Mitul spulberat

duminică, 06 iunie 1999, 23:00
8 MIN
 Mitul spulberat

Au marcat Adrian Ilie (‘2), D. Munteanu (’15).
Romania: Lobont – D. Petrescu, Gh. Popescu, Filipescu, Nanu – Fl. Petre, Gilca, Hagi (’46 Lupescu), D. Munteanu – Moldovan (’61 Ganea), A. Ilie (’87 Craioveanu).
Ungaria: Kiraly – Hrutka, Korsos, Matyus, V. Sebok, Halmai, J. Sebok (’78 Herczeg), Darday, Feher (’46 Pisont), Illes (’81 Preisinger), Egressy.
Cartonase galbene: A. Ilie / Halmai.
Simbata seara, pe stadionul Steaua, echipa Romaniei a reusit sa spulbere mitul invincibilitatii in fata Ungariei in intilnirile oficiale directe, cistigind cu 2-0 partida disputata in cadrul grupei a VII-a a preliminariilor Euro 2000.
In prima repriza, jucatorii nostri au jucat fantastic, reusind sa inscrie de doua ori (Adrian Ilie, in minutul 2, si Dorinel Munteanu, in minutul 15), ratind alte cinci-sase ocazii clare de gol, pe fondul unei dominari cvasi-totale. Nici nu incepuse bine meciul si, la o lansare a lui Hagi pentru Moldovan, atacantul lui Fenerbahce este faultat la circa 23 m, lateral stinga. Executa cu efect Adrian Ilie, Hagi – aflat in marginea careului de 6 m, marcat trei fundasi unguri – sare peste minge, pacalindu-l pe portarul Kiraly si… 1-0! Stadionul este in delir, bucuria spectatorilor fiind de nedescris. "Tricolorii" ataca in valuri, nelasindu-le oaspetilor nici un moment de respiro. In minutul 15, Florentin Petre il lanseaza pe dreapta pe Adrian Ilie, acesta patrunde in careu, ii paseaza la intilnire lui Dorinel Munteanu, care reia cu latul piciorului sting, din 7 metri, in poarta goala: 2-0!… In teren, fluierul arbitrului se face din ce in ce mai greu auzit, datorita scandarilor frenetice ale spectatorilor. Jocul continua in aceeasi maniera, jucatorii maghiari se intilnesc doar accidental cu mingea, numai imprecizia la finalizare a jucatorilor nostri (Viorel Moldovan a fost "campionul" ratarilor, irosind patru ocazii clare de gol: ’14 – reluare slaba din 6 m; ’30 – da cu stingul in dreptul in careul de 6 m!; ’35 – lansat in careu de catre Fl. Petre, singur cu portarul, ezita sa suteze de la 8-9 m, pasindu-i lui A. Ilie, care a introdus mingea in plasa; golul a fost anulat in mod eronat de Rune Pedersen, care a considerat ca jucatorul Valenciei era in ofsaid; ’44 – sut aiurea de la 10-12 m, nejenat de nimeni) sau interventiile salvatoare ale portarului Kiraly au facut ca, la pauza, scorul sa nu fie 6-0.
In replica, jucatorii unguri nu au avut decit decit o sclipire, concretizata cu singurul lor sut pe poarta in prima repriza, cel din minutul 34, cind Hrutka a trimis slab, de la 10 m, nejenat de nimeni, direct in bratele lui Lobont. Hagi le-a demonstrat oaspetilor de ce i se spune "regele", el facind, atit cit a jucat, practic tot ce a vrut cu aparatorii maghiari, care nu au reusit, efectiv, sa il deposedeze. "Jandarmul" lui Gica, Halmai, s-a acoperit de penibil, fiind depasit de fiecare data, luind si citeva mingi printre picioare, faze care au facut deliciul spectatorilor. Capitanul tricolorilor a fost faultat in prima repriza de 17 ori, aceasta dovedindu-se singura posibilitate de a-l opri! Din pacate, in ultimul minut al primei reprize, dupa ce a ridiculizat (a cita oara?) trei fundasi adversi, Halmai Gabor l-a faultat grosolan, masivul Hrutka a cazut peste el, iar Hagi a parasit terenul pe targa, suferind o disjunctie la umar.
