O noua formula pentru Turul Frantei

marți, 21 octombrie 2008, 23:24
2 MIN
 O noua formula pentru Turul Frantei

Directorul Turului Frantei Patrice Clerc a declarat ca este de acord sa se caute o noua formula pentru Marea Bucla, combinind participarea individuala a gruparilor de firme cu echipe nationale. "Cred ca o formula mixta este posibila si chiar necesara pentru a revitaliza Turul Frantei, cursa care de peste 100 de ani continua sa pasioneze multimile", a spus Clerc. In prezent, ca urmare a unor scandaluri de dopaj, ciclismul a avut de suferit si se constata o penurie de mari campioni. La start se prezinta acum doi-trei favoriti, alta data, pe vremea lui Anquetil si Bobet, erau 20-30 de candidati la tricoul galben. Ideea echipelor nationale poate nu este adecvata zilelor noastre, intrucit convietuirea existenta in cadrul gruparilor de firme ar face ca alergatorii sa devina rivali in timpul turului Frantei.

O alta noutate in lumea ciclismului a constituit-o posibila revenire in competitie a legendarului rutier american Lance Armstrong, de sapte ori cistigator al turului Frantei. El ar putea fi inclus in echipa Astana, alaturi de Aleksandr Vinokurov, care la rindul sau a anuntat ca doreste sa concureze din nou in marile curse. In ceea ce-l priveste pe spaniolul Alberto Contador, el a declarat ca ar putea parasi gruparea Astana intrucit un ciclist care a cistigat cele trei mari tururi nu poate fi decit liderul echipei.
Potrivit agentiilor de presa, revenirea americanului Lance Amstrong (38 ani) este conditionata de catre Federatia Internationala de Ciclism (UCI) cu un examen medical si controale antidoping inopinate. Astfel ca nu va putea participa la curse decit incepind din luna martie 2009. In ceea ce-l priveste pe Aleksandr Vinokurov, cistigatorul Turului Spaniei in 2006, acesta a declarat ca prefera sa participe in 2009 la Turul Italiei, intrucit in Turul Frantei din 2007 a avut probleme cu organizatorii, fiind eliminat pentru un presupus caz de dopaj.

Spaniolii – imperiali

Odata cu disputarea Turului Lombardiei, sezonul ciclist international s-a incheiat. Au fost publicate clasamentele Cupei Mondiale. Un bilant succint arata ca in anul 2008 cei care au dominat scena internationala au fost ciclistii spanioli care au cistigat aproape tot ce era important: Turul Frantei cu Carlos Sastre, tururile Italiei si Spaniei, adjudecate de Alberto Contador, acesta din urma realizind triada Turul Frantei (2007), Giro D’Italia si la Vuelta, fiind al cincilea ciclist care reuseste performanta dupa francezii Jacques Anquetil si Bernard Hinault, belgianul Edy Merckx si italianul Felice Gimondi. Sa nu uitam ca, la Olimpiada de la Beijing, in proba ciclista de fond, disputata pe 265 km linga Marele Zid, medalia de aur a revenit tot unul ciclist spaniol, Samuel Sanchez.
Afirmarea ciclismului spaniol se datoreaza calitatilor demonstrate de rutierii din tara lui Cervantes, care se pregatesc intens si in sezonul de iarna, avind in stara lor un relief variat, cu multe urcusuri si sosiri la mare altitudine. (Rompres)

Comentarii