Polițiștii l-au identificat după ADN pe cel mai căutat criminal care a locuit în Iași

vineri, 11 noiembrie 2016, 02:59
4 MIN
 Polițiștii l-au identificat după ADN pe cel mai căutat criminal care a locuit în Iași

Poliţiştii din Iaşi şi-au făcut treaba până la capăt în cazul urmăririi celui mai căutat criminal care a locuit prin Iaşi, Robert Gîrleanu. Institutul de Criminalistică din Bucureşti a confirmat că probele ADN prelevate de poliţiştii ieşeni de la cadavrul unui bărbat mort în spitalul central din Chişinău sunt ale lui Robert Gîrleanu. Bărbatul se internase sub un alt nume în Spitalul Central Municipal din Chişinău şi murise pe data de 1 octombrie. Poliţiştii ieşeni bănuiau adevărata identitate a celui decedat, adică Robert Gîrleanu, dat în urmărire naţională şi internaţională prin Interpol, în cursul anului trecut. Criminaliştii ieşeni atât au aşteptat: a doua zi au mers la morga spitalului din Chişinău unde au identificat cadavrul şi au prelevat probe ADN.

Robert Gîrleanu este autorul unui triplu asasinat comis în urmă cu 14 ani. Presupus raket şi că ar fi avut legături cu forţele speciale ruseşti, Gîr­leanu era în cârdăşie cu alţi asasini care ucideau la comandă, cei mai mulţi dintre ei provenind tot din Republica Moldova. Acesta a locuit o perioadă în Iaşi, s-a căsătorit cu o ieşeancă, iar din relaţie au rezultat doi copii. De la dispariţia lui, soţia locuieşte în prezent în cartierul de lux Bellevue din Copou şi conduce un autoturism BMW. Raketul a devenit celebru pentru triplul omor pentru care a fost condamnat la mijlocul anului trecut la închisoare pe viaţă.

De asemenea, este cunoscut pentru faptul că a fost eliberat cu o lună de zile înainte de a fi condamnat pe viaţă, printr-o decizie a unui judecător de la Tribunalul Ilfov. Acesta a profitat şi a dispărut în Republica Moldova, cu toate că era dat în consemn la frontieră de un an şi jumătate. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, anchetatorii ieşeni au ştiut tot timpul ce face Gîrleanu în Republica Moldova. De fapt, bărbatul nici nu ascundea faptul că merge în cluburile din Chişinău, după „activitatea“ sa pe site-ul de socia­lizare Facebook. Tot poliţiştii spun că nu au putut să-l readucă în ţară pe acesta pentru a-şi ispăşi pedeapsa. „Nu avem acord de extrădare cu Republica Moldova. Ei spun că nu îşi pot extrăda propriii cetăţeni“, ne-a spus un poliţist ieşean de la Biroul Urmăriri care s-a ocupat de caz. Aşa se face că poliţiştii ieşeni au primit şi informaţia că Gârleanu suferă de o boală grea, cel mai pro­babil TBC.

De asemenea, poliţiştii au fost informaţi că Gîrleanu s-a internat într-un spital din Chişinău, cu un nume fals. Numai că Gîrleanu nu a stat prea mult în spital, iar după câteva zile de la internare, pe 1 octombrie, într-o sâmbătă, acesta a decedat. „Pe data de 1 acesta a de­ce­dat, iar pe 2 octombrie, la Chi­şinău a plecat o echipă de criminalişti de la Biroul Urmăriri. Aici au fost prelevate probe ADN pentru confruntarea profilului genetic pe care îl avem noi prelevat de la acesta în urmă cu câţiva ani. Recoltarea profilului lui Gîrleanu a fost decisă de un judecător, la penultima condamnare a lui. Compararea probelor ADN a fost realizată de către Institutul de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române. Profilul genetic aparţinând lui Gîrleanu era stocat în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare“, a precizat po­liţistul ieşean de la Urmăriri. În urma analizei făcute de către specialişti, Robert Gîrleanu ar fi aceaşi persoană cu bărbatul decedat în spitalul din Chişinău, care la internare îşi dăduse o altă identitate.    

Robert Gîrleanu avea dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova. Ciudat este că acesta a fost eliberat de sub control judiciar chiar înainte de a fi condamnat pentru omor, de prima instanţă. Acesta a fost eliberat din arest în noiembrie 2013 de acelaşi judecător de la Tribunalul Bucureşti care în iunie 2014 l-a condamnat la închisoare pe viaţă. Pe 27 mai 2015, Gîrleanu a fost condamnat definitiv, însă nu a mai fost găsit. Se bănuieşte că acesta şi-a procurat documente false şi a trecut imediat în ţara vecină. Gîrlea­nu a fost condamnat pe detenţie pe viaţă pentru un triplu asasinat comis în anul 2000. Gîrleanu a împuşcat atunci în Republica Moldova trei parteneri de afaceri cu care împărţea veniturile din furtul de autoturisme.
 
După ce i-a împuşcat, a dat foc cadavrelor apoi le-a îngropat. Faptul a ieşit la iveală în 2008, când un martor a „ciripit“ autorităţilor. După ce au dezgropat rămăşiţele, anchetatorii au stabilit că victimele au murit împuşcate cu o puşcă Baikal. În anul următor, o declaraţie cheie a unui martor din dosar a dispărut subit, şi a apărut în 2010 atunci când ancheta a fost reluată. Gîrleanu a venit în Iaşi prin anul 2000 unde a iniţiat legături cu interlopi, dar şi cu oameni de afaceri controversaţi. Aşa se face că a fost reţinut de poliţişti de mai multe ori: contrabandă cu ţigări cu un pre­judiciu în valoare de un mi­lion de euro, dar şi furtul unui autoturism de lux din Focşani. În 2011, acesta a fost arestat în România, la solicitarea autorităţilor din ţara vecină pentru triplul omor comis acolo. Numele lui Robert Gîrleanu apare şi în cazul asasinatului comis în 2012 în cartie­rul Vitan din Bucureşti. La momentul respectiv, un afacerist urmărit de fraţii Mararu din Piatra Neamţ a fost ţinta unui asasin plătit, Vitalie Proca. Proca s-a deplasat la Bucureşti cu un autoturism înregistrat pe firma Clan­dak SRL deţinută de Robert Gîrlea­nu.

 

Comentarii