Dupa 30 de ani

duminică, 06 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Dupa 30 de ani

De simbata a devenit o certitudine ca ziua de 5 mai este una norocoasa pentru sportul iesean si mai ales pentru echipa de volei Penicilina. Cu 30 de ani in urma, in a cincea zi a lunii mai in 1961, Penicilina cistiga cel de-al doilea si ultimul sau titlu de campioana, dupa o finala dramatica impotriva echipei bucurestene Dinamo, finala disputata in Sala Floreasca din Capitala. La trei decenii distanta, tot pe 5 mai, cu acelasi antrenor pe banca, Nicu Roibescu si cu una din vedetele echipei din anii ’60, Aurelia Ichim, pe post de antrenor secund, Penicilina a revenit in Sala Floreasca din Bucuresti si a reusit o noua performanta de exceptie, cistigind cu 3-1 finala Cupei Romaniei, in fata Universitatii Bacau.
Iesencele au inceput jocul destul de timorate (fiind constiente ca bacauancele, in fata carora pierdusera cinci din ultimele sase jocuri disputate, porneau drept favorite), cedind primul set, dar au avut puterea psihica de a depasi acest obstacol si a intoarce rezultatul de o maniera entuziasmanta. Atacurile in forta ale Cezarei Ruxandoiu, Mihaelei Formagiu si Tatianei Popa, excelent coordonate de ridicatoarea Dana Dochia, jocul eficient la blocaj al Cristinei Androhovici si Adrianei Giurgea, precum si eficienta deosebita a Laurei Dulcianu la fiecare minge jucata au facut ca in seturile al doilea si al treilea balanta scorului sa se incline decisiv spre Penicilina. Probabil ca momentul decisiv al partidei a fost, insa, setul al patrulea, in care a fost rindul bacauancelor sa revina puternic si sa conduca in cea mai mare parte a sa, uneori si la o diferenta de sase – sapte puncte. Sustinute frenetic, de o mica si zgomotoasa galerie venita de la Iasi, jucatoarele lui Nicu Roibescu au inteles, insa, ca nu pot rata o asemenea ocazie uriasa si au remontat senzational diferenta de pe tabela de marcaj. Ultimele mingi, jucate la cea mai inalta tensiune posibila, au ridicat spectatorii in picioare, dar finalul nu putea apartine, in mod normal, decit Penicilinei si jucatoarele noastre au pus capat disputei cu 25-23 in setul patru. Deja devenise o certitudine: Cupa Romaniei vine la Iasi!
Aceasta performanta deosebita pentru intreg sportul iesean poate fi privita la adevarata sa valoare doar daca amintim ca in ultimii 16 ani nici o echipa de seniori nu a mai adus in orasul nostru un trofeu national si ca din toamna Penicilina va evolua intr-o competitie europeana foarte puternica, Top Teams Cup. Conform modelului de desfasurare al acestei cupe (fosta Cupa Cupelor) prevede impartirea competitoarelor in grupe de cite opt echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, ceea ce inseamna ca spectatorii ieseni vor putea vedea "pe viu" trei sau patru dintre echipele puternice ale continentului. Cit despre fetele de la Penicilina, ele au demonstrat ca stiu sa-si respecte blazonul, cistigind Cupa Romaniei exact in anul in care aniverseaza patru decenii de la infiintarea echipei si – cum spuneam – trei de la cucerirea ultimului titlu national. (Ion TEODOR)

Comentarii