Primaria poate ajuta fotbalul

joi, 10 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Primaria poate ajuta fotbalul

Teoretic, astazi primarul Constantin Simirad va asculta programele de redresare a FC Municipal Poli Iasi propuse de cei care au datoria de a asigura bunul mers al gruparii. Cum – desi pina acum nu prea am crezut – am convingerea ca, pe linga lipsa unei atractii fata de sportul rege, Simirad are o impresie foarte proasta despre fotbal in primul rind datorita calitatii "informatorilor" care-i susotesc la ureche tot felul de gogomanii despre magariile din fotbal, ii dau ocazia primarului sa afle mai multe.
Pentru a pune pe picioare fotbalul iesean si a sfirsi nemultumirile si scandalurile legate de acest subiect, este foarte usor ca din sumele strinse de la SC Iasi XXI si din taxa pentru sport (dupa unii, aproximativ 300 de milioane de lei) minimum jumatate sa fie virate fotbalului. Citeva din argumentele legate de logica acestei repartizari sint destul de obiective: atit SC Iasi XXI cit si taxa pentru sport au fost create pentru sprijinirea FCM Poli Iasi, singura echipa din oras care nu primeste nici un leu de la bugetul central, cheltuielile legate de aceste sport sint foarte mari fie si tinind cont de numarul de sportivi care activeaza la club (nu mai amintim si de grupele de juniori), etc. Avind asigurate, in plus, toate cheltuielile legate de intretinerea stadionului si cu un buget de 150 milioane de lei lunar (si asa foarte putin la un club care are peste 50 de angajati si o multime de deplasari) prin chibzuinta se poate sustine o echipa de fotbal de nivel mediu pentru Divizia B. Bineinteles in aceste conditii accentul trebuie pus pe cresterea unei echipe tinere care sa creasca in 3-4 ani, pentru a se ataca promovarea pe fondul unei probabile sporiri a afluxului financiar.
La ora actuala, promovarea este o utopie in Copou. Pentru a ataca acest obiectiv este nevoie de o dublare a bugetului necesar mentinerii la mijlocul ligii secunde. Or, acum, Simirad nu ar face gestul de a da fotbalului toti banii pe care municipalitatea ii stringe pentru sport, cind exista destule interese ca oameni care nu stiu sa-si gospodareasca banii primiti de la centru ori sa atraga alti sponsori sa primeasca "suplimente" pe tava.
O alta posibilitate de a obtine suplimentarea bugetului clubului si, implicit, abordarea promovarii este foarte probabilul transfer in strainatate a lui Pancu, care ar aduce spre Copou un sfert din suma obtinuta de Rapid.
Cea mai viabila posibilitate de a readuce Iasul la masa celor bogati este crearea unei societati pe actiuni, in care Primaria poate sa aiba 51%. Punind in frunte un om care se pricepe foarte bine atit la fotbal cit si la afaceri (eventual primarul poate sa-si ia si un consilier care sa-l sfatuiasca in privinta acestor probleme legate de sport) si cointeresind investitori, Municipalitatea ar putea obtine chiar profit de pe urma echipei de fotbal ca sa nu mai spunem de o imagine asmanatoare cu cea a Bacaului precum si siguranta derularii unor afaceri corecte la fotbal.
Dupa cum am mai spus, mingea este in terenul primarului. Printr-un simplu gest se poate face ordine la FCM Poli Iasi. Altfel se va continua ca impostori de moment sa-si umple buzunarele pe seama clubului, jucatorii sa fie pierduti pe nimic, imaginea clubului (pe care nimeni nu are interesul sa o apere) sa fie terfelita si scandalurile sa domneasca in Copou. La ora actuala absolut toata lumea are interesul ca Poli sa se desfiinteze: Municipalitatea vrea sa scape de o "belea", cei care traiesc de pe urma fondurilor obtinute pentru sport, idem, iar jucatorii ar putea pleca linistiti la alte echipe. Fata de zecile de mii de iubitori de fotbal exista insa o datorie pe care cineva trebuie sa o "plateasca"… (Ovidiu MINEA)

Comentarii