De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul este abia pe locul 20 în ţară la capitolul înclinaţie spre antreprenoriat

sâmbătă, 19 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Iaşul este abia pe locul 20 în ţară la capitolul înclinaţie spre antreprenoriat

In judeţ există doar 3,1 firme la 100 de locuitori, de peste trei ori mai puţin faţă de Bucureşti.

 

Ieşenii nu sunt printre românii cu cea mai mare înclinaţie spre antreprenoriat. În judeţul Iaşi există o medie de 3,1 firme la 100 de locuitori, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate în comunicat de deputatul PNL Andreea Paul. Cu acest „scor”, Iaşul este vecin de clasament cu judeţele Tulcea, Galaţi şi Satu Mare. În Iaşi sunt în prezent 24.686 de persoane juridice active, conform ONRC. „Înclinaţia spre antreprenoriat a unei naţiuni ne dă dimensiunea capacităţii de a investi, de a ne asuma riscuri şi de a crea locuri de muncă de care depinde în mod direct nivelul nostru de bunăstare. În prezent, în România activează 4,1 firme la suta de locuitori”, a precizat în comunicat parlamentarul liberal. Pe lângă cele 805.000 de firme active, la sfârşitul lunii octombrie 2016, mai funcţionează la nivel naţional încă 385.000 de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale (PFA/ÎI/IF), conform ultimelor date oficiale disponibile la ONRC.

 
Femeile sunt mai active
 
Înclinaţia românilor spre asumarea unei afaceri pe cont propriu sub forma PFA/ÎI/IF este de 2%, se arată în document. În topul judeţelor, cea mai mare înclinaţie spre afaceri se înregistrează în municipiul Bucureşti cu 10,3% persoane juridice active. Judeţul cu cea mai mică înclinaţie spre afaceri este Botoşani, cu 1,6% firme raportat la numărul de locuitori. Din punct de vedere al afacerilor individuale PFA/II/IF, Giurgiu se află pe ultimul loc cu 1,1%, iar cea mai mare înclinaţie spre afaceri individuale PFA/ÎI/IF de acest tip se înregistrează în judeţul Alba cu 3,4%, spune Paul, citând statistica realizată de ONRC. Iaşul este pe locul 17 la nivel naţional la numărul unităţilor PFA/II/IF, cu 15.465 de unităţi în total, respective două la suta de locuitori. Implicarea femeilor în afaceri a crescut în acest an, spune parlamentarul liberal în comunicat. Concret, cele 314.000 de femei antreprenoare creează în prezent peste 900.000 de locuri de muncă, potrivit datelor oficiale. „Comparativ cu anul trecut, creşte cu un punct procentual rolul antreprenoriatului feminin, la 39% din totalul firmelor active în România, la finele lunii octombrie 2016”, a menţionat parlamentarul.
 
Câte locuri de muncă au fost create
 

Din cele peste 314.000 de firme active cu asociaţi sau acţionari majoritari femei, 176.500 sunt SRL cu asociat unic femeie, arată datele de la nivelul lunii octombrie 2016. La acestea se adaugă alte aproape 160.000 de femei care au ales să lucreze pe cont propriu sau în afaceri de familie – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale active. „Nu dispunem încă de cifra de afaceri şi de locurile de muncă create de către acestea în prezent. Aşadar, ne vom raporta topul judeţelor cu privire la locurile de muncă create de către antreprenoriatul feminin la datele oficiale de la sfârşitul anului 2015. Aceste doamne au creat nu doar peste 860.000 de locuri de muncă, ci şi o cifră de afaceri de peste 153 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut”, a adăugat Andreea Paul. Pe primul loc se află municipiul Bucureşti din perspectiva numărului de locuri de muncă create de către antreprenoare, cu 179.768 posturi, urmat de judeţul Constanţa (37.113) şi judeţul Cluj (35.931). La polul opus, cu cele mai puţine locuri de muncă create de femeile de afaceri se află judeţele Covasna (6.674), Mehedinţi (5.656) şi Giurgiu (5.443). Femeile antreprenor din Iaşi au creat 26.953 de locuri de muncă, judeţul fiind pe locul 10 naţional, potrivit ONRC.  

 

 

Comentarii