Tranzitie la Penicilina

marți, 21 august 2001, 23:00
4 MIN
 Tranzitie la Penicilina

La numai doua luni de la senzationalul succes din finala Cupei Romaniei, care a coincis cu aniversarea a 40 de ani de existenta a clubului, echipa ieseana de volei feminin trece prin momente destul de dificile, fiind amenintata ca in urmatoarea editie de campionat sa porneasca la drum fara citeva din jucatoarele sale importante. Vedeta echipei, Cezara Ruxandoiu, careia i-a expirat in aceasta vara contractul cu clubul iesean, a refuzat sa mai reinoiasca aceasta intelegere si si-a cautat o echipa din strainatate. In cele din urma, tentativa sa a fost incununata de succes, ea semnind un contract pe un an cu echipa franceza de prima liga Clamart, acolo unde i se garanteaza conditii financiare superioare oricarei alte oferte venite de la echipele din campionatul intern.
In cazul Cezarei Ruxandoiu lucrurile sint destul de clare, intrucit, ea fiind la final de contract cu Penicilina, nu putea fi impiedicata sa-si caute o alta echipa la care sa joace. Din pacate, insa, exista alte doua jucatoare din actualul lot iesean care doresc sa se transfere de la Penicilina, in ciuda faptului ca mai au contract cu aceasta echipa cel putin doi ani. Adriana Giurgea, cea care s-a evidentiat in citeva din meciurile trecutei editii de campionat, cind a inlocuit-o cu succes pe accidentata Laura Dulcianu, este dorita de conducerea clubului bucurestean Dinamo. Deja, emisari ai clubului Dinamo au contactat-o pe Giurgea in vederea perfectarii acestui transfer, iar jucatoarea ar fi tentata de mutarea in Capitala. Pe de alta parte, tinara ridicatoare Elena Cozma, o rezerva de nadejde a titularei Dana Dochia, este ceruta cu insistenta de oficialii echipei Oil Terminal Constanta, nou promovata in prima divizie. Cozma este originara din Consttanta si ar dori – la rindul ei – sa se intoarca acasa, mai ales ca cei de la Oil Terminal au asigurat-o ca vor face tot posibilul pentru a a-i rezolva transferul in conditii amiabile.
De cu totul alta parere este, insa, antrenorul Penicilinei, Nicu Roibescu, care afirma raspicat ca nici nu se pune problema ca vreuna dintre cele doua jucatoare sa plece de la Iasi. "Daca Ruxandoiu au primit acordul clubului sa mearga sa joace in Franta, cu toate ca as fi dorit sa-i prelungim contractul, in cazul jucatoarelor Giurgea si Cozma, care au angajamente ferme cu noi si in care am investit destul in ultimii ani, nu am de gind sa le las sa plece in alte parti, la adversarele noastre din campionat. Conducatorii lui Dinamo si ai echipei constantene le-au amagit ca vor rezolva ei aceste transferuri la federatie, dar eu le spun ca nu am de gind sa marsez la asa ceva. Prefer sa le suspend pe cele doua, decit sa le las sa joace la adversarele mele, in timp ce eu ramin cu echipa descompletata. O spun clar, sa auda toti cei interesati de jucatoare de la Penicilina: Giurgea si Cozma vor pleca de aici cind vor zbura porcii pe deasupra Iasului!", a declarat Nicu Roibescu.
Tehnicianul iesean si-a manifestat dezamagirea ca, dupa rezultatul excelent din sezonul trecut, cind Penicilina a cistigat Cupa Romaniei, echipa nu a putut ramine in aceeasi componenta, pentru a ataca noul campionat cu sanse reale in lupta pentru suprematie si pentru a reusi o campanie cit mai lunga in cupele europene. "Din pacate se pare ca acesta este blestemul nostru, de a nu putea pastra o formula de echipa stabila vreme de mai multi ani si de a fi nevoiti mereu sa construim alta, caci jucatoarele de valoare ne pleaca in alte parti. Tocmai de aceea nu le inteleg pe Giurgea si pe Cozma, care au avut marea sansa de a fi promovate la Penicilina si a-si face o carte de vizita frumoasa, ca vor sa plece si sa ne lase balta tocmai acum, cind avem de aparat frumoasele performante ale ultimilor ani ", mai spune Roibescu.
Antrenorul iesean precizeaza ca noul sezon va fi unul de tranzitie pentru Penicilina, incercindu-se formarea unei noi echipe si cu potential de viitor, baza echipei reprezentind-o Mihaela Formagiu si cele trei jucatoare tinere care si-au cistigat in ultimul timp locul de titulare: Cristina Androhovici, Laura Dulcianu si Dana Dochia. Secondate de experimentatele Tatiana Popa si Amalia Popa, ele vor trebui sa faca pasul spre noua echipa a Penicilinei, alaturi de foarte tinerele jucatoare aduse de la echipa de junioare CSS Unirea Penicilina, antrenata de Gabi Copcea.
"Stiu ca imi asum un risc aducind jucatoare fara experienta la echipa, dar sint sigur ca in timp valoarea lor va creste, asa cum s-a intimplat cu numeroase alte voleibaliste care s-au format la Penicilina. Echipa ieseana a avut mereu forta de a se bate pentru primele locuri in campionat, indiferent daca a trecut prin perioade mai faste sau mai grele si cred ca acest lucru ne-a cacaterizat in permanenta, raminerea in esalonul valorii. Asa ca daca vor exista unii care, citind acest articol, vor exclama <<Gata, s-a terminat cu Penicilina!>>, eu, Roibescu, voi fi primul care ii voi contrazice. Cu asta nu sint de acord!", incheie, pe cit de transant, pe atit de convingator, antrenorul Penicilinei. (Ion TEODOR)

Comentarii