Un an nou scolar, aceeasi scoala degradata

joi, 20 august 2009, 22:09
2 MIN
 Un an nou scolar, aceeasi scoala degradata

Peste trei saptamani, sute de elevi se vor intoarce la scoala. Nu cu mare placere, avand in vedere conditiile in care vor invata. In jur de 60 de unitati de invatamant nu vor primi autorizatii sanitare de funtionare pentru anul scolar 2009-2010, potrivit subprefectului de Vaslui, Traian Huluta. Nu este vorba in mod special despre acele institutii care nu si-au depus inca documentatia pentru avizare ori care au toalete infecte, ci de scolile care abia se mai tin pe picioare.

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP), reprezentanti ai Prefecturii Vaslui si inspectori scolari au vizitat zilele trecute scolile cu cele mai mari probleme in infrastructura. Cum era de asteptat, nu au emis niciun aviz sanitar. Sunt aceleasi scoli care nu au primit autorizatie de functionare nici in 2008.

"Controalele in scoli sunt in plina desfasurare. Din cate am inteles, nu s-a acordat nicio autorizatie sanitara fata de situatia anului trecut", a spus Mihaela Vlada, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

Potrivit inspectorilor scolari, unitatile cu cele mai serioase probleme sunt cele din Ivanesti si o scoala din Dragomiresti.

"Noi am fost pana acum la scolile cu probleme serioase. Ne-am ghidat dupa situatia autorizatiilor sanitare de anul trecut, unde se mentioneaza motivul pentru care scolile nu au primit aviz. Am vizitat acele unitati unde motivul tinea de probleme de infrastructura grave, cum ar fi pereti crapati, acoperis subred etc.", ne-a spus Craita Doniga, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

Scolile "ruina" din Ivanesti par sa nu mai aiba speranta decat prin construirea de noi cladiri. Situatiile scolilor din Cosesti (pe jumatate daramata, podea din care iese apa atunci cand ploua), Cosca (pereti crapati si acoperis deteriorat) si Valea Mare (cu structura de rezistenta afectata) au mai fost prezentate in paginile cotidianului nostru. Nici Scoala cu clasele I-VIII Balteni nu se prezinta prea bine, peretii fiind fisurati, acoperisul subred, cu pericol de prabusire. La randul lor, scolile din lut nu au nicio sansa sa primeasca autorizatii sanitare de functionare: Scoala cu clasele I-IV Puiesti, Gradinita Cetatuia si Gradinita Cristesti. Cele mai multe unitati cu sanse minime pentru a primi avize sanitare sunt gradinitele din mediul rural, care isi desfasoara activitatea in tot felul de spatii improvizate din cadrul primariilor, dispensarelor sau scolilor. Anul trecut, 291 de unitati scolare nu aveau avizul sanitar.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii