Motivarea sentinţei în „Dosarul Albumul“

Dezvăluiri explozive! Adomniţei, „înfundat“ chiar de fina lui Nichita în „Dosarul Albumul“

miercuri, 13 mai 2015, 02:02
9 MIN

Patroana firmei care ar fi trebuit să furnizeze albumele de prezentare Consiliului Judeţean a recunoscut în faţa instanţei unele ilegalităţi. Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita, a recunoscut că albumele pentru care la CJ se semnase proces-verbal de recepţie nu fuseseră predate. Tot Popa a mărturisit că nu a existat o restituire a albumelor, actul semnat la CJ care atesta acest lucru fiind fals. Până la urmă, firma Letiţiei Popa, Laser Co, a predat albumele către o societate din Suceava pentru a le realiza. În motivarea soluţiei sale, judecătoarea Cristina Maria Stratan susţine că măsura arestării preventive nu se impune întrucât, printre altele, toţi inculpaţii sunt „la primul contact cu legea penală, au studii superioare (…) şi fac parte din familii organizate“. Astăzi, Cristian Adomniţei şi angajaţii săi se vor prezenta la Curtea de Apel Iaşi, unde se vor soluţiona contestaţiile formulate în acest dosar. DNA solicită în continuare arestarea preventivă.

Patroana firmei de la care Consiliul Judeţean Iaşi a achi­ziţionat pe hârtie sute de al­bume de prezentare a recunoscut mai multe ilegalităţi comise de angajaţii CJ în afacerea „Albumul“. Letiţia Popa a recu­noscut în faţa judecătorilor recepţionarea fictivă a albu­melor de prezentare pe care trebuia să le realizeze în cadrul contractului încheiat cu CJ. O altă declaraţie importantă a patroanei de la Laser Co, fina primarului Gheorghe Nichita, este cea prin care Popa recu­noaşte că CJ nu i-a restituit ni­ciun album pentru actualizare, aşa cum se preciza în actele întocmite în fals de către angajaţii instituţiei.

Ce a declarat Popa

În motivarea încheierii prin care şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, dar şi angajatele CJ, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost plasaţi sub control judiciar se arată că Letiţia Popa a dat declaraţii în faţa instanţei, în primă fază, referitor la respectarea a doar 11 din cele 16 repere stabilite în contractul semnat de Laser Co cu CJ Iaşi. „Această împrejurare este confirmată de in­culpata Popa Letiţia care, cu prilejul declaraţiei date în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, a confirmat că la a­ceastă dată într-adevăr au fost predate doar 11 din cele 16 repere, reperele nepredate a­vând o valoare totală, conform contractului, de 213.000 de lei“, se arată în documentul obţinut de „Ziarul de Iaşi“.

Letiţia Popa a mai precizat că, ulterior, în cursul anului 2014, Laser Co ar mai fi predat o parte din reperele stabilite iniţial, „fără a preciza numărul acestora“. „În categoria acestora nefiind incluse albumele de prezentare care în fapt pre­zentau valoarea cea mai mare şi care, potrivit declaraţiei acesteia, au primit bun de tipar abia în luna noiembrie a anului 2014“, se mai arată în motivare.

Cea de-a doua declaraţie incriminatorie pentru angajaţii şi şeful de la CJ, dată de Letiţia Popa, este cea referitoare la presupusa restituire a albume­lor către Laser Co pentru ca aceastea să fie actualizate cu imagini cu aeroportul. În motivare, judecătorul susţine că „aceste albume nu au existat şi nu au fost niciodată predate CJ Iaşi, singurele găsite la sediul CJ fiind cele 200, predate de SC Laser Co, în luna februarie 2015“.

Referitor la procesul verbal prin care se preciza în fals că albumele ar fi fost restituite, potrivit motivării, Cris­tian Adomniţei nu a putut ex­plica, în timpul audierii sale de la Tribunal, de ce nu le-a precizat acest lucru şi celor trei auditori care investigau lipsa din gestiunea CJ a respecti­velor bunuri. „Restituirea unui număr de 948 de albume de prezentare a judeţului Iaşi în vederea refacerii către SC Laser Co SRL nu s-a produs niciodată, inculpata Popa Le­tiţia declarând în faţa judecă­torului de drepturi şi libertăţi că această restituire nu a avut loc niciodată, dar cu toate a­cestea a semnat, fără a putea justifica acest lucru, procesul verbal nr. 63/11.02.2015, re­fu­zând să dea declaraţii cu privire la împrejurările sem­nării acestuia, respectiv relevarea identităţii persoanei care i-a prezentat la sediul SC Laser Co acest înscris spre sem­nare“, se mai arată în motivarea instanţei.

