Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice

vineri, 24 martie 2017, 09:04
2 MIN
 Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice

Cercetători polonezi au inventat un personaj aflat în căutarea unui post de editor la reviste ştiinţifice, pentru a demonstra lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii, relatează France Presse. Numele ei este Anna O. Szust. Spunând că este cercetătoare în ştiinţe sociale, ea aplică la mai multe publicaţii ştiinţifice pentru a intra în consiliul lor editorial. Unele reviste o recrutează fără să facă verificări. Iar problema este că această femeie nu există. Ana a fost inventată în totalitate de cercetători polonezi preocupaţi să demonstreze lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii. În plus, Oszust înseamnă fraudă în poloneză, potrivit Agerpres.

"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obţine onorarii de la autori: ‘acestea sunt revistele rapace’ ", spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature. Psiholog la Universitatea din Varşovia şi la cea din Brighton, Katarzyna Pisanski şi colegii săi au inventat în 2015 personajul Anna O. Szust. Licenţiată, interesată de neuroştiinţe şi ştiinţe sociale, ea nu a publicat niciodată în reviste cunoscute şi nu are experienţă ca editor. ”Dna Fraudă" şi-a trimis CV-ul şi o scrisoare de intenţie la 360 reviste, unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputaţie proastă, arată Agerpres.

Înainte de a putea fi publicate într-o revistă, articolele sunt citite de editori ştiinţifici care analizează dacă articolul merită să fie luat în considerare. Ei decid în consiliul editorial dacă textul trebuie să fie acceptat, respins sau revizuit. Un rol important şi prestigios. Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul ”Journal Citation Reports” (JCR), ce reuneşte titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicaţii nu a acceptat-o pe ”Dna Fraudă”. Alte 120 sunt în ”Anuarul revistelor cu acces liber” (DOAJ). Opt dintre ele au recrutat-o pe Anna, conform Agerpres.

În fine, restul de 120 apar pe o listă neagră care include aproximativ 10.000 de reviste cu acces liber ”potenţial sau probabil avide”, potrivit Katarzynei Pisanski. Această listă a fost stabilită de Jeffrey Beall, bibliotecar la Universitatea din Colorado. Patruzeci de reviste de pe această listă au fost de acord să o recruteze pe Anna. Fără a explica de ce, Jeffrey Beall şi-a retras lista neagră în ianuarie, când studiul cercetătorilor polonezi era finalizat, relevă aceştia din urmă. În total 48 de reviste i-au spus ”da” ”Dnei Fraudă”, dintre care patru i-au oferit imediat postul de redactor-şef. Nimeni nu a încercat să contacteze universitatea pentru a-i verifica CV-ul.

SURSA: Agerpres

    

Comentarii