Olimpicii Iasului

vineri, 27 iulie 2012, 21:58
3 MIN
 Olimpicii Iasului

Cu opt ani in urma, participau patru sportivi ieseni la Jocurile Olimpice de la Atena, doi atleti si doi pistolari. Initial au fost cinci, dar o alergatoare ieseana a fost exclusa din lot intr-un scandal de doping. Asa am ramas cu Angela Morosanu si Stefan Vasilache la atletism (ambii ieseni get-beget), plus doi tragatori de elita, adusi din alte parti, Sorin Babii si Iulian Raicea. Ultimul, clasat al cincilea la in proba de pistol, si Angela, locul VI la stafeta, au adus capitalei Moldovei cele mai bune rezultate. Peste inca patru ani, am ramas doar cu tirul si cu un singur sportiv, acelasi Raicea, care nu a mai repetat la Beijing evolutia din Grecia. Angela a fost si ea in China, dar nu mai era… a noastra. Acum, la Jocurile Olimpice de la Londra, din lotul Romaniei fac parte patru sportivi legitimati la cluburile iesene, iar alaturi de tir si atletism, s-au adaugat canotajul si judo. A revenit la Iasi Angela Morosanu si, in plus, a venit si puscasul Alin Moldoveanu (locul IV la Beijing), lista fiind completata de judoka Vladut Simionescu si de canotoarea Irina Dorneanu. Componenta a echipajului de 8^1, Irina are si cele mai mari sanse la medalii, stiut fiind ca optul Romaniei a fost in ultimii ani candidat la medalii la toate competitiile importante pe luciul apei. Sanse se mai intrevad si pentru Moldoveanu, daca acesta va fi concentrat la maxim, dar concurenta in probele de tir este intotdeauna foarte puternica si diferentele se fac la unul-doua puncte. Angela este hotarata sa se revanseze dupa neasteptatul esec de la Europene, cand s-a blocat inaintea ultimei linii drepte la 400 m garduri, desi conducea cursa. Insa la Londra vor veni si puternice atlete de peste Ocean si europence care n-au participat la Helsinki. In fine, Vladut este mai degraba o speranta pentru… 2012, Olimpiada fiind pentru el un prilej de a capata experienta. Insa judoka iesean promite ca se va bate pentru un rezultat cat mai bun, poate chiar o surpriza mare. Le tinem pumnii!

Cei patru londonezi ai Iasului

Atletism: Angela Morosanu (26 de ani), nascuta in Iasi. Cele mai bune rezultate la competitiile importante: locul VI la JO 2004 (Atena) la stafeta 4X400 m (impreuna cu Ionela Tirlea, Maria Rus si Alina Ripanu), locul VIII la CM 2005 (Helsinki) la 4X400 m (alaturi de Maria Rus, Alina Ripanu si Mihaela Neacsu), locul VIII la CE 2006 (Göteborg) la 200 m, locul VIII la CM 2009 Berlin) la 400 m garduri, locul V la CE 2010 la 400 m garduri, locul VIII la 4X400 m (impreuna cu Anamaria Ionita, Bianca Razor si Mirela Larvic) la CM 2011 (Daegu), locul VII la 4X400 la CE 2012 (Helsinki). Are dubla legitimare Dinamo Bucuresti – Politehnica Iasi si este pregatita de Dorinel Ursachi. La Londra va participa la 400 m garduri.

Canotaj: Irina Dorneanu (22 de ani). Cel mai bun rezultat al sau este medalia de bronz la CE din 2011 de la Plovdiv, in acelasi an clasandu-se pe locul IV, in aceeasi proba de 8^1 la Campionatele Mondiale, iar la Cupa Mondiala s-a clasat pe locul III. Este campioana nationala la ergometru pe anul 2011. Descoperita de antrenorul emerit Ioan Lazariuc, este pregatita acum la CSM Iasi de Sorin Bahnarel si Adriana Cserhati. La Jocurile Olimpice face parte din echipajul de 8^1.

  

Judo: Vladut George Simionescu (22 de ani) . Performanta numarul 1 a judoka iesean pregatit la CS Politehnica de antrenorul Petru Anitoaie este medalia de argint obtinuta anul trecut la Campionatele Europene U23 de la Tiumen (Rusia), insa prezenta la Jocurile Olimpice de la Londra o datoreaza rezultatelor constant bune obtinute in concursurile de Cupa Mondiala, care puncteaza in clasamentele mondiale, la loc de frunte fiind bronzul obtinut in etapa de la Jeju (Coreea de Sud).

Tir: Alin Moldoveanu (29 de ani, nascut la Focsani). Cu patru ani in urma, a fost la un pas de o medalie olimpica la Beijing, in proba de pusca cu aer comprimat, unde s-a clasat pe locul IV. In aceeasi proba, Alin a mai obtinut o medalie de bronz la Europenele din 2004 (Györ) si la Mondialele din 2006 (Zagreb). Are o etapa castigata in Cupa Mondiala (München 2008), an in care s-a clasat al doilea in concursul de la Rio de Janeiro. A obtinut baremul de calificare la Londra intr-un concurs disputat anul trecut, in SUA, la Fort Benning. Este legitimat la CS Omega Tehnoton Iasi si Dinamo Bucuresti si se pregateste cu fostul mare pistolar roman, Sorin Babii.  

Comentarii