Tot Letiţia Popa a declarat în faţa instanţei că, de fapt, albumele de pre­zentare care figurau ca predate din decembrie 2013 au fost trimise, până la urmă, la SC Accent Print din Suceava pentru a fi rea­lizate, şi nu actualizate.

De ce nu au fost arestări

Referitor la luarea măsurii arestului preventiv, judecătoa­rea Cristina Stratan notează că probele prezentate de DNA „oferă suspiciunea rezonabilă“ ca inculpaţii din dosar să fi comis faptele de care sunt acuzaţi, reţinând însă că privarea lor de libertate nu este „oportună“ la acest moment.

„Gravitatea faptelor săvârşite de inculpaţi, potenţată de calitatea acestora, nu poate fi contestată de nicio perspectivă, însă raportat la panoplia fap­telor incriminate de legea pe­nală nu pot fi apreciate ca făcând parte din categoria celor mai grave infracţiuni, prin prisma atât a valorilor so­cia­le protejate de lege şi a urmărilor acestor fapte, aspect care de altfel este reliefat în mod abstract prin pedepsele sta­bilite de legiuitor, or din perspectiva scopurilor măsu­rilor preventive, nu pot justifica ingerinţa manifestată de stat prin luarea celei mai grele măsuri preventive, respectiv cea a arestării preventive, se­sizat fiind un aspect de disproporţionalitate şi nerezonabilitate“, se arată în motivare.

Un alt motiv invocat de judecă­toare este şi cel al circum­stanţelor personale, în motivare menţionându-se că cei patru inculpaţi „au studii superioa­re, vechime considerabilă în profesie şi fac parte din familii organizate, astfel nu se poate reţine concursul unei împrejurări care să releve faptul că aceştia, lăsaţi sub imperiul unei măsuri preventive mai blânde, ar reitera conduita in­fracţională“.

În ceea ce-l priveşte pe Cristian Adomniţei, acesta nu va putea părăsi ţara, pentru următoarele 60 de zile, fără a avea acceptul DNA, şi va trebui să anunţe dacă îşi schimbă domiciliul. Aceste măsuri se pot schimba însă în cursul zilei de astăzi, când este programată judecarea contestaţiei formulate atât de DNA, cât şi de Adomniţei împotriva soluţiei luate de Tribunalul Iaşi. Şedinţa este programată pentru ora 12.

Se extind controalele auditului căruia şeful CJ a vrut să îi pună căpăstru

Şeful auditului instituţiei, Fănel Constantinescu: „La Comitetul Regiunilor s-au cheltuit 50.000 de lei într-o zi şi jumătate. Nu ştim care au fost rezultatele“

Controalele din Consiliul Judeţean se extind. Curtea de Conturi este aşteptată să debarce la CJ pentru controlul său anual. În paralel, reprezentanţii serviciului de audit public intern din cadrul CJ au precizat că intenţionează extinderea controlului efectuat la Direcţia de achiziţii a instituţiei şi la alte contracte în afara celui cu Laser Co, care a condus la reţinerea de către procurorii DNA a preşedintelui Cristian Adomniţei şi a două funcţionare din cadrul instituţiei. Aceasta după ce, în urmă cu două zile, auditorii CJ şi-au început controlul şi la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor.

„Curtea de Conturi verifică, aşa cum face în fiecare an, activitatea CJ. Noi îi aşteptăm cu dosarele pregătite. În ce ne priveşte, ca auditori, vom continua verificările în privinţa achiziţiilor, urmând să analizăm şi contractele privind montarea-demontarea căsuţelor de lemn achiziţionate de CJ, cumpărarea de pubele şi utilaje în cadrul proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, ca şi deplasarea unei delegaţii a CJ la Viena, anul trecut. Plecăm cu prezumţia de nevinovăţie şi vedem dacă va fi alb sau negru“, a declarat şeful Serviciului de audit din CJ, Fănel Constantinescu.

