Pierdut in Australia

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Pierdut in Australia

Traian Ciharean, unul dintre cei doi halterofili romani suspendati pentru dopaj inainte de inceperea prorpiu-zisa a Jocurilor Olimpice, a disparut din Satul Olimpic de la Sydney. Conducerea delegatiei noastre ii comunicase, imediat dupa aflarea rezultatului la contraexpertiza efectuata asupra sa, ca va trebui sa se intoarca imediat in tara si i-a cumparat bilet de avion pentru o cursa ce a plecat luni de la Sydney. Numai ca Ciharean a refuzat sa urce in avion si a plecat intr-o directie necunoscuta, spunind ca doreste sa mai ramina o perioada la niste prieteni din Australia.
Intrucit Ciharean avea dreptul de a sta in Australia doar cu acreditarea olimpica, ce tinea loc de viza, si aceasta acreditare i-a fost ridicata odata cu suspendarea sa din concurs, el se afla din acest moment in ilegalitate si ar putea fi oricind aretstat de oficialitatile australiene.
"Ne-am chinuit sa facem rost de un bilet de avion pentru ca Ciharean sa se intoarca, a fost foarte greu sa-l gasim, dar el a refuzat sa se intoarca in Romania. Am raportat situatia nou creata politiei din Satul Olimpic, asa cum trebuia s-o facem", a declarat Alexandru Epuran, purtatorul de cuvint al Comitetului Olimpic Roman. Epuran a mai adaugat ca oficialii delegatiei nu au mai avut nici o stire si nu au mai fost contactati de Ciharean dupa ce acesta a parasit Satul Olimpic, cu toate bagajele, in cursul noptii de luni spre marti.
Intrebat daca delegatia Romaniei isi face probleme pentru siguranta personala a lui Ciharean si daca acesta are mijloacele de subzistenta in perioada imediat urmatoare, Epuran a fost sec: "Traian nu mai face parte din delegatia noastra, a parasit Satul Olimpic, deci nu mai intra sub jurisdictia noastra." Dupa cum se stie, Ciharean a fost suspendat pe viata dupa ce a fost descoperit dopat a doua oara, iar Adrian Mateias a fost suspendat pentru doi ani dupa ce a fost descoperit pozitiv la primul control antidoping.
Comitetul Olimpic Roman a anuntat ieri ca si analiza probei B solicitata pentru halterofilul Adrian Mateas (categoria 105 kg) a confirmat primul rezultat pozitiv, motiv pentru care sportivul va parasi lotul olimpic de la Sydney. Responsabilul COR, Aurel Predescu, a declarat ca Mateas este exclus de la Jocurile Olimpice de la Sydney si ca i se va cere acestuia sa paraseasca satul olimpic, pentru a reveni in Romania. Dupa anuntarea primului rezultat pozitiv, sportivul roman a negat ca s-ar fi dopat.
Conducerea Federatiei Internationale de Haltere decisese in urma cu trei zile ca delegatia Romaniei a fost suspendata de la Jocurile Olimpice, fiindu-i interzisa participarea la aceasta competitie din cauza probelmelor de dopaj descoperite in ultimele zile. Regulamentul international in vigoare prevede ca o federatie nationala sa fie suspendata automat din toate competitiile pe durata a 12 luni daca trei dintre sporitvii sai au fost depistati dopati in cursul aceluiasi an. Abia dupa ce oficialii romani au platiti federatiei internationale de specialitate amenda de 50.000 de dolari li s-a permis celorlalti halterofili din delegatia noastra sa participe in continuare la intrecerile olimpice. (ICT)

Comentarii