Tenis si putin fotbal cu Nicolas Lapentti

luni, 20 septembrie 2010, 22:04
4 MIN
 Tenis si putin fotbal cu Nicolas Lapentti

– Nicolas, se spune ca esti nepotul lui Andres Gomez…

– Mda, un fel. in realitate, este var de gradul II cu mama mea (n.r.: mama fratilor Lapentti a fost Miss Ecuador in anul 1971). Deci Andres imi este un fel de unchi dar, in primul rind, mi-a fost mentor pe terenul de tenis.

– Ai avut un voiaj lung si tare neplacut in Romania.

– Stiam ca va fi dificil, stiam, de asemenea, ca nu voi putea fi apt suta la suta. inca de martea trecuta, dupa doua zile de antrenament la Bucuresti, am inteles ca imi va fi foarte greu sa joc, din cauza durerilor la genunchi. Daca Giovanni ar fi cistigat meciul de vineri, poate ca as fi fortat sa intru la dublu. Asa, insa, am decis ca nu e cazul sa risc si sa-mi prelungesc recuperarea. Oricum, romanii au jucat foarte bine, si au meritat sa cistige, chiar daca scorul e cam sever.

– Ai avut o interventie chirurgicala la Madrid, in luna mai, cum merge recuperarea?

– Nu am avut o operatie, am fost la Madrid doar pentru un tratament mai sofisticat. Recuperarea merge mai greu decit au prevazut doctorii, mai greu decit am sperat eu. Cred ca, daca acest meci cu Romania ar fi fost peste doua saptamini, as fi putut evolua macar in meciul de dublu. Cum am mai spus, pentru mine acum este important sa ma recuperez total, asta este si motivul pentru care nu am un program pina la sfirsitul anului, voi decide in functie de starea mea de sanatate.

– Chiar si accidentat, anul asta ai avut ocazia sa joci contra lui Federer (3-6, 3-6 in turneul Master de la Miami, in februarie). Ce il face atit de special ca jucator?

– In primul rind tehnica de lovire a mingii si pozitionarea in teren. Ajunge mereu acolo unde trebuie pentru a lovi perfect. Apoi, puterea de concentrare in momente dificile. E foarte greu sa ii faci fata pentru ca, de fiecare data, el este cel care cistiga punctele decisive.

–  Eu consider ca e mare pacat ca, in aceste zile, spectatorii nu au avut sansa sa vada macar un set demonstrativ intre tine si Andrei Pavel…

– Da, e o idee nostima. Am dus batalii grele cu el in circuit (NR: scorul intilnirilor este 4-2 in favoarea ecuadorianului), dar l-am privit intotdeauna cu placere, pentru jocul lui spectaculos. Ar fi fost frumos sa putem juca impreuna!

– Crezi ca Victor Hanescu ar putea ajunge intr-o zi intre primii 20 de jucatori din lume?

– Victor e un jucator foarte bun, joaca agresiv de pe fundul terenului, are un serviciu excelent. Va reveni in top atunci cind va finaliza mai mult cu voleul, pentru ca in top 20 ajung doar jucatorii completi.

– Te gindesti sa devii intr-o zi capitanul nejucator al echipei de Cupa Davis?

– Nu, daca Raul Viver va pleca, cred ca locul lui trebuie luat de Andres Gomez. Eu am inceput sa ma ocup de un tinar jucator, Diego Hidalgo se numeste, are 17 ani si 7 puncte ATP. Noteaza-i numele cu grija, peste cinci ani o sa il rogi sa iti dea un interviu!

– Aproape de capatul unei cariere frumoase, regreti ceva din tenis ?

– Regrete apar intotdeauna. Cind esti printre primii, ti se pare ca mai ai putin, foarte putin, si reusesti sa ajungi in virf. As fi vrut sa cistig un turneu de Grand Slam sau macar un Master Series, cum a reusit Andrei. Dar nu a fost posibil, si, pe ansamblu, sint mai degraba multumit de cariera mea.

– O ultima intrebare: stiu ca iti place fotbalul, esti fan al vreunei echipe?

– Da, se numeste Barcelona…dar e din orasul meu natal, Guayaquil.

Remy Azemar, observator al Federatiei Internationale de Tenis: "Organizare perfecta!"

– Monsieur Azemar, cum apreciati organizarea acestei partide de Cupa Davis?

– Cred ca federatia romana de specialitate a facut o treaba extrardinara, si nu o spun din politete. Acum o luna, aici (NR: la Centrul National de Tenis din Bucuresti) nu exista nimic, iar acum…priviti…e o veritabila arena, cu tribune, centru de presa, spatiu VIP, zona comerciala…tot ce e necesar pentru un asemenea meci. Fara exagerare, romanii au fost foarte eficienti.

– Jucatorii nu au fost prea multumiti de teren…

– Federatia internationala nu a primit nici o reclamatie oficiala in acest sens si, ceea ce este important, nu a existat nici o accidentare. Deci terenul a fost OK. Nici o suprafata de joc nu satisface toti jucatorii, e imposibil asa ceva. Din punctul nostru de vedere, terenul s-a prezentat in cele mai bune conditii.

– Credeti ca partida ar fi avut loc intr-o locatie in care, in acelasi timp, aveau loc calificarile unui turneu ATP?

– Cunosc povestea cu suprapunerea peste turneul open de la Bucuresti si trebuie sa va spun ca, de la bun inceput, ITF a fost clar impotriva acestei solutii, din mai multe motive. in calendar era un week-end pentru Cupa Davis, si aceasta competitie trebuie respectata. Turnee ATP au loc in fiecare saptamina a unui an.

– Si chiar nu gasiti nimic de reprosat organizatorilor?

– Ceea ce voi consemna in raportul meu, ca recomandare, este montarea unei instalatii de nocturna, in cazul in care aceasta arena va mai fi folosita in viitor. Ieri am avut un al doilea meci care a durat peste patru ore si, daca primul meci ar fi fost mai lung, am fi fost cu siguranta obligati sa intrerupem din cauza intunericului.

Comentarii