Capul sus, mergem înainte! Hajduk Split – CSMS Iaşi, scor 2-1

vineri, 22 iulie 2016, 02:01
5 MIN

Hajduk Split – CSMS Iaşi 2-1 (1-1), în manşa a doua a turului II preliminar al Ligii Europa. Ieşenii au făcut un meci bun şi în Croaţia, însă au pierdut după un gol primit în minutul 90, aproape la fel ca şi în Copou.

Hajduk: Stipica – Juranovic, Nizic, Cosic, Milic – Jefferson (’68 – Bilyi), Kozulj – Vlasic, Susic (’60 – Basic), Tudor – Said (’46 – Ohandza). Antrenor: Marijan Pusnik.

CSMS: Grahovac – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Ţigănaşu – Ciucur (’62 – Martin), Mitic, V. Gheorghe (’76 – Creţu), Böle – Cristea (’81 – Roman), Piccioni. Antrenor: Nicolo Napoli.

Cartonaşe galbene: Nizic (’74) – Cristea (’55), Mitic (’59).

Arbitri: Franck Schneider; Philippe Jeanne, Djamel  Zitouni (Franţa).

1-0, min. 22: Susic a centrat de pe dreapta, Jefferson a deviat cu capul, pe spate, de la marginea careului mare, spre bara a doua, Tudor a reluat cu o semifoarfecă din apropierea colţului careului mic;

1-1, min. 26: Piccioni i-a pasat lui Böle dintr-o lovitură liberă, maghiarul a centrat de pe stânga pe celălalt flanc, şutul lui Mihalache a fost respins în zonă centrală, Ciucur a preluat şi a înscris cu un şut plasat de la 14 metri;

2-1, min. 90: Ohandza, de la 12 metri, uşor lateral dreapta, la colţul lung, după un sprint irezistibil.

Deşi gazdelor le convenea rezultatul de 0-0, după acel 2-2 din tur, jocul a început aşa cum au anticipat ieşenii, cu Hajduk atacând din start, cruda formaţie croată nefiind lăsată de public şi tradiţie să piardă iniţiativa în faţa unei debutante în cupele europene. Partitura a fost perfectă pentru CSMS, căreia îi place să se apere şi să contraatace. Şi chiar dacă oaspeţii au avut destule ezitări în start, prima fază importantă de poartă a apărut la poarta lui Stipica: lansat excelent de Cristea în minutul 9, Piccioni a întârziat nepermis de mult şi a fost blocat. Au urmat două şuturi pe poartă (Susic – min. 10 şi Böle – min. 12) şi alte trei încercări necadrate ale gazdelor până ca Hajduk să fie cu adevărată periculoasă. Grahovac a parat o lovitură de cap periculoasă (’21), după un corner, şi a fost învins un minut mai târziu. Iaşul nu s-a clătinat şi a replicat imediat: Stipica a apărat “capul” nepericulos al lui Böle (’23), însă a scos mingea din poartă peste alte trei minute, după şutul lui Ciucur. A venit rândul grupării din Split să replice, însă cele patru încercări apărute nu au contat decât pentru statistici. Drept urmare, fazele notabile ale finalului primului act au apărut mai târziu, când au ieşit la rampă Piccioni (’38 – a întârziat din nou, în poziţie ideală, după pasa lui Ţigănaşu) şi Nizic (’45), care a trimis cu capul, de la 6 metri, pe lângă poarta goală, după o ieşire aiurea a lui Grahovac.

CSMS a ţinut soarta calificării în suspans şi în actul secund, ale cărui ocazii importante au apărut în minutele 58 (Jefferson a respins de pe linia porţii şutul lui Gheorghe) şi 64 (Grahovac a respins în corner, după o încercare a lui Vlasic). Ieşenii au căutat golul cu mai mare insistenţă pe final, însă doar “capul” lui Cristea, deviat în corner de portar (’78), a fost ceva mai periculos. Golul a căzut până la urmă, însă în poarta oaspeţilor, reuşita lui Ohandza sporind regretele irosirii victoriei în tur, când portarul sârb a greşit în timpul suplimentar, la scorul de 2-1.

Una peste alta, cu bune, cu rele, CSMS iese cu fruntea sus din dubla cu Hajduk şi, implicit, din Europa. Şi chiar dacă senzaţia că putea profita de slăbiciunile croaţilor şi obţine mai mult la primul pas în cupele europene, Iaşul merită încurajat să lupte în continuare pentru ca aventura din acest an să nu rămână un episod izolat.

Prunea acuză arbitrajul

^ Gazdele au evoluat în echipament alb-albastru, iar ieşenii în verde-alb. ^ Hajduk a făcut două schimbări în primul “11” faţă de meciul tur (autorul golului doi, Said, a fost titularizat în locul lui Mastelic, iar vedeta Susic a intrat în locul lui Basic), iar oaspeţii au mizat pe aceeaşi formulă de start etalată în Copou. ^ Singurul internaţional croat al lui Hajduk, portarul Lovre Kalinic, nu a jucat nici aseară, nefiind nici rezervă. ^ Pe banca oaspeţilor au mai stat Caparco, Saric, Bădic şi Ciucă. Nu au prins foaia Hotoboc, Bosoi, Boiciuc şi Goge, Sato, care a făcut deplasarea neavând drept de joc. Ceilalţi componenţi ai lotului, Chelaru, Târşa şi Moldovan au rămas la Iaşi. ^ Meciul tur, care putea fi văzut uşor şi pe stadionul din Copou, a fost transmis pe un ecran gigant, amplasat în faţa Palatului Culturii. Modelul nu a fost urmat la partida disputată în Croaţia. ^ După cum v-am informat, gazonul a arătat foarte rău, efectele concertelor de la sfârşitul săptămânii simţindu-se. ^ Între cei peste 15 000 de spectatori s-au aflat şi aproximativ 50 de ieşeni. ^ Ca şi la meciul tur, Napoli a renunţat la treningul pe care-l poartă în Liga I, preferând un pantalon şi o cămaşă albă. Pusnik a rămas la şort şi tricou. ^ Croaţii au epuizat schimbările repede, în minutul 68 şi au jucat în inferioritate pe final, după ce Tudor a acuzat crampe musculare. Pentru câteva secunde, Hajduk a avut chiar doi oameni mai puţini. ^ După meci, la Digi Sport, preşedintele CSMS, Florin Prunea a acuzat dur arbitrajul, invocând faptul că francezul nu a acordat fault la Cristea, în minutul 80, la marginea careului mare şi penalty, la Frăsinescu, în prelungiri.

Nu puteam mai mult cu un arbitraj de o asemenea manieră. Nu am înţeles cum a fost observator din Slovenia la meci în Croaţia. Puteam mai mult, însă cred că am făcut o propagandă bună fotbalului. Am făcut o partidă bună, am avut la îndemână calificarea, cu puţină experienţă puteam obţine mai mult. Am ieşit cu capul sus” a mai spus fostul portar.

Şi croaţii au cerut penalty, după ce Tudor în prima repriză şi Vlasic, în a doua, au căzut în careu după dueluri cu Frăsinescu.

Comentarii