Usor pentru Bucuresti, greu pentru Vaslui

vineri, 26 august 2011, 21:11
5 MIN
 Usor pentru Bucuresti, greu pentru Vaslui

Grupa J: Schalke, Steaua, Maccabi Haifa, AEK Larnaka

Mina care a stabilit repartitia in grupe ale celor 48 de echipe a fost cea a lui Miodrag Belodedici, reprezentant al Federatiei Romane de Fotbal, in calitate de gazda a finalei din 2012. Pentru fosta sa echipa, Steaua, mina lui "Belo" a destinat ca adversare echipele Schalke 04, Maccabi Haifa si AEK Larnaka, in cadrul grupei J.

 Indiscutabil, ca valoare a lotului, Schalke 04 Gelsenkirchen  este favorita acestei grupe. Formatia antrenata de Ralf Ragnick, desi clasata a 14-a in ultima editie a Superligii a cistigat Cupa Germaniei. In play-off-ul Ligii Europa, Schalke a avut mari probleme cu echipa HJK Helsinki, pierzind in Finlanda cu 0-2. Si cind finlandezii au egalat pe "AufSchalke" pentru 1-1, in min. 20, gluma parea sa se ingroase. Insa a fost cu "happy-end" pentru nemti pina la urma, care au cistigat cu 6-1, patru dintre cele sase goluri fiind marcate de olandezul Klaas Jan Huntelaar. Cei mai cunoscuti jucatori ai echipei din Gelsenkirchen sint fundasii Sarpei (ghanez), Escudero (spaniol), Papadopoulos (grec), Metzelder, mijlocasii Jurado (spaniol) si Draxler, atacantii Raul, Huntelaar, Marica (mai au nevoie de vreo prezentare?), Edu, Farfan (peruan) si Gavranovic (elvetian).

Maccabi Haifa vine din play-off-ul Ligii Campionilor, din care a fost eliminata la lovituri de departajare de echipa belgiana RC Genk. Este campioana Israelului, formata in mare parte din jucatori autohtoni, unii dintre ei binecunoscuti, ca portarul Davidovich, Yaniv Katar, Tamir Cohen, sau georgianul naturalizat Megrelashvili. Strainii echipei sint portarul Saranov (sirb), Buljat (sirb), Yahaya (ghanez), Boccoli (brazilian), Dvalisvili (georgian) si Piliavski (ucrainean). Echipa este antrenata de Elisha Levy (nici o legatura cu Ronny Levi, antrenorul Stelei, care a condus echipa din Haifa in anii 2003-2008.  Ceea ce poate fi un avantaj pentru echipa romana.

AEK Larnaka a ajuns in grupe dupa ce a eliminat echipa norvegiana Rosenborg Trondheim, stravechea buturuga mica a grupelor, cu un tur in urma, scotindu-i cu un impresionant scor general de 5-2 pe cehii de la Mlada Boleslav. Echipa actuala este un melanj de jucatori autohtoni si straini. Din prima categorie poate fi remarcat fundasul international Andreas Konstantinou, iar din cea de-a doua, internationalul olandez Tim de Cler. Ca si mai toate echipele din Cipru, nici AEK, pregatita de olandezul Ton Caanen, nu are cine stie ce valori, in schimb nu te iarta daca o tratezi cu superficialitate. De remarcat ca  directorul tehnic al echipei este Jordi Cruyff, fiul marelui Johan.

Programul Stelei: cu Schalke 04 (acasa, 15 septembrie, ora 22:05), cu AEK Larnaka (deplasare, 29 septembrie, 20:00), Maccabi Haifa (d., 20 octombrie, 20:00), Maccabi (a., 3 noiembrie, ora 22:05), Schalke (d., 1 decembrie, 20:00), Larnaka (a., 14 decembrie, 22:05).

Grupa C: PSV Eindhoven, Hapoel Tel-Aviv, Rapid, Legia Varsovia

O grupa relativ lejera pentru Rapid, dominata de PSV Eindhoven, echipa care s-a intilnit, in urma cu doi ani, tot in grupele Europa League, cu CFR Cluj, cistigind ambele partide, cu 1-0 (acasa) si 2-0 (pe "Gruia"). "Electronistii" vin de pe locul III in Eredivisie si au eliminat clar in play-off echipa austriaca SV Ried (5-0, 0-0). Antrenorul Fred Rutten (acelasi de acum doi ani) are la dispozitie un lot valoros, din care fac parte, printre altii, portarul suedez Isaksson, fundasii Manolev (bulgar), Bouma, Marcelo (brazilian), mijlocasii Engelaar si Bakkal, atacantii Toivonen (finlandez), Lens (francez), Mertens (belgian).

