Legiunea straina si legiunea franceza

joi, 30 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Legiunea straina si legiunea franceza

Cind Franta reusea in urma cu patru ani sa triumfe in cea mai asteptata competitie din lume, un lucru era cert: cocosii galici erau cei care vor inaugura competitia care debuteaza astazi, in conditiile in care campioanei en-titre ii revine aceasta placere.
Cel putin la prima vedere, raportul de forte pare disproportionat, intrucit Senegal nu este decit o debutanta la un turneu final. Toata lumea este insa precauta si nu se lanseaza in pronosticuri. "Este un meci capital chiar si din punct de vedere psihologic, pentru ca poate influenta restul parcursului." , spune Marcel Desailly, capitanul echipei care s-a chinuit in urma cu citeva zile sa invinga Coreea de Sud. Dar, peste toate, reticenta franceza vine si din absenta la joc a magului Zinédine Zidane.
Fara cel care face adesea cit jumatate de echipa si care a inscris de doua ori in finala cu Brazilia din urma cu patru ani, cocosii ezita desi n-au prea multe motive, matura echipa a lui Roger Lemerre avind destule alte argumente. Formula pe care tehnicianul o propune pentru acest joc are un puternic accent ofensiv si acest lucru pare sa confirme faptul ca francezii cauta solutii de inlocuire. Henry, Trézéguet si Wiltord sint tot atitea exemple, cei trei formind in opinia specialistilor un atac mult mai puternic decit cel prezentat la Mondialele din ’98. Cel asteptat sa-i ia locul lui Zidane pare a fi veteranul Djorkaeff (al doilea ca numar de selectii din lotul lui Lemerre), cel care-l considera pe starul lui Real Madrid de neinlocuit, dar ar fi incintat sa-i ia locul in unsprecele de start. De partea cealalta Senegalul se arata a fi mai curind o reprezentativa a campionatului francez, in conditiile in care doar portarii de rezerva nu se gasesc pe lista jucatorilor din Hexagon. Cu un francez la conducere, Bruno Metsu, debutantii africani par descatusati de faptul ca nimeni nu le poate cere prea mult in fata galonatilor adversari. Sperantele lor se leaga de infringerea emotiei si de inspiratia vedetei, El-Hadji Diouf, echipierul lui Lens, jucatorul african al anului. (Lucian MINUT)
Echipele probabile
Franta: Barthez – Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu – Viéira, Petit – Wiltord, Djorkaeff, Henry – Trézéguet. Antrenor: Roger Lemerre.
Senegal: Sylva – Coly, A.Cissé, Diatta, Daf – Moussa Ndiayé, Diao, Bouba Diop, Fadiga – Diouf, H.Camara. Antrenor: Bruno Metsu.
Arbitri: Ali Bujsaim (Emiratele Arabe Unite), Ali Al Traifi (Arabia Saudita) si Jorge Rattalino (Argentina).
Paul Elie Levy (directorul Centrului Cultural Francez din Iasi): " Parerea mea este ca Franta este favorita. Cred ca va avea un cuvint important de spus si in intreaga competitie, nu numai la meciul de debut, cu Senegal". (OM)

Comentarii