Arhitectul-şef aruncă grenade

Atacat, arhitectul-şef aruncă BOMBA: Presiuni pentru locuinţe în Grădina Botanică

marți, 01 septembrie 2015, 02:02
4 MIN
 Atacat, arhitectul-şef aruncă BOMBA: Presiuni pentru locuinţe în Grădina Botanică

Declară evaziv Tudor Vericeanu, care susţine că nu va semna Planul Urbanistic General dacă sunt modificări majore. De cealaltă parte, primarul interimar Mihai Chirica se declară „stupefiat de nivelul de incompetenţă“ al arhitectului-şef.

Războiul dintre primarul interimar Mi­hai Chirica şi arhitectul şef Tudor Veri­cea­nu ar putea duce la o criză în autorizarea construcţiilor la Iaşi. Acesta din urmă a ame­nin­ţat ieri că nu îşi va pune semnătura pe Pla­nul Urbanistic General (PUG), după ce edilul i-a luat atribuţiile în elaborarea documentului. Dacă planul nu va fi aprobat până la sfâr­şi­tul acestui an, toate actele de urbanism vor fi avizate la Iaşi numai în baza unor reglementări generale în domeniul construcţiilor. Vericeanu spune că, după finalizarea planului, pentru a putea fi aprobat de Consiliul Local este nevoie de semnătura sa.

Întrebat dacă-şi va pune semnătura pe un document la care nu a participat în etapa finală de întoc­mire, Vericeanu a răspuns: „Bineînţeles că nu“. „Dacă sunt eventuale schimbări ma­jo­re în PUG faţă de ce era înainte, eu zic că nu o să-l semnez“, a spus Vericeanu. Însă el a adăugat că l-ar putea semna în ca­zul în care PUG este făcut „confom legii, conform legilor urbanismului şi a bunului-simţ“. Vericeanu a mai spus că „schimbările majore“ pot consta în regimul de înălţime stabilit în anumite zone sau transformarea spaţiilor verzi în zone de locuit. „Un exemplu ar fi în Grădina Botanică. Eu am insistat ca în acea zonă să rămână doar casele care există deja. Au fost mai multe presiuni pentru ca anumite zone de acolo să se transforme în zone de locuit“, a precizat Vericeanu, fără a oferi alte detalii în plus.

Chirica: „Activitatea de acolo nu se desfăşoară nici măcar în condiţii de legalitate“

Primarul interimar a continuat ieri seria declaraţiilor dure la adresa lui Vericeanu, arhitectul şef fiind prezent la şedinţa Con­si­liului Local. „Ţine cu dinţii de scaun şi la fiecare analiză pe care o fac în direcţia de urbanism rămân stupefiat de nivelul lui de incompetenţă. Nu e o chestiune personală, dar nu pot să trec cu vederea că activitatea de acolo nu se desfăşoară nici măcar în condiţii de legalitate sub conducerea lui. Este o modalitate iresponsabilă de desfăşu­rare a activităţii“, a spus primarul interimar. Conflictul dintre Chirica şi Vericeanu a izbucnit public încă din luna iulie, când edi­lul i-a solicitat demisia arhitectului şef.

Actele de urbanism vor fi studiate de arhitecţi noi

Printre elementele de ilegalitate pe care le acuză Chirica în activitatea urbanistică s-a numărat şi modul în care a fost organizată o comisie de experţi care să avizeze actele de urbanism pentru care se solicită avize de la Primărie. Comisia a fost constituită în 2011 printr-o dispoziţie a primarului suspendat Gheorghe Nichita, deşi legea urbanismului prevedea ca decizia să fie luată de Consiliul Local. „Eu am făcut un referat la vremea respectivă prin care am cerut să fie emis un act prin care să se formeze comisia. După aceea, am primit o dispoziţie a primarului pe care a trebuit să o respect“, a precizat Vericeanu. La iniţiativa lui Chirica, componenţa comisiei a fost schimbată ieri printr-o hotărâre a CL. Astfel, din for fac parte în prezent arhitecţi nominalizaţi de Direcţia de Cultură (Daniel Vişan, Ana Maria Zup), Registrul Urbaniştilor din Ro­mânia (Mircea Grigorovschi, Sorin Nis­tor), Ordinul Arhitecţilor (Mihai Drişcu, Iulian Vagner, Lucian Cozma, Alin H­o­blea şi Constantin Medaru) şi un specialist în construcţii (Mihai Budescu). Acestora li se vor alătura un arheolog şi un specialist în geotehnică.

CITIŢI ŞI:

Nu i-a putut lua titlul, dar l-a jucat pe la spate. O nouă pedeapsă pentru arhitectul-şef

Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu emiterea avizelor pentru noul Plan Urba­nistic General (PUG) s-au reunit ieri la sediul municipalităţii. Potrivit primarului interimar Mihai Chirica, scopul întâlnirii a constat în urgentarea analizării documentelor trimise de primărie pentru aprobarea în timp util a planului (decembrie 2015). Arhitectul-şef al oraşului, Tudor Vericeanu, nu a fost invitat la întrunire, iar Chirica a spus despre acesta că nici nu ştie „dacă a fost la serviciu“.

 

Arhitectul-şef, umilit public: „Trebuie să-i demonstrez nivelul de incompetenţă“

„Tot ce s-a întâmplat cu noul PUG s-a făcut cu oblăduirea lui Chirica“, susţine acesta. Primarul interimar Mihai Chirica spune că o să facă o listă cu toate gafele lui Vericeanu de când se lucrează la Planul Urbanistic: „Ce să spun, dacă nici măcar noua stradă, care leagă strada Palat de bulevardul Cantemir, nu exista în PUG-ul lui Vericeanu?“.

 

Comentarii