La reluare, aparitia lui Gica Popescu pe teren purtind banderola de capitan de echipa, a cazut ca o ghilotina, provocand stupoare pe intreg stadionul: Hagi fusese inlocuit, nemaiputind sa continue partida! Locul sau a fost luat de Ionut Lupescu, care, cu toata experienta sa, nu a putut suplini geniul si clarviziunea "numarului 10". Mai decisi, constienti de pierderea pe care au reusit sa o provoace adversarilor prin scoaterea din teren a lui Hagi, jucatorii unguri au pus stapinire pe joc, dominind si creindu-si citeva ocazii clare de gol, pe care – din fericire – nu le-au materializat, in parte si datorita evolutiei destul de sigure a lui Lobont. Jucatorii nostri s-au grupat in aparare, reusind sa conserve rezultatul, pe care ar fi putut chiar sa-l majoreze daca Moldovan nu suta "afara" de la 12 metri (min. 58) sau daca Ganea nimerea poarta (min. 80, sut "peste" din 14 metri).
Fluierul final al arbitrului norvegian Rune Pedersen (care a avut destule ezitari si decizii contradictorii, neacordind un penalty clar la Adrian Ilie – faultat in careu in minutul 8 – si permitind jocul foarte dur al ungurilor) a produs o explozie generala de bucurie, spectatorii salutind o victorie asteptata de 63 de ani. (Cristian IONESCU)
Gica Popescu: "Hagi a plins la vestiar"
Fotbalistul Gheorghe Popescu a declarat ca nationala Romaniei ar fi invins chiar si Brazilia, daca ar fi avut un public ca la meciul de simbata, cu reprezentativa Ungariei, adaugind ca atunci cind ai asemenea spectatori, dorinta de a veni la echipa nationala este uriasa.
Popescu a spus ca ar putea paria ca la meciul cu selectionata Azerbaidjanului, care va avea loc miercuri, tot pe stadionul "Steaua", nu vor fi mai mult de 5.000 de spectatori (n.r. – la meciul de simbata au fost 23.000 de spectatori). Despre partida Romania – Ungaria, din preliminariile Campionatului European-2000, incheiata cu scorul 2-0, Popescu a declarat ca principalul obiectiv a fost cistigarea celor trei puncte puse in joc, care sint foarte importante pentru calificare. "Faptul ca am cistigat pentru prima data impotriva Ungariei si poate am intrat in istorie, reprezinta o bucurie in plus", a precizat fotbalistul. Popescu a mai spus ca Gheorghe Hagi nu a plins in vestiar dupa meciul cu Ungaria, dar a fost foarte emotionat in zilele de dinaintea partidei. El a spus ca spera intr-un "miracol care sa-l aduca pe Hagi la nationala, mai ales in meciurile cu Slovacia si Portugalia", desi Hagi a afirmat, dupa partida de simbata, ca aceasta a fost ultima pentru el la echipa nationala. Popescu a adaugat ca ar dori ca Hagi sa se retraga dupa turneul final al Campionatului European. "Oricare va fi decizia lui, noi trebuie sa o respectam", a adaugat Popescu.
Victor Piturca (antrenor): "Jucatorii nostri au obtinut o victorie importana dupa un joc extraordinar. Scorul putea lua proportii in prima repriza, cind ne-am creat numeroase ocazii de a marca, cu Hagi in teren, dar toti jucatorii romani merita sa fie felicitati pentru modul cum au evoluat. In primele 10 minute ale reprizei a doua, au existat unele inexactitati, dar, din fericire, adversarii nu au putut marca. A existat o stare de oboseala la unii jucatori, ceea ce ma nelinisteste in perspectiva meciului, de miercuri, cu Azerbaidjanul. Cred ca Adrian Ilie nu a luat intentionat cartonas galben. Chiar daca Ilie, Hagi si Stelea nu vor juca miercuri, nu voi mai convoca nici un jucator. Voi incerca sa il conving pe Hagi sa revina la nationala, macar la meciurile cu Slovacia si Portugalia, din toamna".
Bertalan Bicskei (antrenor Ungaria): "Felicit echipa Romaniei, care a jucat foarte bine in prima repriza. La ora actuala, tinara echipa a Ungariei nu a putut mai mult. In prima repriza, am primit repede doua goluri, ceea ce ne-a afectat moralul. De asemenea, atmosfera din tribune i-a coplesit uneori pe fotbalistii mei. Dupa pauza, jucatorii mei au evoluat mai bine, reusind sa echilibreze meciul. Cred ca echipa Romaniei a facut in prima parte a meciului cel mai bun joc din aceste preliminarii. Totusi, imi mentin parerea ca formatia Portugaliei este cea mai buna din grupa, dar la o foarte mica diferenta fata de Romania. Publicul a ajutat enorm echipa gazda, dar nu a fost frumos ca ne-a injurat".
