Macelarii brasoveni

vineri, 14 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Macelarii brasoveni

de Aproape ca nu exista echipa in tara, indiferent de sport, care sa nu aiba suporteri sau galerie. Mai mare sau mai mica, o galerie poate sa conduca o formatie la victorie daca este suficient de bine organizata. In general, limbajul folosit pe stadioane difera de cel din salile de sport, chiar daca exista si destule exceptii. Nu cu mult timp in urma, la jocul cu Dinamo, galeria ieseana condusa de Sergiu Melinte a fost sanctionata promt in presa pentru obscenitatile si limbajul folosit. Receptionat ca atare, apelul a fost binevenit.
Data fiind importanta jocului cu Romradiatoare, galeria Politehnicii Moldrom a tinut sa fie alaturi de favoriti. Cu sprijinul firmei Moldrom, 38 de tineri s-au imbarcat in autobuz, hotariti sa-si sustina din toate puterile favoritii: cu steaguri, cu toba, bannere, role si fluturasi de hirtie. Dar, la Brasov, ei au fost intimpinati cu ostilitate, ba chiar cu violenta. De partea cealalta, o gasca de haidamaci, strinsi in graba de pe drumuri ca o solutie tampon la "adversarii" ieseni, a cules cam tot ce-a gasit prin preajma salii: cratite vechi, table etc. Iritati de atmosfera creata de moldoveni, citiva "suporteri" brasoveni au incercat sa-si impuna punctul de vedere. Totul a culminat cu incaierarea din pauza jocului, stopata la timp totusi de… jucatorii celor doua echipe, de observatorul partidei si citiva cetateni cu capul pe umeri. Totusi, Sergiu Melinte si o parte din ai lui au fost inghesuiti bine. Este regretabil ceea ce s-a intimplat la Brasov, intr-o organizare deplorabila: fara oameni de ordine, cu doar un politist si un jandarm veniti spre sfirsitul jocului, erau greu de stopat manifestarile dementiale ale borfasilor brasoveni . Exemplul neputintei singuraticului politist, care sfatuia galeria sa paraseasca sala inainte de final, pentru a evita si alte evenimente, este cit se poate de edificator.
Manifestari de genul celor care s-au intimplat miercuri, nu credem ca au corespondent in baschet, ele fiind specifice mai mult sportului rege. Si daca multi spectatori au incetat sa mai mearga pe stadioane de frica incaierarilor, ar fi pacat ca acest lucru sa se intimple si-n baschet, unde si asa, in unele orase, tribunele sint aproape goale. Ceva trebuie facut pentru a evita un nou episod "Brasov", asa ca, are cuvintul Federatia Romana de Baschet… (Lucian MINUT)

Comentarii