Asa conducatori, asa echipa!

duminică, 09 mai 2004, 23:00
5 MIN
 Asa conducatori, asa echipa!

Poli: Branet – Vintila, Bernard, T. Petre (’65 – Dragoi), Gheban (’46 – Bitica), Cercel – Botan, G. Paraschiv, Al. Savu – BILBA, Pacurar (’60 – M. Luca). Antrenor: V. Simionas.
Dacia: Mindileac – Gherbezan, M. Popa, Baciu, C. Ghiorghita, Ivan – Ciocea (’89 Samuila), Margarit, HUMELNICU, NICOLITA (’90^3 – Cl. Stan) – Dicu (’78 – A. Cristea). Antrenor: I. Iuga.
Arbitru: V. Berbecaru (Rimnicu Vilcea) – 6; B. Medrea (Rimnicu Vilcea) – 7, N. Botezatu (Zanesti) – 7.
Specatatori: 3000.
0-1, min. 15: Humelnicu, cu un sut plasat, dupa o combinatie cu Nicolita;
1-1, min. 28: Bilba, cu un sut la coltul lung, din careu, lateral stinga, dupa o actiune individuala in care a depasit trei braileni.
„Atit eu, cit si <> am purtat saptamina aceasta discutii individuale cu toti jucatorii si sint convins ca vor iesi din blocajul in care se afla si vor demonstra ca am avut dreptate atunci cind am spus ca acest lot este de divizia A” , spunea presedintele lui Poli, Marius Stan cu doua zile inainte de partida cu Braila. Peste 3 000 de oameni au luat de bune spusele conducatorului ce duce de ripa liderul si au venit plini de sperante la un meci in care asteptau ca vechea rivalitate Iasi – Braila sa fie transata, ca si in ultima perioada, in favoarea gazdelor.
Zadarnice sperante, desarte iluzii! Poli a inceput tare insa suturile lui Botan si ale lui Tinel Petre au palit in fata contraatacurilor oaspetilor, cel din minutul 15, initiat si finalizat de Humelnicu ducind la schimbarea tabelei. 12 minute mai tirziu se consuma un moment important al meciului: explozivul Nicolita nu profita de gafa lui Gheban, intr-o situatie de unu la unu cu Branet (care, simbata, a fost cel mai bun… libero al gazdelor, iesirile dintre buturi ale sale salvind citeva situatii critice) iar la poarta cealalta, Bilba, aflat in fata a 3 fundasi braileni, nu renunta la o faza ce parea ingropata, isi pacaleste adversarii si inscrie cu singe rece dintr-o pozitie incomoda.
Simionas face permutari multiple la pauza (pe care le vom detalia in ziarul de miine) pentru a opri vijeliile initiate de Nicolita, insa emotiile nu se termina, sutul lui Baciu (’53) din lovitura libera provocind fiori reci intr-un Copou in care temperatura depasea 20 de grade. Poli ar fi putut totusi sa cistige insa Bilba, din careul mic (!), in minutul 63, a reluat peste poarta, iar „capul” lui Luca (’84) a zguduit bara transevrsala, iesenii cerind gol la ricoseul pe gazon. Ar fi fost insa nedrept dupa aspectul unui joc in care evolutiile penibile ale lui Gheban si G. Paraschiv s-au impletit „fericit” cu cele modeste ale celorlalti jucatori ai gazdelor, palida consolare a asistentei venind de la ritmul destul de bun al jocului, mult superior celui etalat in alte partide.
Ca urmare, Poli mai amina inca o data anuntul oficial al promovarii, norocul finalului fiind faptul ca Vasluiul (ce s-a apropiat la 8 puncte) are bani putini si deplasari grele, la Braila si Moinesti.
„Sinteti blatisti si nesimtiti!”
^ Iritati de evolutia echipei, mai multi spectatori au huiduit in timpul meciului, isteria declansindu-se la final, cind peste 100 de fani au venit la vestiare, acuzindu-i pe jucatorii lui Poli ca au cistigat pina acum doar prin blaturi. „Sinteti blatisti si nesimtiti / Pe alb-albastri nu-i iubiti” a fost slagarul preferat al tifosilor care i-au acuzat pe jucatori: „Cind jucati pe bune, nu sinteti in stare de nimic. O sa fim ciuca batailor in divizia A”. Desi nu a fost folosit nici un minut in acest retur, Bogdan Chiper a incercat sa-i linisteasca pe spectatori; la citeva