Finala frustratilor

vineri, 25 mai 2007, 20:50
2 MIN
 Finala frustratilor

Acum 73 de ani, la Timisoara, se disputa prima finala a Cupei Romaniei la fotbal. Ripensia Timisoara a invins cu 3-2 formatia "U" Cluj, dar clujenii au contestat rezultatul si au cerut rejucarea pe teren neutru. S-a rejucat la Bucuresti si Ripensia a cistigat cu 5-0! Din 1934 si pina acum, toate finalele s-au disputat la Bucuresti, cu o singura exceptie, cea din 1989, dintre Steaua si Dinamo (1-0). Atunci, datorita patimilor iesite din comun generate de rivalitatea celor doua echipe, diriguitorii comunisti ai FRF au decis sa mute finala in afara Capitalei, la Brasov, pentru ca manifestarile puzderiei de suporteri sa nu se transforme in manifestatii impotriva regimului.
Conform contractului de sponsorizare semnat cu firma de bere "Timisoreana", finala editiei 2007-2008 se va disputa in orasul de pe Bega si va opune formatia gazda, Politehnica, echipei Rapid Bucuresti. Formatia din Giulesti a cistigat de 12 ori trofeul, ultima data chiar in editia trecuta, cind Rapid a invins dupa prelungiri cu 1-0 pe FC National, prin golul lui Daniel Niculae. La rindul ei, Politehnica se lauda cu doua trofee: in 1958 (1-0 cu Progresul Bucuresti) si 1980 (2-1, dupa prelungiri, cu Steaua). Merita de precizat si faptul ca, in decursul anilor, Rapid a mai jucat de trei ori finala cu echipe timisorene (Ripensia si CFR) si a cistigat de fiecare data.
In editia actuala, Poli Timisoara a eliminat, in ordine, Poli Timisoara II (3-1), CFR Cluj (2-0), Poli Iasi (2-1) si Steaua (1-0), in timp ce victimele Rapidului s-au numit CSM Rimnicu Vilcea (4-0), Universitatea Craiova (1-0), FC Arges (2-0 – prelungiri) si Pandurii Tirgu-Jiu (2-0).
In privinta finalei de astazi, este un meci al salvarii prestigiului pentru ambele echipe. Gazdele din Timisoara, au ratat pina si posibilitatea calificarii pentru Cupa UEFA Intertoto, clasindu-se pe locul VII in campionat, in timp ce Rapid a obtinut un deceptionant loc IV, care nu-i permite accesul in Cupa UEFA. Meciul de astazi este ultima sansa de intrare in Europa pentru Poli Timisoara si chiar pentru Rapid, daca nu va fi acceptata introducerea sa in rindul reprezentantelor Romaniei pentru Intertoto. De asemenea, ambii antrenori se afla la ultima prezenta pe banca tehnica a echipelor: interimarul Valentin Velcea va fi inlocuit, la Poli, cu cehul Dusan Uhrin jr, in timp ce Razvan Lucescu va parasi si el Rapidul, cel mai probabil inlocuitor fiind Viorel Hizo.
Asadar, o finala care pe care: cine pierde, rateaza sezonul, cine cistiga, are marea sansa a reabilitarii. Partida va fi arbitrata de o brigada condusa de Augustus Constantin, ajutat la tuse de Adrian Vidan si Corneliu Fecioru si va fi transmisa de Antena 1.

Comentarii