La fileu, inainte mars!

luni, 15 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 La fileu, inainte mars!

Dupa o intrerupere de patru luni, cauzata de lunga vacanta competitionala (in care turneele de plaja au fost "la putere") si de participarea echipei nationale la turneul final al Campionatului European, din Bulgaria, campionatul national de volei feminin ia miine un nou start. Formula de disputare a Diviziei A nu s-a schimbat fata de sezonul precedent, asa incit cele 12 echipe vor juca dupa sistemul "fiecare cu fiecare", tur-retur, dupa care primele opt clasate vor intra in play-off, disputindu-si titlul de campioana si locurile pe podium, calificative pentru cupele europene, iar ultimele patru in play-out, luptind pentru evitarea celor doua pozitii retrogradante. Este interesat de observat ca voleiul feminin romanesc a cunoscut in ultimii ani o adevarata sistematizare pe zone geografice, cele mai bune echipe ale tarii gravitind in jurul a patru centre de forta: Muntenia, cu echipele bucurestene Rapid, Dinamo, RATB, plus Dacia Pitesti; Moldova, cu Penicilina Iasi, Universitatea Bacau si Unic Piatra Neamt; Ardealul, cu Gaz Metan Tirgu Mures, CSU Astral Sibiu si Uiversitatea Cluj; in fine, zona de sud-est, cu CSU Metal Galati si Oil Terminal Constanta.
Sortii au facut ca in prima etapa sa se dispute un meci de traditie, in fapt cel care in ultimii ani a cam decis echipa campioana: Rapid – Universitatea Bacau. Daca in jocurile Unic Piatra Neamt – Oil Terminal Constanta si Gaz Metan Tirgu Mures – Dinamo gazdele sint cotate drept favorite, in schimb celelalte trei intilniri ale rundei inaugurale de miine se anunta extrem de echilibrate: Universitatea Cluj – Penicilina Iasi, RATB – Dacia Pitesti si CSU Astral Sibiu – CSU Metal Galati. Exista, asadar, numeroase puncte de interes in ceea ce priveste noul campionat inca de la debutul sau, ca sa nu mai amintim ca simbata, in runda a doua, sint programate alte doua jocuri ce se anunta incendiare: Dacia Pitesti – Rapid si Penicilina – RATB.
In momentul de fata este relativ greu de anticipat care sint favoritii si out-siderii acestui campionat, avind in vedere ca in efectivul echipelor de top s-au petrecut numeroase schimbari fata de sezonul trecut si ca raportul de forte s-a modificat sensibil. Spre exemplu, in ciuda faptului ca in campionatul trecut a avut o evolutie modesta si fara pretentii, echipa bucuresteana RATB, care in aceasta vara a beneficiat de o puternica infuzie de capital, prin atragerea unui sponsor foarte puternic, Petrom, a devenit una dintre principalele favorite la podium. Lotul RATB a fost serios intarit cu citeva jucatoare din spatiul fostei Uniuni Sovietice, conditiile de pregatire au fost imbunatatite considerabil, primele au fost marite corespunzator, asa incit sint create toate conditiile ca bucurestencele sa se bata din nou pentru titlu, cum o faceau prin ’97-’98. Campioana en-titre, Rapid, este si ea "in carti" pentru un nou titlu, insa despartirea de cea mai buna jucatoare a sa, Mirela Corjeutanu, transferata in Italia, va avea cu siguranta urmari. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca antrenorul Costinel Stan, contestat de unele voci din federatie dupa prestatia nereusita a nationalei la Europene, isi exprimase la un moment dat dorinta de a pleca in Statele Unite, pentru a pregati o formatie universitara. Universitatea Bacau mizeaza pe un lot experimentat, pe vedeta Melania Rusei si pe ambitia antrenorului Florin Grapa, care nu concepe ca in acest an echipa lui sa nu intre in disputa pentru medalii. Tinind cont de sprijinul financiar foarte puternic de care beneficiaza si de faptul ca si-au intarit serios loturile, ne putem astepta ca CSU Metal Galati si Gaz Metan Medias sa fie revelatiile acestui sezon. Ele vor trebui, insa, sa incerce a-si impune punctul de vedere in fata unor echipe de traditie, ca Penicilina, Dinamo ori Dacia Pitesti, care, fara sa se laude cu achizitii de marca, ramind combatante demne de luat in seama. In fine, dupa opinia specialistilor, principalele "candidate" la retrogradare se anunta in acest moment CSU Astral Sibiu si Oil Terminal Constanta. De miine vom vedea care dintre aceste pronosticuri au sanse sa se indeplineasca si care au fost hazardate… (Ion TEODOR)

Comentarii