Infecţia cu Clostridium difficile, o piatră de moară ucigaşă pentru Spitalul „Sf. Spiridon“

DRAMATIC! În comă, fără șanse mari de trezire, după o îmbolnăvire în spital

miercuri, 15 iunie 2016, 02:01
4 MIN
 DRAMATIC! În comă, fără șanse mari de trezire, după o îmbolnăvire în spital

După o lună de când a intrat pe picioarele ei în Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, cu speranţa că se va simţi mai bine după îngrijiri medicale, o pacientă a ajuns internată în stare critică la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din cauza complicaţiilor postoperatorii.

B.B., în vârstă de 67 de ani, originară din Iaşi, este în prezent intubată şi ventilată mecanic şi, potrivit reprezentanţilor spitalului, şansele sale de supravieţuire sunt reduse. Bolnava a ajuns în stare gravă după ce, în urma unor manevre de kinetoterapie, proteza care i-a fost montată de ortopezi i s-a desprins din locul în care a fost implantată.

Mai mult, pe lângă această complicaţie, pacienta a contractat o infecţie nosocomială cu Clostridium difficile, din cauza căreia a intrat în septicemie. B.B. a fost internată atunci în secţia ATI a Spitalului „Sfântul Spiridon“, iar când starea i s-a ameliorat, pacienta a fost externată. Însă, după câteva zile, pacienta a ajuns în comă la Spitalul de Boli Infecţioase.

Sepsis sever

B.B. a fost operată la începutul lunii mai în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Apropiaţii pacientei spun că operaţia de coxartroză realizată de dr. Dan Cionca a decurs bine, pacienta fiind stabilă după intervenţie. Complicaţiile au început să apară după câteva zile de la operaţie, odată ce pacientei i s-au făcut manevre de kinetoterapie de către kinetoterapeutul spitalului, Mioara Chirvase.

„După două zile de la operaţie, profesorul Chirvase i-a făcut aceste exerciţii care sunt foarte importante pentru recuperare. Însă i le-a făcut atât de bine, încât i-a scos proteza. Când am ajuns noi la pacientă, nu mai voia să audă că kinetoterapeutul se apropie de ea, având în vedere ce i se întâmplase“, au relatat apropiaţii bolnavei.

Îngrijorate de starea pacientei, rudele acesteia au spus că i-au solicitat profesorului Ştefan Georgescu, directorului medical de la spital, să nu i se mai facă proceduri de kinetoterapie. Ulterior, împreună cu medicul curant, familia pacientei a programat o reintervenţie pentru reimplantarea protezei. Din nefericire, starea pacientei s-a degradat constant, în termen de mai puţin de o săptămână de la intervenţie B.B. fiind transferată în ATI, cu sepsis sever. Analizele au arătat că femeia a contractat bacteria Clostridium difficile, întregul organism având de suferit în urma acesteia.

„Pacienta nu s-a dus diareică în spital. Odată cu această problemă a făcut tensiune mică, 9 cu 6, şi a ajuns în şoc septic în ATI. Acolo i s-a făcut tratament şi la un moment dat a fost trimisă acasă, spunându-i-se că este bine. Noi am fost dumincă la ea şi am găsit-o inconştientă. Atunci am chemat salvarea, şi acum este în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase“, au mai precizat rudele bolnavei.

Ancheta întârzie să apară

Reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon“ au explicat că, într-adevăr, bolnava a suferit pe parcursul internării un accident, proteza fixată ieşindu-i după manevrele de kinetoterapie, şi că a contractat o bacterie din cauza căreia a făcut şoc septic. În ciuda acestora, conducerea unităţii medicale nu a deschis încă o anchetă având în vedere că familia nu a depus o plângere care să vizeze concret modul în care pacienta a fost îngrijită.

„Din punct de vedere medical, pacienta a fost externată din spital cu stare ameliorată. Operaţia a decurs în regulă, însă în timpul procedurilor de kinetoterapie a intervenit aceste accident. Atunci nu s-a putut reinterveni pentru că pacienta nu se refăcuse complet. Din această cauză, familia împreună cu medicul au stabilit că vor reinterveni peste o lună. Ulterior, în timpul internării, pacienta a ajuns în secţia ATI, cu şoc septic, cu infecţie cu Clostridium difficile, fiindu-i afectate toate organele interne“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.

Potrivit urgentistului, dacă familia va depune o sesizare la nivelul spitalului, comisia de etică a unităţii medicale se va întruni pentru a analiza cazul. În prezent, starea pacientei B.B. este critică.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase au precizat că prognosticul în cazul pacientei este rezervat. Infecţioniştii susţin încă că infecţia cu Clostridium difficile nu este singura responsabilă pentru starea pacientei, evoluţia nefavorabilă a acesteia fiind determinată mai ales de o serie de afecţiuni asociate.

„Avem confirmare pentru Clostridum difficile, însă nu infecţia în sine a determinat evoluţia nefericită a stării de sănătate a pacientei. Infecţia aceasta apare pe fondul unui organism imunodeprimat, cu afecţiuni diverse, la pacienţi vârstnici, care au suferit o intervenţie chirurgicală sau care au un cancer. O infecţie cu Clostridium este uşor de diagnosticat şi uşor de tratat. Devine severă însă atunci când este asociată cu mai multe patologii“, a punctat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Iaşul, locul doi pe ţară la infecţii nosocomiale

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii, cu toate că incidenţa infecţiilor nosocomiale din judeţul Iaşi este uneori chiar şi de trei ori mai mică faţă de media europeană, Iaşul medical ocupă locul al doilea într-un top al numărului de cazuri raportate pe fiecare judeţ în parte. Astfel, centrul medical Iaşi se situează potrivit datelor din ultimii cinci ani pe locul doi pe ţară, după Bucureşti şi înaintea Clujului.

Comentarii