Sperante doar pentru 2014

marți, 06 septembrie 2011, 23:06
5 MIN
 Sperante doar pentru 2014

Romania: Tatarusanu – Luchin, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Lazar (’43 – Stancu) – Nicolita, Cocis, Tanase – Marica (‘90^1 – Bucur). Selectioner: Victor Piturca.

Franta: Lloris – Sagna, Rami, Abidal, Evra – M’Vila, Cabaye (’76 – Nasri) – Valbuena (’71 – Rémy), Martin, Ribéry- Benzema. Selectioner: Laurent Blanc.

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

Cartonase galbene: Tanase, Cocis, Goian, Nicolita  / M’Vila

Sustinuta frenetic de circa 55.000 de spectatori prezenti pe Arena Nationala la meciul de inaugurare, echipa Romaniei a inceput curajos meciul cu francezii, avind chiar din minutul 3 o ocazie importanta de gol: Banel Nicolita a executat la bataie o lovitura libera, Goian a fost la un pas de a atinge mingea la 6 metri de poarta, iar portarul Lloris a trimis in corner. Tricolorii au aplicat o vreme un presing eficient, tinind echipa oaspete departe. Tot la o faza fixa, francezul Valbuena s-a aflat intr-o pozitie favorabila, dar a trimis in min. 10, balonul peste poarta, cu capul Treptat, francezii au pus stapinire pe centrul terenului, prestind un joc de posesie si incercind sa depaseasca apararea grupata a tricolorilor, dar ocaziile nu s-au aratat prea mult la poarta lui Tatarusanu. Mai exact, o singura data (’23), cind Goian a intervenit salutar, cu riscul accidentarii, in fata lui Benzema. In min. 29, o lovitura libera de la 20 de metri, lateral stinga, a fost surprinzator executata de Banel, direct pe poarta, obligindu-l pe Lloris sa respinga peste poarta. Prima parte s-a incheiat in aceeasi maniera, cu joc de pase al francezilor, care au cautat in zadar culoare pentru a depasi apararea romana, care, in ciuda unor erori individuale, s-a dublat exemplar.

Partea secunda a inceput intr-un ritm foarte alert. Francezii au iutit jocul la mijlocul terenului, iar tricolorii au incercat sa profite de precipitarea lor. La o centrare a lui Marica pentru Stancu, Rami, incomodat de starea gazonului, a fost la un pas de autogol, iar in replica cvasi-debutantul Chiriches a avut o interventie salvatoare in fata lui Ribéry. In continuare, jocul s-a disputat in viteza, apararile fiind insa greu de depasit. O "bilba" a lui Bourceanu la marginea careului  a fost cit pe ce sa ne coste, dar Cabaye a sutat peste poarta. In min. 66, Ribéry a patruns pe partea dreapta, pacalindu-i pe Rat si Bourceanu, a ajuns pina aproape de linia de poarta, francezul incercind o finalizare la coltul lung, care nu a nimerit poarta. Un minut mai tirziu, Stancu a centrat perfect pentru Marica, aflat in marginea careului mic, dar Abidal l-a blocat in ultimul moment. Marea ocazie s-a produs in min. 76, cind Marica i-a intors serviciul lui Stancu, dar ex-stelistul, presat tot de Abidal, a tras pe linga poarta din 8 metri. Franta ar fi putut cistiga in min. 88, daca arbitrul ar fi acordat penalty la interventia lui Bourceanu asupra lui Ribéry. Si asta a fost tot. Aveam nevoie de o victorie, dar cu echipa actuala, remiza cu Franta este un rezultat remarcabil. Din pacate, nu ne ajuta!

Gazonul a cedat

* Selectionerul Victor Piturca a avut ghinion si de data aceasta: Cristi Sapunaru s-a accidentat la incalzire fiind inlocuit cu un debutant, Srdjan Luchici. In min. 43, s-a accidentat si Costin Lazar (excelent) pina atunci, ceea ce l-a obligat pe Piturca sa schimbe asezarea echipei * Daca debutul lui Luchin poate fi considerat bun, in ciuda unor inexactitati, Chiriches a jucat excelent, avind trei interventii salutare * Presimtirile sumbre s-au adeverit in privinta starii terenului. Gazonul a cedat dupa o jumatate de ora, aparind pe teren numeroase gauri, care au pus in dificultate jucatorii ambelor echipe. Ce bine ar fi fost sa se fi jucat meciul cu Argentina si apoi, unele jocuri de campionat, pentru rodaj… *Mircea Sandu a stat in tribuna oficiala alaturi de presedintele FIFA, Josef Blatter * La sfirsitul partidei, jucatorii tricolori au fost huiduiti, poate nemeritat, de catre publicul de pe noul stadion.

 

N-a fost minune la Zenica

Rezultatul de egalitate in meciul de la Bucuresti ar fi mentinut sperantele tricolorilor in calificare, daca Belarus reusea sa tina Bosnia in sah, la Zenica. Echipa slava s-a luptat cu multa ardoare, intr-un meci aspru, cu multe cartonase galbene, rezistind multa vreme cu un om in minus, dupa eliminarea lui Kalacev din min. 34. Insa a cedat la doua minute, dupa ce a fost trimis la vestiare al doilea jucator al oaspetilor, Martinovici (’85). Inevitabilul s-a produs doua minute mai tirziu, cind Misimovic a adus golul victoriei pentru bosniaci. Pentru tricolori este nevoie de o minune cit toate zilele pentru a mai spera, in sensul ca Luxemburg trebuie sa faca, tot pe teren bosniac, ceea ce n-a reusit Belarus. Chiar daca Luxemburg a invins, ieri, Albania cu 2-1, prin golurile realizate de Bettmer (’27), Joachim (’78), respectiv, Bogdani (’64).

Clasamentul grupei D

1. Franta        8          5          2          1          11-3   17

2. Bosnia       8          5          1          2          11-7   16

3. Romania    8          3          3          2          10-6   12

4. Belarus      9          3          3          3          6-5     12

5. Albania      8          2          2          4          6-10   8

6. Luxemburg  9          1          1          7          3-16   4

Soc in Slovacia

* Rezultate inregistrate in celelalte grupe ale preliminariilor Euro 2012

Grupa A: Azerbaidjan – Kazahstan 3-2; Austria – Turcia 0-0;

Grupa B: Rusia – Irlanda 0-0; FRI Macedonia – Andorra 1-0; Slovacia – Armenia 0-4 (!!)

Grupa C: Estonia – Irlanda de Nord 4-1 (!); Serbia – Feroe 3-1 ; Italia – Slovenia 1-0.  

Grupa E: Finlanda – Olanda 0-2; R. Moldova – Ungaria 0-2; San Marino – Suedia 0-5.

Grupa F: Croatia – Israel 3-1; Letonia – Grecia 1-1; Malta – Georgia 1-1.

Grupa G: Elvetia – Bulgaria 3-1; Anglia – Tara Galilor 1-0.

Grupa H: Danemarca – Norvegia 2-0;  Islanda – Cipru 1-0.

Grupa I: Scotia – Lituania 1-0; Spania – Liechtenstein 6-0.

Comentarii