Secretele invierii CSMS

duminică, 11 noiembrie 2012, 23:10
3 MIN
 Secretele invierii CSMS

CSMS Iasi continua sa navigheze intr-o zodie fericita. Dupa ce a exploatat la maximum degringolada existenta in sanul Universitatii Cluj, echipa care si-a clarificat situatia actionariatului dupa esecul la scor suferit in Copou, CSMS a recidivat vineri, la Medias. Formatia pregatita de Liviu Ciobotariu a speculat tensiunile existente intr-o trupa ai carei jucatori nu sunt platiti de mai bine de doua luni si la varful careia exista mai multe divergente legate de antrenor, Cristi Pustai pierzandu-si sustinerea unei parti dintre conducatori, si a bifat primul succes stagional in deplasare.

In afara de problemele serioase existente in curtea Gazului, ce a etalat un joc extrem de palid, ardelenii nefiind capabili sa-si creeze vreo ocazie clara, lucru extrem de surprinzator pentru o echipa care aproape in fiecare meci etala o forta ofensiva importanta, succesul Iasului are si cauze "proprii". In primul rand, antrenorul Liviu Ciobotariu da semne ca a inceput sa simta foarte bine echipa, tehnicianul reusind, pentru a treia oara consecutiv, sa alinieze formule inspirate. Dupa ce a pierdut multe puncte importante in meciuri accesibile (Bistrita, Viitorul Constanta ori Chiajna, de exemplu) in care a facut fel de fel de experimente nereusite (modificari tactice de sistem, introducerea lui Nalati, rocada Irimia – Lungu, etc.), "Ciobi" a "ghicit" perfect echipa si la Medias. Modulul "4-2-3-1" a permis Iasului sa inchida bine culoarele si sa "teasa" bine la mijloc, mai ales in prima repriza, lucru care a facut ca apararea sa fie extrem de relaxata, gazdele neavand nicio faza de poarta! Mai mult, pofta de joc a rapizilor Herghelegiu, Ciucur si Tiganasu, bine pusi in valoare de dispecerul Tudor, a creat serioase batai de cap fundasilor medieseni, doar inspiratia lui Plesca facand ca scorul sa ramana alb, in ciuda celor patru ocazii mari pe care Iasul si le-a creat.

Dupa pauza, pe fondul unui recul al oaspetilor, gazdele au preluat initiativa, fara insa a avea inspiratia de a gasi solutiile de punere cu adevarat in pericol pe Irimia, singurul moment ceva mai periculos aparand in minutul 75, cand Markovic a trimis cu capul peste poarta, dupa un corner. Inspiratia lui Ciobotariu a fost completata de schimbarile efectuate, primele doua rezerve introduse, Onofras si Patulea, lucrand golul din prelungiri, care a stabilit soarta partidei. Tinand cont de momentul in care a picat golul, ajungem la un alt capitol important care explica revirimentul Iasului, sansa, care ocroteste pe CSMS in ultima perioada. Tabloul este completat si de atitudinea jucatorilor, care par a-si fi recapatat determinarea pe care o etalau in startul sezonului, ori de renasterea unor jucatori cu evolutii extrem de palide in primele runde, cel mai bun exemplu fiind Tiganasu. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca ambele faze la limita care au influentat soarta disputei de la Medias (atingerea mingii cu mana in careu de catre Tincu, in minutul 72, si plecarea lui Patulea spre gol dintr-o pozitie la limita ofsaidului) au fost judecate corect, avantajand CSMS, echipa care fusese lovita crunt, in startul campionatului, chiar si pe teren propriu, cand a fost dezavantajata serios in partidele cu Otelul, Petrolul sau Pandurii.

Iasul a savurat succesul de la Medias in week-end, care a fost liber. Incepand de astazi, cand se reiau antrenamentele, in Copou, rezultatul cu Gaz Metan trebuie uitat, daca se doreste a fi evitat riscul de "devalorizare", ce poate aparea in cazul in care victoria din Ardeal nu este urmata de una noua, in duelul cu Ceahlaul Piatra Neamt, formatie considerata a fi o contracandidata la evitarea retrogradarii. Un motiv in plus pentru racordarea la maximum a concentrarii la disputa de sambata, asupra careia ne vom referi pe parcursul saptamanii, este si faptul ca nemtenii, spre deosebire de clujeni si medieseni, par a traversa o perioada fasta.

Comentarii