Guvernul cere bani de la UE pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş

miercuri, 10 decembrie 2014, 02:49
2 MIN
 Guvernul cere bani de la UE pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş

7,5 miliarde de euro a solicitat Executivul de la Comisia Europeană pentru o autostradă de la Iaşi până la Oradea, acesta fiind cel mai scump proiect depus de Bucureşti spre finanţare. Statele membre UE au cerut 500 de miliarde de euro dintr-un total "sigur" de 21 de miliarde de euro pe mecanismul propus de Junker.

România a transmis Comisiei Europene o listă cu peste 200 de proiecte, în valoare totală de 62,5 miliarde de euro, care să fie finanţate cu ajutorul noului mecanism de finanţare iniţiat de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru perioada 2015-2017. Cel mai mare proiect vizează construcţia autostrăzii Iaşi – Borş, cu o valoare totală estimată la 7,5 miliarde de euro, finanţare propusă pentru a fi încadrată în totalitate în mecanismul CE-BEI. Din autostradă au fost executaţi doar 52 km, iar 37 km sunt în lucru, scrie hotnews.ro. De asemenea, sunt pregătite studii de fezabilitate pentru 495 km, conform datelor Guvernului. Autostrada ar urma să lege centre economico-sociale importante ale României: Oradea, Zalău, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iaşi. Guvernul propune să contracteze experţi în implementarea proiectului, prin licitaţie publică, pentru a surmonta problema capacităţii administrative precare a beneficiarului (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale). De asemenea, Executivul vrea să împartă proiectul în tronsoane de 50-100 km.
Un alt proiect costisitor vizează reabilitarea şi modernizarea căii ferate Moldova-Transilvania, estimat la 4,3 miliarde de euro. Ruta feroviară cuprinde centrele economice Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca, Oradea. În prezent, este în pregătire un studiu de fezabilitate pentru 655 km de cale ferată. Şi aici Guvernul vrea partajarea proiectului în tronsoane de 50-100 km şi contractarea unor experţi pentru implementare, care să suplinească slabă capacitate administrativă a CFR.

Statele UE cer 500 de miliarde de euro

Comisia Europeană a primit circa 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul României. Toate cele 2.000 de proiecte propuse de statele membre totalizează un necesar de investiţii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt în dreptul proiectelor trimise de România.
De asemenea, din cele 62,5 miliarde de euro cât valorează în total proiectele propuse de Guvernul de la Bucureşti, circa 44 de miliarde de euro ar reprezenta investiţiile în perioada 2015-2017, programată a fi acoperită de noul mecanism de investiţii al Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii.
Acest nou mecanism, denumit şi "Planul lui Juncker", a fost prezentat recent în Parlamentul European şi porneşte de la un fond de 21 de miliarde de euro care, însă, ar urma să fie angrenat în scheme de garanţii europene la creditare şi combinat cu fondurile europene de investiţii. Juncker susţine că în acest mecanism fiecare euro public va aduce investiţii de 15 euro, prin efectul de multiplicare. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, în ansamblu, măsurile propuse ar putea adăuga 330-410 miliarde euro la PIB-ul UE în cursul următorilor trei ani şi ar putea crea până la 1,3 milioane de noi locuri de muncă.

 

Comentarii