Bilete pentru sferturi

Subtitlu

marți, 27 iunie 2006, 00:28
3 MIN
 Bilete pentru sferturi

Brazilia – Ghana: Stele contra stele
Ca de fiecare data din 1986 incoace, Africa are o reprezentanta in optimile Cupei Mondiale. Safteaua a fost facuta acum exact 20 de ani, de catre echipa Marocului, care a lasat Portugalia acasa, dupa ce a invins-o cu 3-1. Cu doua remize albe in fata Poloniei si Anglia, echipa pregatita de brazilianul naturalizat Mehdi Faria a cistigat o grupa, pierzind in optimi, cu greu in fata Germaniei. Au urmat Camerun (1990), Nigeria (1994 si 1998), Senegal (2002), Camerunul si Senegalul realizind cele mai bune performante africane din istorie: calificarea in sferturi. Acelasi obiectiv il vizeaza si „Black Stars” echipa pregatita de sirbul Ratomir Dujkovic, dar in fata ghanezilor sta acum Brazilia, considerata inca marea favorita la titlu. Meciul acesta provoaca destule speculatii „avant la lettre”. Multi sustin ca penaltiul injust acordat Ghanei in meciul cu SUA a fost o tema primita de arbitrul Markus Merk de la FIFA pentru a asigura Africii (principalul sustinator al lui Sepp Blatter) locul traditional in optimi. Este drept, egalul care s-ar fi inregistrat nu ar fi impiedicat calificarea Ghanei, dar masura de sustinere a africanilor ar fi fost mai mult preventiva. Speculatiile merg, insa, mai departe: daca FIFA a ajutat Ghana – se spune – jucatorii africani n-or fi atit de „nesimtiti” sa lase Mondialul fara principala jucarie publicitara. Nu aderam la asemenea vorbe, insa trebuie sa precizam ca, in general echipele exotice si chiar sud-americane (cu exceptia Argentinei si Uruguay-ului) au fost intotdeauna prazi usoare pentru fotbalistii cariocas, neimplinirile „seleçao” tragindu-se de la Europa. Sa speram ca, dincolo de calificarea previzibila a Braziliei, Ghana va contribui la un spectacol de gala, chiar daca va lipsi principalul jucator al „stelelor” negre, Michael Essien, suspendat.
Spania – Franta. Gilceava intre vecini
Este un fapt paradoxal ca, aceste doua forte europene, tari vecine in plus, nu s-au intilnit niciodata pe scena Mondialului. Cunoastem trei confruntari in cadrul turneelor finale europene: finala din 1984, de la Paris, cistigata de Franta cu 2-0 (au marcat Platini si Bellone), partida din grupa din 1996, terminata cu scorul de 1-1 (Djorkaeff / Caminero) si un sfert la Euro 2000, adjudecat tot de francezi cu 2-1, prin golurile marcate de Djorkaeff, Zidane (penalty), respectiv, Mendieta (penalty), spaniolul Raul ratind ocazia de a duce meciul in prelungiri, tot din punctul cu var. Avantaj clar pentru Franta, dar acum, pronosticurile converg catre echipa iberica. Daca scoatem din calcul meciul de vacanta cu Arabia Saudita (1-0), jucat cu rezervele la viteza I, ibericii au impresionat la acest campionat, inscriind sapte goluri Ucrainei si Tunisiei. In schimb, Franta a dezamagit profund: doua egaluri cu Elvetia si Coreea de Sud si o victorie greu muncita in fata echipei din Togo. Mai mult, albastrii aureolati in 1998 si 2000 sint macinati de dispute interne si bisericute, selectionerii francezi neavind curajul de a schimba echipa nationala, desi material exista cit pentru trei reprezentative. Reintrarea lui Zinédine Zidane mai mult complica, decit simplifica lucrurile: pentru a-i face loc, Domenech trebuie sa revina la vechiul sistem cu un singur virf, desi in meciul cu Togo, folosirea unui tandem in avanposturi s-a dovedit mai fructuoasa, in ciuda aprehensiunilor dintre Henry si Trézéguet. Probabil ca daca nu s-ar fi accidental Djibrill Cissé, alta faina s-ar fi macinat la moara franceza. Si tot atit de probabil este ca, in cazul in care Franta va inregistra un nou esec, mult asteptata reconstructie va trebuie sa inceapa.
Meciurile de astazi
Brazilia – Ghana
Signal Iduna Park, Dortmund, ora 18,00
Brazilia: Dida – Cafu, Lucio, Juan, R. Carlos – Kaká, Emerson, Zé Roberto, Ronaldinho – Adriano, Ronaldo. Antrenor: Luiz Felipe Scolari.
Ghana: Kingson – Pantsil, Mensah, Illiasu, Mohamed – O. Addo, Appiah, Muntari, Draman – Amoah, Gyan. Antrenor: Ratomir Dujkovic.
Arbitri: Lubos Michel – Roman Slysko, Martin Balko (Slovacia)
Spania – Franta
AWD Arena, Hanover, ora 22,00
Spania: Casillas – Ramos, Pablo, Puyol, Pernia – Fabregas, Xabi Alonso, Xavi – Joaquin, Villa, Torres. Antrenor: Luis Aragones.
Franta: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Viéira, Makélélé – Ribéry, Zidane, Malouda – Henry. Antrenor: Raymond Domenech.
Arbitri: Roberto Rosetti – Cristiano Copelli, Alessandro Stagnoli (Italia).

Comentarii