Chinezii n-au iertat

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Chinezii n-au iertat

China a cistigat ieri una dintre medaliile de aur pe care si le-a dorit cel mai mult la aceasta Olimpiada: cea din intrecerea masculina de gimnastica pe echipe. Dupa ce in 1996, la Atlanta, ei fusesera invinsi fara drept de apel de catre rusi, ieri au evoluat aproape fara greseala si s-au impus fara dubii, succesul lor fiind previzibil inca de la mijlocul concursului. Rusii, dimpotriva, au inceput finala foarte prost si au fost foarte aproape de arata chiar podiumul. Doar evolutiile foarte bune ale lui Alexei Nemov au salvat reprezentativa Rusiei de la catastrofa, aducind-o pe ultima suta de metri pe locul al treilea. Surpriza frumoasa a concursului au constituit-o gimnastii ucraineni, care au dat dovada de o constanta demna de invidiat si au cistigat in cele din urma o nesperata medalie de argint.
In ceea ce-i privesete pe romani, prezenti pentru prima data intr-o finala pe echipe a competitiei olimpice, s-au clasat pe acelasi loc ca si in calificari, adica sase. Oricum, performanta obtinuta de sportivii antrenati de Dan Grecu (Marius Urzica, Ioan Suciu, Rares Orzata, Marian Dragulescu si Florentin Pescaru) trebuie subliniata ca atare, in conditiile in care Dorin Petcu, unul dintre cei mai buni gimnasti romani ai momentului, s-a accidentat chiar inaintea Olimpiadei si nu a putut fi folosit, iar Urizca a concurat accidentat la un brat. Inaintea lor au urcat in clasament Japonia si Statele Unite, echipe care beneficiaza de conditii de pregatire si de o baza de selectie net superioare romanilor. Poate ca locul ocupat de ai nostri ar fi fost si mai bun daca notele de la paralele si bara fixa ar fi fost ceva mai bune. Trebuie mentionat ca romanii au ocupat locul al patrulea dupa primele trei schimburi de aparate si locul al cincilea inaintea evolutiei la penultimul aparat, bara fixa. Acestea fiind spuse, nue ne ramine decit sa asteptam cu optimism concursul masculin individual, unde Marian Dragulescu, Ioan Suciu si Rares Orzata se vor bate pentru un loc cit mai bun, ca si finalele la sol, cal cu minere si paralele, unde vor concura Marian Dragulescu si Marius Urzica.
In aceasta dimineata se va desfasura concursul feminin de gimnastica pe echipe, la care alaturi de romance vor mai lua parte reprezentativele Rusiei, Chinei, Ucrainei, SUA si Australiei. Dupa ce in 1992 au trebuit sa se inchine in fata echipei CSI, iar in 1996 au ocupat locul al treilea, dupa americance si rusoiace, fetele lui Octavian Belu spera sa faca un concurs mare astazi si sa urce pe prima treapta a podiumului, intocmai cum au facut-o la ultimele patru editii ale Campionatelor Mondiale. Principalele lor adversare vor fi rusoiacele, care s-au impus in concursul de calificare, dar este important de stiut ca in finala se va pleca de la zero, deci se vor lua in calcul doar notele obtinute astazi. (ICT)

Comentarii