Pompiliu Popescu (medicul echipei nationale a Romaniei): "Hagi a suferit o disjunctie la clavicula. Nu este grav, el a mai avut ceva asemanator la meciul cu Bilbao, din Liga Campionilor. De fapt, este vorba de o recidiva si isi va reveni in doua saptamini".
Bela Illes (capitanul echipei Ungariei): "Cred ca meciul a fost hotarit de golul marcat de romani in primele minute. Hagi a jucat foarte bine si nu stiu care ar fi fost rezultatul final fara el. Publicul a fost fantastic, dar din pacate nu a tinut cu noi. Ne-a fost foarte greu fara suporteri".
Gheorghe Hagi: "La faza la care m-am accidentat, Hrutka a cazut peste mine, m-a prins intr-o parte si am suferit o disjunctie la umar. Eu cred ca astazi am demonstrat ca avem suflet si ca sintem inca o formatie competitiva. Publicul a fost superb, iar atunci cind este linga noi si echipa joaca mai bine. Sint inca jucator la Galatasaray si nu se pune problema sa devin antrenor secund al echipei nationale. Nu voi reveni asupra deciziei de a ma retrage din echipa nationala".
Geniul lui Hagi a facut diferenta
Cu lupa pe "tricolori"
Lobont (6) – desi nu a dat aceeasi siguranta apararii ca atunci cind apara Stelea, iesirile la mingile aeriene, cea mai periculoasa arma a oaspetilor, fiind foarte rare, rapidistul nu a gresit intre buturi.
Petrescu (5) – cel mai slab tricolor, a fost salvat in repetate rinduri de dublajul facut, in special, de Filipescu.
Popescu (6) – si de la el se astepta o prezenta mai activa in joc, o dirijare mai eficienta a colegilor de compartiment, precum si un plasament mai exact la fazele fixe ale maghiarilor.
Filipescu (7) – a fost foarte activ, fiind principalul "distrugator" al actiunilor ofensive maghiare. A inteles repede ca oaspetii pot fi contracarati prin intrari la limita regulamentului.
Nanu (6) – dupa un inceput foarte ezitant, in care a aparut si o "chifla" de neiertat pentru un jucator de nationala, a revenit si si-a facut datoria.
Petre (6,5) – se astepta ca jocul sau sa fie ca acela din startul reprizei secunde cind a facut uitata diferenta de gabarit fata de omul direct. A fost incomodat vizibil de faptul ca in prima repriza trebuia sa intre mai spre centru datorita "alunecarii" pe banda lui a lui Hagi si Ilie.
Gilca (6) – nu a stralucit, insa a jucat ceva mai bine fata de palidele evolutii sub tricolor din ultima perioada.
Hagi (8,5) – sclipitor, a jucat cu o usurinta dezarmanta fata de miza retragerii din nationala, permitindu-si destule "artificii". Avantajat de faptul ca a avut mina libera in joc, a fost omul in plus care aparea in orice zona a mijlocului terenului, simtindu-se foarte bine cind pleca de pe dreapta. Iesirea lui la pauza s-a simtit vizibil.
Munteanu (7,5) – joc foarte bun al eternei furnici tricolore, care a compensat lipsa jocului defenisv al lui Hagi si a fost prezent, cu folos, si la finalizare.
Moldovan (6) – generoasa risipa de efort si altruismul de care a dat dovada precum si pasele excelente date in multe situatii au fost umbrite de ratarile din pozitii din care alta data nu ierta.
Ilie (8) – surprinzatoarea plasare a lui in prima repriza pe flancul drept a fost, poate, mutarea cistigatoare a lui Piturca. Foarte bun in primele 45 de minute, fie si numai datorita golului inscris si a pasei decisive, s-a "stins" treptat, dupa pauza, luind si galbenul care-i va aduce "linistea" in meciul cu azerii.
Lupescu (6) – a avut handicapul de a intra in locul lui Hagi, registrul tactic schimbindu-se vizibil in a doua repriza. Dupa o "incalzire" mai grea a reusit sa intre in jocul echipei.
Ganea (5,5) – "arma secreta" nu a avut gloante in acest meci. A incercat mult dar a reusit putin.
Craioveanu a jucat prea putin. (Ovidiu MINEA)

Comentarii