Controlul corpului de auditori la Direcţia de Achiziţii din CJ a început în ianuarie, fiind inclus în programul anual de audit stabilit de conducerea instituţiei. Iniţial, au fost preluate spre control un eşantion de dosare de achiziţii publice, incluzând organizarea unui seminar al Comitetului Regiunilor Europene, informarea şi publicitatea proiectului Golia II sau amenajarea standului CJ de la Changchun sau furnizarea de produse de panificaţie elevilor în cadrul programului „laptele şi cornul“.

„Conform legii, putem sta în control la o direcţie şi un an de zile, dacă situaţia o impune, mai ales că la Direcţia de achiziţii sunt foarte multe contracte derulate. Nu ne dorim să găsim neapărat nereguli, deşi rareori se întâmplă ca totul să fi fost făcut perfect. Vorbim şi de eficienţa cheltuirii banului public, nu numai de corectitudinea cheltuirii. La seminarul Comitetului Regiunilor s-au cheltuit 50.000 de lei într-o zi şi jumătate. Nu ştim care au fost rezultatele concrete ale seminarului, dacă cheltuirea banilor a dus la un beneficiu pentru judeţ“, a spus Constantinescu.

Conform precizărilor acestuia, raportul de audit referitor la contractul încheiat de CJ cu Laser Co ar urma să fie încheiat peste două-trei săptămâni, când ar urma să fie calculat şi prejudiciul. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 213.000 lei, reprezentând albume de prezentare, broşuri, DVD-uri şi machete plătite de CJ, dar care nu au fost găsite în fizic. Constantinescu a apreciat însă că suma care ar putea fi stabilită ca prejudiciu de către auditori ar putea fi alta.

„Există o sumă reprezentând repere plătite şi nepredate către CJ. La aceasta se adaugă însă penalităţile, care curg de la momentul în care reperele ar fi trebuit să fie predate. E o sumă care se schimbă de la o zi la alta“, a încheiat şeful auditorilor CJ.

Ionuţ BENEA, Alex ZĂNOAGĂ

CITIŢI ŞI:

Iaşul, decapitat. Cine va conduce oraşul? Nichita, arest la domiciliu. Adomniţei, sub control judiciar

Procurorii DNA au obţinut înregistrări video de la o întâlnire dintre Cristian Adomniţei şi angajatele sale reţinute la un restaurant japonez de pe strada Sărărie, acolo unde s-ar fi discutat modul în care urma să fie ascunsă afacerea „Albumul“. La respectiva întâlnire Teodora Jinga şi-ar fi lăsat telefoanele în altă încăpere, de frică să nu fie interceptată. De asemenea, atunci când în local a ajuns o altă angajată a CJ, Cosmina Râmbu, Jinga i-ar fi spus şi acesteia să-şi lase telefonul într-un separeu. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut documente ale anchetatorilor din dosarul „Albumul“, în care Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost reţinuţi. Din informaţiile obţinute de cotidianul nostru, cel puţin alţi doi angajaţi ai instituţiei au calitatea de suspect în acest dosar: Cosmina Râmbu şi Oana Hanganu. În actele procurorilor apar şi numele lui Victor Chirilă, fostul vicepreşedinte al CJ, dar şi al lui Alin Aivănoaie, actual vice.

 

Cristian Adomniţei a „căzut“ pe înregistrări ambientale. Trei femei i-au adus ghinion

Mai multe discuţii din interiorul Consiliului Judeţean Iaşi au fost înregistrate audio şi video de procurorii DNA în dosarul de corupţie în care preşedintele instituţiei a fost reţinut. Potrivit surselor juridice ale „Ziarului de Iaşi“, pe lângă interceptările ambientale obţinute de anchetatori, aceştia au înregistrat şi convorbirile telefonice ale lui Cristian Adomniţei şi ale celorlalţi angajaţi ai instituţiei implicaţi în caz. Adomniţei a fost reţinut pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, alături de el mai petrecând noaptea în arest şi Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, director, respectiv şef de serviciu în CJ. Afacerista Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita, a fost şi ea reţinută în cursul serii de ieri. Obiectul dosarului îl reprezintă un contract încheiat între CJ Iaşi şi firma Letiţiei Popa. Cea din urmă ar fi falsificat documente pentru a primi respectivul contract şi, pentru că nu l-a putut realiza în totalitate, ar fi beneficiat de ajutorul şefilor din CJ pentru a ascunde ilegalitatea. Cristian Adomniţei ar fi încercat să ascundă sub preş presupusele nereguli comise de subalternele sale, ba chiar ar fi intimidat echipa de audit care a constatat ilegalităţile.

 

Comentarii