzator, iar grupurile sanitare erau, dar mai bine lipseau…

"Nici acest cabinet nu intruneste cerintele Ordonantei 1338/2008 pentru a putea fi avizat din punct de vedere sanitar", mai declara Andrei Barbau.

O scurta privire la fata locului confirma cele spuse de seful inspectorilor sanitari: pe jos este intins un linoleum vechi, cu destule rupturi, varul de pe pereti este umflat si crapat, iar la colturile sobei de teracota sunt panze de paianjen prafuite. Pe masa de consultatii se afla un stetoscop nou, insa pe un dulap troneaza, alaturi de un cantar pentru belelusi cu vopseaua scorojita, un alt stetoscop, ruginit, observat probabil si de inspectorii sanitari.

La cabinetul de medicina de familie din Osesti isi desfasoara activitatea sotii Nina si Anatolie Mitic. Impreuna, au incasat in primele trei luni de la CJAS Vaslui aproape 600 de milioane de lei vechi. Din acesti bani, au platit chiria, care dupa spusele Ninei Mitic ajunge undeva la un milion de lei vechi pe luna, curentul si cele doua asistente. Tot sa le fi ramas vreo 500 de milioane, din care ar fi putut investi.

"Am luat o masa ginecologica si un dulap pentru instrumentar, dar inca nu le-am montat. Am luat si linoleum, dar nu am apucat sa-l intindem", ne explica doctorita Nina Mitic.

Intr-adevar, a luat. Poate ca acestea vor schimba aspectul camerei, insa peretii vor ramane tot cu varul crapat, decorati cu igrasie, iar instrumentarul va fi tot ruginit, chiar daca va fi asezat pe o masuta noua. Cat despre apa curenta si toaleta pentru pacienti, nici nu are rost sa mai vorbim.

"Noi stam aici in comodat. Ne reinnoieste contractul de la an la an. Nu putem face investitii fara sa stim daca vom ramane aici", mai spune Nina Mitic.

Se pare ca, desi normele de igiena sunt obligatorii pentru orice cabinet, le respecta numai cine vrea. Cine nu, cauta scuze si ramane cu banii.

Jale si la Ivanesti

In comuna Ivanesti, compusa din 13 sate, sunt doua cabinete de medicina de familie. In unul activeaza sotii Petru si Nadejda Iarovoi. Potrivit inspectorilor sanitari, aici totul pare sa fie in ordine. Sau cel putin lucrurile nu stau chiar asa de rau ca la celalalt cabinet, unde profeseaza medicul de familie Steluta Sanautanu.

"Mobilierul cabinetului este vechi. Cand am fost acolo, era praf peste tot, inclusiv pe mobilier. Peretii aveau igrasie", spune seful DSC.

Cu cei 28.361 de lei primiti de la CJAS in primele trei luni ale acestui an, Steluta Sanautanu ar fi putut varui cabinetul si ar fi fost loc si de ceva piese de mobiler. Insa nu s-a facut acest lucru.

"Cabinetul in care functionez acum e pentru o perioada. Este un proiect nou, la anul o sa fie gata. Se va face un alt cabinet, in spatele celui care exista acum. Noul dispensar va avea de toate: si sala de asteptare, si veceuri, si tot ce mai trebuie. Din cate stiu eu, proiectul este aprobat, se asteapta banii de la Bucuresti", spune Stela Sanautanu.

Se pare, asadar, ca medicul de familie nu va investi in cabinetul in care lucreaza chiar deloc, in asteptarea noului sediu, care se prefigureaza a fi gata cam pe la Sfantul Asteapta. Dar, atata vreme cat sunt sperante, pastreaza banii de la CJAS.

Urmatoarea oprire: Cozmesti

Un alt cabinet de medicina de familie care exista doar pentru ca actul medical sa nu se desfasoare in aer liber este cel din comuna Cozmesti. Dispensarul se gaseste intr-o anexa a cladirii primariei, care, dupa spusele edilului-sef, Vasile Aporcaritei, "cade la primul cutremur". Este foarte posibil! In cabinet, o canapea pentru consultatii, o masa, un scaun, un dulap cu cateva medicamente si o chiuveta fara nicio sursa de apa. Pe jos, podea din lemn. Medicul din comuna, Petrica Apetrei, nu era de serviciu ieri, cand am fost acolo. Nici macar asistenta nu era.

"Medicul de la Cozmesti mai are deschis si un punct de lucru in Scoala de la Fastaci, care nu este autorizat. Acolo tine dulapul cu medicamente deschis, iar copiii pot avea oricand acces la medicamente", ne-a spus seful DSC.

Ne-am deplasat, asadar, la Fastaci, unde am gasit usa punctului de lucru inchisa cu un lacat. Probabil, ca urmare a recomandarilor inspectorilor sanitari in urma controlului. Pe usa dispensarului din localitate ne-a atras, insa, atentia un afis: "Pentru situatii de urgenta sunati AMBULANTA la numarul de telefon 112". Cum definesc cei din Fastaci situatia de urgenta? Orice doare e urgenta! Asadar, pentru un indemn scris satenilor, medicul Apetrei a castigat in acest an o suma record – 43.396 de lei. Din cele peste 400 de milioane de lei vechi, ca si colegii sai, nu a gasi bani nici de var, nici de hidrofor sau macar de niscaiva materiale pentru consolidarea dispensarului de la Cozmesti, tocmai locul care ii garanteaza sumele lunare primite de la CJAS.

Pe lista rusinii se afla si Daniela Damian, medic de familie in comuna Deleni. Neregulile intalnite la cabinetul acesteia sunt similare cu cele prezentate in cazurile de mai sus. Desi a incasat in trei luni 34.093 de lei, nici ea nu a putut sa asigure un minimum de igiena dispensarului in care lucreaza.

De ce nu se investeste?

"Exemplele de astfel de cabinete ar putea continua. Sunt foarte multe in judet, insa acestea sunt cele gasite cu mari nereguli. Nu putem nici sa le inchidem, pentru ca asta ar insemna sa lasam sute de mii de oameni fara doctor", afirma medicul Barbau.

Medicii de familie stiu acest lucru si profita la maximum. Asa cum scriam mai sus, au vesnica scuza ca nu pot investi in ceva ce nu le apartine, fara sa se gandeasca insa ca maximum de igiena presupune minimum de investitii. Apoi, mai exista o problema. Cei care ii pot sanctiona pentru calitatea actului medical sunt angajatii CJAS, pentru ca DSC nu se ingrijeste decat de conditiile igienico-sanitare. Dar medicii de familie stiu si ca CJAS nu are decat doi oameni pe control, care trebuie sa faca fata la peste cateva sute de furnizori de servicii medicale.

"Noi nu avem posibilitatea sa facem astfel de controale prin sondaj, pentru ca nu avem suficient personal in Corpul de control. Dar mergem la orice sesizare si, acolo unde gasim nereguli, se dau sanctiuni. Medicii de familie ar trebui sa inteleaga ca omul sfinteste locul, nu sa astepte sa le dea altcineva bani", a spus Dorel Daniciuc, directorul general al CJAS Vaslui.

Pana la constientizarea acestor medici de familie cu privire la importanta investitiilor minime in cabinete, acestea vor ramane adevarate focare de infectie. Singurul remediu este, dupa parerea inspectorilor sanitari, un normativ care sa prevada sanctiuni pecuniare pentru cea mai mica incalcare a normelor de igiena.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii