Piti, acum sa te vedem!

vineri, 09 octombrie 1998, 23:00
3 MIN
 Piti, acum sa te vedem!

"Ora adevarului" pentru selectionerul Victor Piturca a sosit: in aceasta seara, nationala de fotbal a Romaniei – varianta post-Iordanescu isi da examenul de maturitate la Porto, acolo unde infrunta principala contracandidata la calificarea pentru Europene, reprezentativa Portugaliei. In conditiile in care liderul generatiei actuale, Adrian Ilie, s-a accidentat si va privi la meci ca simplu spectator, iar Gica Hagi a refuzat sa se reintoarca sub tricoul tricolor, meciul se anunta mult mai greu decit ne asteptam. Probabil ca Piturca va opta pentru varianta cu un singur atacant, dorind sa cistige disputa la mijlocul terenului si acceptind chiar si varianta meciului egal ca acceptabila.
Partida va incepe la ora 23.00 (ora Bucurestiului) si va fi transmisa in direct de TVR 1. Va arbitra o brigada din Germania, avindu-l la centru pe cunoscutul Hellmut Krug.
Victor Piturca i-a convocat la lot pe: Bogdan Stelea (Salamanca), Bogdan Lobont (Rapid) – portari; Dan Petrescu (Chelsea), Gheorghe Popescu, Iulian Filipescu (Galatasaray), Florin Batrinu, Liviu Ciobotariu, Cosmin Contra, Daniel Florea (Dinamo), Iulian Miu (Steaua) – fundasi; Florentin Petre, Ionut Lupescu (Dinamo), Costel Gilca (Espanyol), Denis Serban, Laurentiu Rosu (Steaua), Catalin Munteanu (Salamanca), Dorinel Munteanu (FC Köln) – mijlocasi; Viorel Moldovan (Fenerbahce) si Adrian Mihalcea (Dinamo). Dintre ei, Gica Popescu are cele mai multe selectii (85), fiind urmat de Dan Petrescu (76) si Dorinel Munteanu (70). Debutanti in echipa nationala a Romaniei sint Florea, Miu si Rosu. Golgeterii lotului sint Viorel Moldovan si Gheorghe Popescu cu cite 15 goluri.
Palmaresul echipei Romaniei, inaintea meciului de la Porto, cuprinde 515 meciuri disputate, 224 victorii, 129 de meciuri egale, 162 de infringeri, cu golaverajul 874-717.
Selectionerul portughez Humberto Coelho a chemat la nationala tot ce are mai bun fotbalul lusitan la ora actuala, cu exceptia fundasului Secretario, care s-a accidentat la inceputul acestei saptamini. Se remarca selectionarea in premira la echipa reprezentativa a mijlocasului Francisco Costa, de la Monaco, precum si revenirea lui Dimas, care s-a transferat saptamina trecuta de la Juventus la Fenerbace. Iata lotul: Vitor Baia (Barcelona), Pedro Espinha (Vitoria Guimaraes) – portari; Jorge Costa, Paulinho Santos (FC Porto), Fernando Couto, Sergio Conceicao (Lazio), Abel Xavier (PSV Eindhoven), Beto Severo (Sporting Lisabona), Dimas Teixeira (Fenerbahce), Manuel Litos (Boavista) – fundasi; Nuno Capucho (Porto), Luis Carlos (Benfica), Luis Figo (Barcelona), Paulo Bento (Oviedo), Francisco Costa (AS Monaco) – mijlocasi; Joao Pinto, Nuno Gomes (Benfica), Ricardo Sa Pinto (Real Sociedad), Rui Costa (Fiorentina), Daniel Carvalho (Ajax) – atacanti.
Istoria intilnirilor romano-portugheze are ca inceput meciul din 13 iunie 1965 disputat la Lisabona, in cadrul celei de-a opta editii a preliminariilor Campionatului Mondial. Atunci au invins lusitanii cu 2-1, echipa lui Ilie Oana si Stefan Kovacs avindu-i in teren pe Cornel Popa, Ion Nunweiller, Dan Coe, Greavu, Pircalab, Mateianu, ca sa nu-i amintim decit pe cei mai cunoscuti. Celebrul Eusebio a marcat ambele goluri ale echipei gazda. Singura intilnire de la Porto, de pe "Estadio das Antas", pe care vom juca si acum, a avut loc pe 3 iulie 1966. A fost un meci amical pe care l-am pierdut tot la limita, cu 1-0.
Palmaresul cu Portugalia este destul de echilibrat tinind cont ca, din cele opt meciuri disputate intre cele doua reprezentative, cinci le-am jucat in Portugalia (trei la Lisabona, unul la Porto si unul la Setubal), un meci pe teren neutru (la Nantes, in cadrul turneului final al Campionatului European din 1984) si doar doua partide au avut loc la Bucuresti.
Palmaresul este favorabil echipei Portugaliei, care a invins de patru ori, fata de cele trei victorii obtinute de romani. Un singur meci s-a terminat la egalitate, iar golaverajul este 7-9. Ultimul meci sustinut de echipa Romaniei in compania echipei lusitane a fost un amical disputat la Setubal, pe 31 august 1989, incheiat la egalitate, 0-0.
Echipele probabile:
Portugalia: Baia – Litos, Dimas, Couto, Jorge Costa – Bento, Figo, Gomes – Joao Pinto, Sa Pinto, Rui Costa.
Romania: Stelea – Petrescu, Batrinu, Gica Popescu, Ciobotariu, Contra – Gilca, C. Munteanu, D. Munteanu, Fl. Petre – V. Moldovan.
Tot astazi, in grupa noastra se mai joaca meciurile Liechtenstein – Slovacia (la Vaduz) si Azerbaidjan – Ungaria (la Baku). (Ion TEODOR)

Comentarii