Pe urmele lui Nastase

duminică, 05 august 2001, 23:00
3 MIN
 Pe urmele lui Nastase

In ciuda unui inceput de sezon mai putin fructuos, Andrei Pavel a confirmat forma excelenta in care se afla, devenind primul tenisman roman calificat in finala unui turneu de Masters Series, cel de la Montreal, dotat cu premii totale de 2,95 de milioane de dolari. El a trecut, simbata, in semifinale, de jucatorul german Tommy Haas, care a abandonat la scorul de 6-4, 5-0, in plina dominare a romanului, din cauza unor dureri la spate. "Inca din primul set mi-am dat seama ca ceva nu este in regula cu muschii mei de la spate, care ma dureau si nu-mi lasau prea multe posibilitati de a ma misca pe teren. Apoi, aceasta suferinta a inceput sa ma marcheze tot mai mult, n-am reusit sa ma mai concentrez la joc, adversarul meu facea punct dupa punct si era clar ca totul e pierdut", a spus Haas la conferinta de presa.
Pavel a reusit astfel sa se califice pentru prima oara in cariera in ultimul act al unui turneu de Masters Series, competitia de la Montreal fiind a sasea din cele noua care alcatuiesc acest prestigios circuit. "Dupa ce am cistigat destul de greu primul set in fata lui Haas, am observat ca serviciul sau incepe sa nu mai fie la fel de precis si puternic. Imi pare rau ca a fost nevoit sa abandoneze, dar sint fericit ca m-am calificat in finala, iar acum voi incerca sa cistig primul meu titlu la un turneu de Masters Series", a declarat Pavel, care a adaugat, totusi, ca va aborda finala intr-un mod relaxat.
In sferturile de finala, Pavel l-a invins cu 6-4, 6-7 (2/7), 6-3, pe americanul Andy Roddick, cel care reusise surpriza de a-l elimina pe intiiul favorit, brazilianul Gustavo Kuerten. Andrei, in virsta de 27 de ani, actualmente ocupant al locului 47 in topul ATP, s-a impus datorita serviciului excelent, pe care nu si l-a pierdut in nici un game si datorita deselor atacuri la fileu, care l-au pus in situatii inconvenabile pe Roddick. "Stiam ca adversarul meu avusese un parcurs excelent pina acum, dar mi-am spus ca nu am nimic de pierdut si trebuie sa joc cum stiu eu. Loviturile de vole mi-au intrat foarte bine, mi-am facut jocul normal si am vazut ca nu are de ce sa-mi fie teama", a declarat Pavel, care in tururile anterioare trecuse de marocanul Hicham Arzi si australianul Lleyton Hewitt.
"Cred ca atuul adversarului meu au fost loviturile foarte puternice si precise. In plus, el a jucat mult mai bine decit mine punctele decisive in acest joc", a spus Roddick la conferinta de presa.
In finala care s-a disputat asta noapte, tirziu, Andrei l-a intilnit pe australianul Patrick Rafter, cap de serie numarul 9, care s-a impus in semifinale cu un lejer 6-2, 6-2, in fata jucatorului francez Fabrice Santoro. Cei doi s-au mai intilnit in acest an la Halle, pe iarba, cind australianul s-a impus cu 6-3, 6-3, el conducind cu 2-1 la scorul intilnirilor directe.
Chestionat de ziaristii canadieni in privinta finalei, Rafter nu s-a sfiit sa-i faca o caracterizare excelenta romanului: "Cred ca Andrei Pavel are una dintre cele mai bune lovituri de backhand dintre toti jucatorii prezenti in circuitul profesionist. Are o buna conditie fizica, iar serviciul este una din armele sale de baza. Este foarte talentat si daca prinde una dintre zilele sale bune poate invinge pe oricine. Sper ca in finala sa nu se intimple asa ceva, desi nu ma bazez pe asta…" Finalistul de la Montreal va primi 211.000 de dolari si 70 de puncte ATP, iar in cazul cistigatorului finalei aceste recompense se vor dubla. (ICT)

Comentarii