De Business

Punem punctul pe știi

Procurorii au descins la o instituţie care împarte fonduri UE

joi, 26 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Procurorii au descins la o instituţie care împarte fonduri UE

DNA a ridicat mai multe documente de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale u este vizat un Grup de Acţiune Locală din Suceava.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava au descins, ieri, la sediul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi la primele ore ale dimineţii şi, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, au efectuat percheziţii până după ora 18. Dosarul ar viza Grupul de Acţiune Locală „Bucovina de Munte” din comuna Pojorâta, judeţul Suceava, însă percheziţii ar fi fost efectuate şi la birourile unor angajaţi ai CRFIR care ar fi semnat documente provenind de la GAL Bucovina de Munte.

 Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, cei trei angajaţi ar fi Romel Constandache, şef-serviciu în cadrul CRFIR, expertul Marcel Rediu şi Anghel Ficu, şeful instituţiei. „Nu cred să fie vreo implicare din partea experţilor, poate e vorba de o problemă mai veche care ţine de grupul de acţiune locală din Suceava, mai precis de împărţirea banilor pe partea de finanţare a instituţiilor publice. Probabil a fost vreun primar nemulţumit de cum s-au împărţit banii şi acum procurorii anchetează cazul. Totuşi, este de datoria anchetatorilor să verifice tot lanţul, inclusiv cei care au semnat în ultima fază”, ne-a precizat o sursă din cadrul instituţiei.

Contactat telefonic, ieri dimineaţă, directorul CRFIR Anghel Ficu s-a limitat la a confirma verificările în cadrul instituţiei. „Eu zic că e mult spus percheziţii, sunt solicitate documente şi sisteme informatice în legătură cu diferite proiecte. De obicei trimitem noi sesizări cu astfel de cazuri, dar acum au venit ei (n.r. – procurorii DNA) să le ceară. Nu vă pot spune eu despre ce proiect este vorba, dar puteţi înţelege din comunicatul DNA”, a precizat Anghel Ficu, director al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Potrivit procurorilor DNA, ieri au fost efectuate „percheziţii domiciliare în 10 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Suceava şi Iaşi, din care 3 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii menţionau ieri că faptele ar avea legătură cu utilizarea frauduloasă a fondurilor europene accesate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pe teritoriul judeţului Suceava. Sediul GAL „Bucovina de Munte” este situat în comuna Pojorâta, iar preşedinte al acestei entităţi care verifică în primă instanţă toate dosarele beneficiarilor din comunele înscrise în GAL este chiar primarul Ioan Bogdan Codreanu. După aprobarea proiectelor în cadrul GAL, acestea sunt trimise la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru ca, avizul final să fie dat de Centrul Regional Nord Est. Fiecare GAL este format din mai multe comune, iar de fondurile totale de peste 2,2 milioane euro pot beneficia atât persoane fizice şi juridice din comunele respective, cât şi primăriile.  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii