Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investiţie inedită la Iaşi: fermă de melci pe 100 de hectare

GALERIE
melci
  • melci
- +

Iniţiativa aparţine omului de afaceri Nikolaos Chlepas. “Dorim să facem cea mai mare ferma de melci din Europa”, susţine investitorul.

O firmă din Capitală vrea să pună bazele în judeţul Iaşi la cea mai mare fermă de creştere a melcilor din Europa. Nikolaos Chlepas, un investitor grec de 54 ani, a început de anul trecut afacerea cu melci în comuna Tătăruşi, ferma având în prezent 10 hectare. Ambiţiile acestuia sunt însă mult mai mari. Chlepas vrea să extindă ferma pe o suprafaţă de 100 de hectare, iar investiţia îl va costa 5 milioane de euro. “Dorim să facem cea mai mare ferma de melci din Europa. Avem parteneriat în comuna Tătăruşi. Momentan suntem în faza de proiect. În prezent, se lucrează la amenajarea spaţiului, la însămânţarea terenului. Peste o lună vom popula ferma cu melci. Momentan, cea mai mare fermă de melci din lume este în Grecia. Aceasta are 80 de hectare”, a declarat investitorul grec pentru “Ziarul de Iaşi”. Nikolaos Chlepas, născut în septembrie 1959 în oraşul grecesc Tripoli, s-a făcut cunoscut prin investiţiile sale în fabricile de mobilă Neoset, dar şi prin mai multe proiecte imobiliare în Capitală. De asemenea, Chlepas a fost acţionar majoritar la echipele de baschet feminim Olimpia şi Rapid Bucureşti.

 
 
O firmă nouă infiinţată
 
 
Beta Global Trading SRL, prin intermediul căreia Chlepas va investi în comuna Tătăruşi, a fost înfiinţată la finele anului trecut, în decembrie 2013, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Capital social subscris al firmei este de 200 lei. Investitorul de origine elenă deţine 90% din acţiunile firmei, restul de 10% aparţinând avocatului Ştefan-Alexandru Pustin (în vârstă de 28 ani), membru al Baroului din Bucureşti din februarie 2009. Administratorul şi director general al firmei este Cristina Mihaela Stroe. Conform datelor ONRC, domeniul de activitate principal al firmei este comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun.
 
 
Kilogramul de melci se vinde cu patru euro
 
 
Administratorul firmei a transmis telefonic reporterilor „Ziarului de Iaşi” faptul că Beta Global Trading SRL exportă în principal către o societate parteneră din Grecia, dar a adăugat faptul că melcii din Tătăruşi vor ajunge şi în ţările din vestul Europei. „Avem parteneri în Grecia, dar vom exporta şi în Franţa, Italia, Spania şi Portugalia. Vrem să devenim cea mai mare fermă de melci din Europa. Avem mai mult de 100 hectare în zonă. Anul acesta cu siguranţă vom ajunge la potenţial maxim, la o fermă extinsă pe 100 de hectare. În acest moment suntem la 10% din acest potenţial. Amenajăm terenul, îl însămânţăm, instalăm sistemul de irigaţii”, a declarat Stroe. Aceasta a spus că investiţia numai pentru 5 hectare se ridică la suma de 250.000 euro. Astfel, pentru a pune bazele fermei de 100 de hectare din comuna Tătăruşi, pe N. Chlepas îl va costa cu totul circa 5 milioane de euro. După cum ne-a spus administratorul firmei, terenul a fost obţinut prin contracte de vânzare-cumpărare, iar altele sunt în parteneriat cu un asociat din localitate. „Suntem faza de discuţie, avem tratative şi cu autorităţile locale. Aceştia s-au arătat puţin sceptici privitor la investiţia noastră. Foarte multe iniţiative de acest gen au fost începute, dar au fost abandonate”, a adăugat oficialul Beta Global Trading SRL. Aceasta a indicat că partenerul de afaceri din Grecia, societatea „Helix Fereikos”, se implică activ, asigură şi partea de instruire pentru dezvoltarea fermei. „Partenerul nostru, Helix Fereikos, are peste 197 de ferme de melci în toată Grecia, iar el asigură şi partea de «know-how» pentru a avea reuşite cu investiţia din Tătăruşi”, a indicat Stroe. Oficialul firmei a mai declarat că 80% din producţia fermei din Tătăruşi va fi destinată consumului alimentar, iar restul va fi destinată industriei farmaceutice. În acest sens, au fost stabilite contacte cu o mare companie de cosmetice, căreia îi vor fi livrate 20% din viitoarea producţie de melci a firmei. Preţul unui kilogram de melci se vinde cu un preţ de pornire în jurul a 3,8-4 euro, dar un borcan de un kilogram cu melci ajunge până la 13-14 euro, a zis administratorul Beta Global Trading SRL. Reporterii „Ziarului de Iaşi” l-au contactat pe primarul şi viceprimarul comunei Tătăruşi pentru a oferi un punct de vedere pe această temă, dar aceştia nu au răspuns la apelurile telefonice.
 
 
Exporturi de cinci milioane de euro
 
 
Potrivit Ziarului Financiar, segmentul cărnii de melc reprezintă o parte infimă din industria cărnii în România, astfel că cea mai mare parte a melcilor este destinată exportului, aceştia ajungând cu predilecţie în ţări precum Franţa, Germania şi Italia. Anul precedent, România s-a clasat pe locul trei în clasamentul exportatorilor de melci proaspeţi, congelaţi şi procesaţi din spaţiul comunitar, devansând la acest capitol ţări precum Lituania, Belgia, Danemarca, Letonia şi Italia. Pe prima poziţie în acest top s-a clasat Franţa, cu 18 milioane de euro realizaţi în urma exporturilor de melci, iar „argintul” a fost adjudecat de statul elen, cu 11,5 milioane de euro. Clasată pe ultimul loc al podiumului, România a realizat anul trecut exporturi de carne de melc în cuantum de 5 milioane de euro.
 
 
 
                                                                                        

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri