Umilirea barbarilor corsicani

joi, 06 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Umilirea barbarilor corsicani

Suturi la poarta: 19-6; Suturi pe poarta: 11-2; Cornere: 8-2; Ofsaiduri: 3-4.
Au marcat: Prince (’52, ’68), Mendy (’80) / C. Munteanu (’14, ’40).
Bastia: Durand – Perez, Soumah, Moreau, Jurietti – Rool (’84 Casanova), Mendy, Deguerville (’42 Etame) – Siljak, Prince (Jestrovici), Gohel.
Steaua: Gherasim – Reghecampf, Matei, Rachita, Csik, Rosu (‘7 Miu) – D. Serban (’43 Raducan), Militaru, Rotariu (’83 Linkar), C. Munteanu – Lacatus.
Cartonase galbene: Siljak (2), Jurietti, Mendy / Matei, Miu, Lacatus.
Cartonas rosu: Siljak (’62).
Arbitri: Gerd Grabher – A. Bereuter, G. Traiumviefer (toti din Austria).
Chiar daca, in partida tur, Steaua reusea o victorie la limita, ea avea sanse reale de a se califica, avind in vedere evolutiile constant bune din deplasare. Dar, la Bastia, putin a lipsit ca militarii sa rateze calificarea, gratie unei evolutii bune a gazdelor. Ne referim aici la evolutia din plan fotbalistic, pentru ca modul barbar de comportare in teren a jucatorilor gazda a depasit toate pronosticurile. Avertizati ca la Bastia se joaca fotbal ca intr-un campionat judetean, romanii au crezut ca se fabuleaza. Dar, inca din debut, tratamentul dur aplicat de vajnicii fotbalistii-criminali francezi aveau sa lase urme adinci pe tibiile romanilor. Ca nu s-a ajuns la o intimidare totala este atit meritul stelistilor (care au indurat faulturile cu barbatie), dar si al arbitrului austriac Gerd Grabher, care a tinut partida in friu cit a putut de bine (daca il calma pe Mendy inca din prima parte a jocului, pentru a evita faulturile lui de extrema duritate, totul era perfect). Revenind la fotbal, Steaua s-a calificat cu multa sansa, dar si pe inspiratia unor jucatori. Cu trei goluri gata facute respinse de Gherasim, cu doua bare ale francezilor (din care una de la un metru de poarta), cu doua goluri marcate de stelisti din doar doua suturi pe poarta, se poate spune ca Steaua a avut destul noroc.
Asadar, inca din start, gazdele creeaza o presiune fantastica la poarta bravului Gherasim (care a avut doua interventii excelente), calmate doar de executia exceptionala a tinarului C. Munteanu (’14), care a fructificat cu un sut sanatos, sub transversala, o pasa in adincime a lui Militaru (deviata suficient de bine de arbitrul austriac). Gazdele digera greu acest gol si au o perioada de relas, dupa care reincepe corida: cap Siljak de la un metru de poarta in stilpul portii (’37), urmat de lovitura de maciuca a aceluiasi Munteanu, care a facut o cursa de exceptie, urmata de un un-doi cu Lacatus si un sut plasat din careu. Francezii trebuiau sa dea patru goluri pentru a se califica. Greu de crezut, insa repriza secunda avea sa arate ca in fotbal orice este posibil. Dupa ce tehnicul Prince reduce din handicap cu un sut plasat, Etam? (’19) va suta si el in bara laterala a portii lui Gherasim. Chiar si ramase in zece jucatori (Siljak fiind eliminat pentru cumul de cartonase galbene), gazdele inscriu doua goluri de-a dreptul fantastice, prin vol?-urile lui Prince si Mendy. Deja calificarea Stelei incepea sa se cutremure, dar Gherasim mai scoate un sut bun trimis de Jurietti. Fluierul final avea sa etaleze din nou grosolonia gazdelor, care incearca, prin lovituri si incaierari, sa-i pedepseasca pe invingatori.
Steaua merge insa mai departe, o performanta care ajuta in buna masura si fotbalul romanesc, prin prisma numarului de participante in viitoarele editii din cupele europene. Cert este ca episodul "Bastia" va ramine multa vreme in amintirea tuturor. (Lucian MINUT)

Comentarii