Tragedie la final

duminică, 24 mai 2009, 22:01
2 MIN
 Tragedie la final

Tragedie la Raliul Iasului. Unul dintre participanti si-a pierdut viata simbata dimineata, in urma unui accident violent. Tragedia s-a petrecut cu doar trei kilometri inainte de sfirsitul probei, pe traseul dintre Popesti si Madirjac. Masina condusa de pilotul Lucian Girbacea (42 de ani), un Renault Clio R3, asistat de copilotul Tudor Mirza (32 de ani), a iesit in decor si s-a izbit extrem de violent de un copac. Politistii spun ca primele cercetari arata ca accidentul s-a petrecut din cauza unei erori de pilotaj.  Organizatorii raliului au demarat o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului in care a decedat Lucian Girbacea, primele indicii relevind o eroare de pilotaj. "Din cite se pare, Girbacea a gresit. Am vorbit cu copilotul Tudor Mirza, care mi-a spus ca se aflau intr-o portiune de aproximativ 300 de metri de linie dreapta si ca aveau o viteza de aproximativ 140 km/h. In acel moment, Girbacea a luat piciorul de pe acceleratie, iar spatele masinii a intrat in derapaj. Dindu-si seama de iminenta unui accident, copilotul a luat pozitia ghemuit si nu s-a mai uitat la traseu. In urma impactului cu un copac, masina s-a rasturnat pe partea unde era Mirza. Dupa accident, Mirza a incercat sa vada ce face Girbacea, insa acesta din urma nu a schitat nici un gest", spune Emanuel Ilina, vicepresedintele Federatiei Romane de Automobilism.

Ancheta Politiei a stabilit ca masina in care se aflau cei doi concurenti s-a izbit cu partea soferului de un copac. "Pe Drumul Forestier Jugastru de pe raza comunei Madirjac pilotul a pierdut controlul autoturismului si a intrat in coliziune cu un pom de pe marginea drumului. In urma impactului a rezultat ranirea grava a acestuia, victima decedind in timp ce i se acorda primul ajutor de catre medicii din ambulantele care asigurau asistenta la raliu", a spus Virginia Pralea, purtator de cuvint al Politiei. La fata locului a fost mobilizat si un echipaj SMURD, care l-a preluat pe Girbacea si a incercat sa-l in resusciteze din nou, insa eforturile lor nu au avut rezultate. Copilotul a fost transportat la spital. "Pilotul era in stop cardio-respirator, inconstient, fara circulatie, cu politraumatism, traumatiscm cranio-cerebral, fracturi si traumatism toracic important. A fost resuscitat mai multe minute, fara a obtine insa nici un rezultat. Copilotul a fost transferat la Spitalul Sfintul Spiridon, unde a ramas internat peste noapte. A fost evaluat si nu au fost identificate leziuni majore. Azi dimineata (ieri dimineata – n.r.) a fost externat la cerere", a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU SMURD.

S-a intimplat si la Resita

Ultimul accident mortal in cursele auto din Romania, inaintea celui de la Iasi, s-a petrecut la inceputul lunii iulie 2008, in Cupa Resita, o etapa dubla din Campionatul National de Viteza in Coasta. Atunci, unul dintre veteranii campionatului, pilotul clujean Laurentiu Moldovan (74 ani) si-a pierdut viata dupa ce a fost victima unei violente iesiri in decor.

Comentarii