minute distanta, Alin Savu plecat tacticos, in Audi-ul de peste 25 000 de euro pe care si l-a cumparat de cind a venit la Poli… ^ Fostul conducator al Brailei, Octavian Ulman, prezent la meci, s-a dat in spectacol la finele partidei, tipind la vestiare ca „de la noi nu vine nimeni la conferinta de presa, in semn de protest fata de arbitraj. Conferinta s-a tinut pe teren”. Antrenorul oaspetilor, Ionel Iuga, nu a luat insa in seama zvircolirile lui Ulman. „El este doar directorul Centrului de Copii si Juniori. Nu-mi poate interzice sa vin la conferinta” a spus tehnicianul dunarean, care a declarat despre meci: „L-am surprins pe prietenul meu, Simionas, cu asezarea noastra, Dicu tinind in spate trei fundasi. Consider echitabil rezultatul, desi arbitrul a fluierat intr-o singura directie, avantajind Iasul in multe faze, inclusiv intr-una din prima repriza, cind se impunea eliminarea lui Branet. Noi nu am jucat astazi decit pentru orgoliul nostru si pentru a razbuna egalul din tur”. Iuga a ramas perplex atunci cind Simionas a spus ca „mai aveti sanse la promovare. 5%, dar tot aveti!”, replicind: „Hai sa fim seriosi, Simi!”.
Antrenorul gazdelor a spus ca „am facut cel mai slab meci acasa din campionat, indisponibilitatile spunindu-si cuvintul. Am fi putut cistiga cu putina sansa, insa rezultatul ar fi fost, poate, nemeritat. Braila nu m-a surprins”, atacindu-si jucatorii: „Va dati seama ce e in capul lui Gheban, daca noi ii spunem sa dea mingea la primul jucator si el da pasa cu calciiul in careu! Altii se cred la azil, multumindu-se sa ia primele. Nu intimplator cred ca declinul a aparut dupa meciul cu Midia, cind fotbalistii titulari au ajuns la 75% din meciuri jucate, situatie care le asigura incasarea primei de promovare. Iar cei care spun ca nu joaca pentru ca are cineva ceva cu ei, au fost astazi inexistenti!”.
Ca urmare a evolutiei de simbata, fotbalistii ieseni vor avea asigurate pina la finele sezonului „doar masa si cazarea. Incasarea tuturor drepturilor financiare, prime sau contracte, a fost blocata” a spus presedintele CA, Gheorghe Nichita, care a reafirmat ideea ca sarcina de redresare a echipei le apartine presedintelui Stan si antrenorului Simionas. „Asa cum am spus, eu nu mai calc in vestiar” a incheiat Nichita. (Ovidiu MINEA)
Fanii vor demisii
Injectati, fanii lui Poli au acuzat atmosfera existenta la club, ce a dus, printre altele, chiar la divizarea galeriei, care are acum doua factiuni: Legione Azzurra (condusa de Marius Srainer) si Original Blue Boys (coordonata de Cristi Cojocaru). In ciuda faptului ca sefii acestor grupuri au incercat sa-i acuze doar pe jucatori, simbata, dupa meci, au aparut si voci ce solicitau demisia antrenorului Vasile Simionas, cererile suporterilor fiind calmate de conducatorii lor. Ieri, alte voci din galerie au avut opinii separate de cele ale liderilor, principalul vizat fiind presedintele Marius Stan. „Nu face nimic! Sa plece de la Iasi!” au fost mesajele fanilor lui Poli. (OM)
Porumboiu: „Iasul promoveaza”
Intrebat daca, in urma perioadei critice prin care trece Poli Unirea Iasi si a reducerii distantei dintre echipa ieseana si FC Vaslui la opt puncte, echipa vasluiana mai poate spera la promovare, fostul finantator al acesteia, Adrian Porumboiu, ne-a raspuns telefonic: „E un lucru clar, Iasul prmoveaza in acest an. Daca Ion Solcanu, respectiv, Gheorghe Nichita erau senator, respectiv, primar de Vaslui, altele erau datele problemei. Si spun asta fara nici un fel de malitie. Iasul merita promovarea pentru investitiile importante pe care le-a facut in fotbal, inclusiv in domeniul infrastructurii”, ne-a declarat Nichita. (O.M.)

Comentarii