Batalie pe cadavrul Poli

marți, 12 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Batalie pe cadavrul Poli

In repetate rinduri am avertizat ca declinul FCM Poli bucura pe foarte multe persoane (unele, cu mare influenta) si chiar este alimentat pe la spate de forte locale. Cu toate ca aceasta supozitie nu era imbratisata de toata lumea, evenimentele din ultima vreme aduc destule argumente in sprijinul ideii ca echipa fanion a Iasului a devenit un cal de bataie a ambitiilor personale si nu un simbol al "dulcelui tirg". Experientele gresite facute pe pielea echipei iesene, pot fi astfel privite doar ca un efect al cotidianului iesean, cauzele trebuind cautate mult mai adinc. Ajuns acum cu luminarea la capatii, muribundul club din Copou isi afla din ce in ce mai clar prietenii. La ora actuala, Poli este asemenea unui print muribund, care, desi mai respira, aude in jurul sau pe mostenitorii legali sau pe bastarzi facind calcule privind imparteala a ceea ce a mai ramas din averea risipita in ultimii ani de boemie sau (si) necugetare. Pe linga subterane, deja s-a inceput a se spune pe fata ca de Poli nu prea mai e nevoie.
Ieri, chiar in sediul Primariei (adica a "patronului" Fotbal Club Municipal Poli) au inceput sa se faca presiuni privind imparteala banilor obtinuti de SC Iasi XXI, singura sursa de finantare a echipei lui Matinca&co. Dupa cuvintele presedintelui CA, Romeo Olteanu, primarul Constantin Simirad a expus in public o varianta pe care o mai iterase in alte cercuri si anume ca echipa de fotbal a orasului poate deveni CFR Citadin. Argumentul forte? RA Citadin este o regie in subordinea Primariei. Nu mai conteaza traditie, nu mai conteaza nimic! La rindul lui, managerul RAJAC, Gheorghe Nichita, avind ca principal argument clasarea FC Unirea 2000 pe cel mai bun loc dintre echipele iesene de C, a luat parte "copilului" lui. Daca era si vreun reprezentant al Telecomului, probabil ca si el avea o cerere in acest sens. Ba poate si RATC-ul (tot regie in subordinea Primariei, nu?) ar putea cere ceva fonduri pentru a promova in C si a ramine acolo, asezindu-se in jiltul-fanion al echipelor locale. Asadar, nu e suficient ca tortul pus la cuptor in urma cu 5 ani pentru a indulci doar pe suporterii lui Poli a dat destule felii in alte directii. Acum se cere chiar ridicarea de la masa a ceea ce vrind, nevrind, este de ani simbolul Iasului sportiv. Ca acest lucru este inteles mai mult in tara, e o alta poveste.
In ultima perioada se tot vorbeste despre alcatuirea unor planuri de viitor pentru Poli. Totul trebuie pornit din birourile Palatului Roznovanu, acolo unde poate fi trasata linia de viitor a clubului: asigurarea unui buget ferm, numirea unor persoane de incredere care sa controleze activitatea de la club, etc. Bineinteles, asta daca mintea de pe urma a conducatorilor Iasului va percepe ca doar prin unitate fotbalul iesean va reajunge la un liman. Exemplul politic (unde orgoliile si interesele sint incomparabil mai mari) din ultimele zile ar trebui sa dea serios de gindit atunci cind in Consiliul Local se va vorbi despre sportul rege. Si acest lucru ar trebui facut cit mai repede pina cind totul nu va fi pierdut.
Dupa primul pas de la CL, o intilnire a reprezentantilor tuturor echipelor divizionare iesene in care orgoliile sa fie lasate la usa, poate fi urmatoarea treapta care trebuie urcata daca se mai vrea sa se vorbeasca si in viitor despre fotbal la Iasi. "Monitorul" arunca manusa. Cine o ridica? (Ovidiu MINEA)

Comentarii