Rapid are amintiri nu prea placute despre Hapoel Tel-Aviv, cu care s-a intilnit intr-o grupa de Cupa UEFA acum cinci ani. S-a disputat, conform sistemului de atunci, un singur meci, in Israel, incheiat cu scorul de 2-2. Hapoel s-a calificat, Rapid, ba! Hapoel de acum, pregatita de cunoscutul Dror Kashtan, care a dus-o in sezonul trecut pina in faza grupelor, a trecut fara probleme in play-off (0-1, 4-0) cu echipa lituaniana Ekranas. Badeer, Toama si Shushan sint cei mai buni jucatori autohtoni, existind in lot si citiva straini, printre care fostul portar al Rapidului, camerunezul Edel Apoula, venit de la PSG!

Legia Varsovia provoaca cele mai putine frisoane Rapidului si asta nu pentru ca o echipa din Giulesti a eliminat formatia armatei poloneze acum 40 de ani, din Cupa UEFA. Insa giulestenii au facut instructie cu Slask Wroclaw, echipa care, in ultima etapa de campionat a maturat la Varsovia cu Legia, scor 4-2. Si cum mingea de fotbal este "cea mai rotunda dintre toate", Legia a obtinut o calificare senzationala in grupa: dupa 2-2 acasa cu Spartak Moscova, varsovienii au fost condusi pe "Lujniki" cu 0-2 in min. 27 al partidei retur, dar au cistigat cu 3-2, golul victoriei fiind marcat de… Janusz Gol (!) in min. 90^2!! In sezonul trecut, echipa antrenata de Maciej Skorza s-a clasat pe locul III in campionat si a cistigat Cupa Poloniei. Legia dispune de citiva jucatori polonezi experimentati, ca Michal Zewlakow si Kielbowicz, iar dintre straini se pot remarca sirbul Danijel Ljuboja (fosta vedeta in Ligue Une) si spaniolul Astiz. Cu Legia se pregateste si portarul slovac Dusan Kuciak, care spera sa obtina transferul de la FC Vaslui.

Programul Rapidului: cu Hapoel (d., 15 septembrie, 20:00), Eindhoven (a., 29 septembrie, 22:05), Legia (a., 20 octombrie, 22:05), Legia (d., 3 noiembrie, 20:00), Hapoel (a., 30 noiembrie, 22:05), Eindhoven (d., 15 decembrie, 20:00).

Grupa D: Sporting Lisabona, Lazio, FC Zürich, FC Vaslui.

Venita din ultima urna valorica, era normal ca formatia vasluiana sa aiba viata grea in grupe, insa parca nici mina lui Belodedici n-a fost chiar asa de buna.

Clasata a treia in campionatul portughez, Sporting Lisabona a realizat cel mai tare transfer in aceasta vara aducindu-l pe banca pe Domingos Pacencia, cel care a dus echipa SC Braga in ultima finala de Liga Europa. Sporting s-a calificat in grupe, eliminind greu (2-1, 0-0) formatia daneza Nordsjælland. Jucatorii reprezentativi sint fundasii Anderson Polga (brazilian), Onyewu (SUA), mijlocasii van Wolfswinkel (olandez, ex-Twente), Izmailov (rus), Capel (spaniol) si atacantii Bojinov (bulgar), Jeffren (ex-Barcelona) si Helder Postiga.

Lazio Roma nu are nevoie de prea multe prezentari. "Biancocelesti" s-au clasat pe locul V in Serie A si este antrenata de Edoardo Reja, romanul Stefan Radu fiind unul dintre stilpii apararii echipei. Printre colegii lui Fane se numara fundasii Stendardo, Scaloni (argentinian), Stankevicius (lituanian), mijlocasii Mauri, Sculli, Matuzalem (brazilian), Lulic (bosniac), Ledesma, Cana (albanez), Brocchi, atacantii Rocchi, Zarate (argentinian), Kozak (slovac) si, nu in ultimul rind, recenta achizitie, Miro Klose, nimeni altul decit tunarul nationalei germane.

FC Zürich este singura dintre cele noua echipe prezentate aici care nu s-au intilnit cu echipe romanesti in competitiile oficiale. Vicecampioana Elvetiei (pregatita de Urs Fischer) vine din play-off-ul Ligii Campionilor, in care a pierdut in fata echipei Bayern München. Jucatori cunoscuti: Magnin, Mairgraz, Mehmedi. Ar mai fi un mijlocas croat, nu prea cunoscut, dar cu nume interesant: Kukuruzovic!

Programul Vasluiului: cu Lazio (d., 15 septembrie, 20:00), Zürich (a, 29 septembrie, 22:05), Sporting (d., 20 octombrie, 22:05), Sporting (a., 3 noiembrie, 20:00), Lazio (a., 1 decembrie, 22:05), Zürich (d., 14 decembrie, 20:00).

Comentarii